Ribuan menunjuk perasaan di Argentina apabila rancangan penjimatan Milei mengenakan universiti

(SeaPRwire) –   telah cuba untuk menafikan krisis belanjawan yang semakin memburuk di universiti awam sebagai politik seperti biasa, satu pertandingan dengan lawan politik kiri yang memegang kuasa di kampus liberal.

Ia tidak terasa begitu kepada banyak pelajar di Universiti Buenos Aires yang elit, di mana dewan menjadi gelap, lif berhenti berfungsi dan penghawa dingin berhenti berfungsi di beberapa bangunan minggu lepas. Profesor mengajar kuliah 200 orang tanpa mikrofon atau projektor kerana universiti awam – antara yang terbaik di Amerika Latin – tidak dapat menampung bil elektriknya.

“Ini adalah krisis yang tidak terbayangkan,” kata Valeria Añón, profesor sastera berusia 50 tahun menunjukkan protes terhadap langkah-langkah pengurangan Milei di pusat bandar Buenos Aires bersama ribuan orang pada Selasa. “Saya rasa sangat sedih untuk pelajar saya dan untuk diri saya sendiri.”

Dalam usahanya untuk mencapai defisit sifar, Milei memotong perbelanjaan di seluruh Argentina – menutup kementerian, memotong pembiayaan pusat kebudayaan, memecat pekerja negeri dan mengurangkan subsidi. Pada Isnin beliau mempunyai sesuatu untuk ditunjukkan, mengumumkan kelebihan fiskal suku tahunan pertama Argentina sejak 2008.

“Kami membuat yang mustahil menjadi mungkin walaupun dengan majoriti politik, kesatuan sekerja, media dan kebanyakan pelaku ekonomi menentang kami,” katanya dalam ucapan disiarkan di televisyen.

Ribuan pelajar universiti dan profesor keluar daripada kelas Selasa dalam tunjuk perasaan besar-besaran, menyertai ribuan perarakan mengalir ke pusat bandar. Beberapa sekolah swasta tertutup sebagai tanda solidariti. Protes juga melanda bandar-bandar lain di Argentina. “Universiti akan mempertahankan dirinya!” jerit pelajar.

“Kami cuba menunjukkan kepada kerajaan ia tidak boleh mengambil hak pendidikan kami,” kata Santiago Ciraolo, pelajar berusia 32 tahun dalam komunikasi sosial menunjuk perasaan Selasa. “Semuanya berada dalam taruhan di sini.”

Sebagai tanda pertempuran ideologi lebih besar yang sedang bermain, ahli kesatuan sekerja dan parti kiri juga memenuhi jalan raya. Menggambarkan universiti sebagai kubu sosialisme di mana profesor mendidik pelajar mereka, Milei menuduh musuh politiknya menghasut ketidakpuasan. “Kediskonanan kognitif yang diperoleh pendidikan awam adalah luar biasa,” katanya.

Sejak Julai tahun lepas, apabila tahun kewangan bermula, Universiti Buenos Aires berusia 200 tahun, atau UBA, telah menerima hanya 8.9% daripada belanjawan keseluruhannya daripada kerajaan ketika inflasi tahunan kini berada hampir 290%. Universiti menyatakan itu hampir cukup untuk mengekalkan lampu dan menyediakan perkhidmatan asas di hospital pengajaran yang sudah memotong kapasiti.

Mengisytiharkan kecemasan kewangan, UBA memberi amaran minggu lepas bahawa tanpa rancangan penyelamat, sekolah akan ditutup dalam beberapa bulan akan datang, meninggalkan 380,000 pelajar pertengahan pengajian. Ia satu kejutan bagi rakyat Argentina yang menganggap pendidikan universiti percuma dan berkualiti sebagai hak lahir negara. UBA mempunyai tradisi intelektual yang bangga, telah menghasilkan lima pemenang Hadiah Nobel dan 17 presiden.

“Saya telah diberi akses ke masa depan, peluang melalui universiti ini yang sebaliknya keluarga saya dan banyak orang lain pada paras pendapatan kami tidak mungkin mampu,” kata Alex Vargas, pelajar ekonomi berusia 24 tahun. “Apabila anda menarik diri, anda melihat betapa pentingnya ini untuk masyarakat kita.”

Presiden Milei tiba ke kuasa pada Disember lepas, mewarisi ekonomi dalam keadaan berkecai selepas tahun-tahun belanjawan berlebihan kronik dan hutang antarabangsa yang menyekat. Membawa gergaji rantai semasa kempen untuk menyatakan memotong belanjawan, beliau mengulangi kata kunci mudah kepada rakyat yang masih berkurangan belanjawan dan penurunan nilai peso 50%: “Tidak ada wang.”

Secara keseluruhannya, Argentina meletakkan kira-kira 4.6% daripada keluaran dalam negara kasarnya ke dalam pendidikan. Pengkritik sistem universiti mengatakan potongan belanjawan juga merupakan usaha untuk meningkatkan kecekapan dan meningkatkan ketelusan kewangan. Beberapa mahu pelajar asing mula membayar yuran. Universiti awam percuma bukan sahaja untuk rakyat Argentina tetapi juga untuk pelajar antarabangsa, menarik legion pelajar dari seluruh Amerika Latin, Sepanyol dan lebih jauh lagi.

“Di tempat saya berasal, pendidikan berkualiti tinggi malangnya merupakan keistimewaan, bukan hak asas,” kata Sofia Hernandez, pelajar berusia 21 tahun dari belajar perubatan di UBA. “Di Argentina terdapat model yang saya harap lebih negara boleh ada.”

Kerajaan berkata lewat Isnin ia akan menghantar beberapa $24.5 juta ke universiti awam dan lagi $12 juta untuk mengekalkan pusat perubatan beroperasi. “Perbincangan ditutup dan diselesaikan,” jurucakap presiden Manuel Adorni berkata Selasa.

Pihak berkuasa universiti tidak bersetuju, menyatakan pemindahan yang dijanjikan – yang mereka masih belum terima – hanya menutup sebahagian kecil daripada apa yang mereka perlukan. Bagi UBA, bermakna potongan belanjawan tahunan 61%, apabila mengambil kira inflasi.

Ia juga tidak akan membantu pendapatan guru yang telah melihat penurunan nilai gaji mereka lebih 35% dalam empat bulan kebelakangan ini, kata Matías Ruiz, setiausaha perbendaharaan UBA. Gaji staf boleh menjadi sehingga $150 sebulan. Ramai guru bergelut dengan beberapa pekerjaan hanya untuk mengumpulkan wang, dan mereka bertanya-tanya jika mereka akan menerima gaji bulan depan.

“Ini memberi kesan besar kepada penyelidikan kami, kepada projek dan aktiviti akademik yang mampu kita lakukan,” kata Ines Aldao, profesor sastera berusia 44 tahun di UBA. “Kami telah mengalami beku pembiayaan dan gaji di bawah kerajaan kanan sebelum ini tetapi potongan ini tiga kali lebih teruk.”

Pekerja marah, profesor dan pelajar yang menyusuri jalan raya ibu negara hanya beberapa jam selepas Milei mengisytiharkan kemenangan ekonomi dari istana kepresidenannya meletakkan usaha seimbang yang rapuh kerajaan pada paparan berasingan yang jelas Selasa.

“Kami sedang membina era kemakmuran baru di Argentina,” kata Milei dalam ucapannya kepada negara. Membanggakan bahawa Argentina telah mencatat kelebihan fiskal suku tahunan 0.2% daripada keluaran dalam negara kasar, presiden berjanji kepada awam bahawa penderitaan akan membayar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.