Lagu propaganda Korea Utara memuji Kim Jong Un menjadi viral di TikTok

(SeaPRwire) –   Lagu yang memuji diktator Kim Jong Un telah menjadi viral di TikTok.

“Marilah kita nyanyi, pemimpin hebat,” lagu berjudul “Bapa yang Ramah” berkata, menurut BBC News. “Marilah kita memuji Kim Jong Un, bapa kami yang ramah.”

“Adakah ini single atau di mana saya boleh mendapatkan album penuhnya,” kata seorang pengguna TikTok secara jenaka. Yang lain berkata, “Ia begitu dystopian dengan cara paling menarik.”

“Saya memang tidak begitu suka Kim Jong Un tetapi beliau benar-benar memasak lagu ini,” kata yang lain.

Muzik pop Korea Selatan, atau K-pop, dan muzik Barat diharamkan di dalam Korea Utara, dan sesetengah pengungsi menyatakan mendengar muzik luar secara haram sebagai faktor dalam keputusan mereka untuk melarikan diri.

“Apabila anda mendengar muzik Korea Utara, anda tidak mempunyai perasaan,” kata pengungsi Korea Utara Ryu Hee-Jin kepada The Washington Post pada tahun 2019. “Tetapi apabila anda mendengar muzik Amerika atau Korea Selatan, ia benar-benar memberi anda sejuk. Liriknya begitu segar, begitu boleh dirujuk. Apabila kanak-kanak mendengar muzik ini, ekspresi muka mereka sekadar berubah.”

Mengenai “Bapa yang Ramah,” Peter Moody, pakar Korea Utara di Universiti Korea, berkata kepada BBC News, “Lagu ini ditulis sepenuhnya. Ia ceria, ia tidak mungkin lebih menjerit dan satu set urutan berbunyi orkestra yang tidak mungkin lebih menonjol.”

Alexandra Leonzini dari Universiti Cambridge berkata kepada pihak berita bahawa pihak berkuasa Korea Utara pasti akan cuba membuat lagu “earworm” dengan lirik yang ringkas dan senang dinyanyikan.

“Semua keluaran seni di Korea Utara mesti berkhidmat pendidikan kelas warganegara dan lebih khusus lagi mendidik mereka mengapa mereka harus berasa rasa berterima kasih, rasa setia kepada parti,” katanya.

Pengungsi menyatakan kerajaan memainkan lagu propaganda setiap pagi di seluruh negara, rakyat diajar tarian koreografi untuk lagu-lagu itu dan lirik dicetak dalam akhbar.

“Menjelang masa lagu itu telah diambil ke dalam tubuh, ia menjadi sebahagian daripada individu itu,” kata Keith Howard, profesor di Sekolah Pengajian Afrika dan Timur Tengah London. “Jadi, mereka hafal liriknya dengan begitu baik, walaupun mereka hanya melakukan tindakan, walaupun mereka hanya mendengar ia. Lagu ideologi yang baik melakukan itu. Ia perlu menanam mesej itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.