Tiga mayat ditemui dalam pencarian untuk pelancong surf AS dan Australia yang hilang secara misterius di Mexico

(SeaPRwire) –   Tiga mayat telah ditemui dalam pencarian untuk pelancong surf Amerika Syarikat dan Australia yang hilang secara misteri di Mexico.

Warganegara Amerika Syarikat Jack Carter Rhoad, 30, serta adik-beradik Australia Callum Robinson, 33, dan Jake Robinson, 30, terakhir dilihat pada 27 April, pejabat pendakwa raya negeri Baja California sebelum ini mengumumkan. Mereka tidak hadir di tempat penginapan yang dirancang minggu lepas.

Penyiasat menemui tiga mayat dibuang dalam lubang ketika mencari ketiga-tiga lelaki itu pada Jumaat, walaupun pegawai-pegawai tidak mengesahkan jika mayat-mayat itu adalah milik lelaki-lelaki yang hilang.

Ujian forensik ke atas sisa-sisa mayat akan dijalankan oleh makmal negeri, yang akan membolehkan pengenalpastian positif mayat-mayat itu, kata pejabat pendakwa raya dalam kenyataannya.

Penyiasat terus mencari kawasan berbukit yang sukar di mana mayat-mayat itu ditemui untuk bukti tambahan, tambah kenyataan itu.

Mayat-mayat itu ditemui di kawasan bukit berbukit di Baja California berhampiran bandar pelancongan popular Ensenada, kira-kira 90 minit selatan sempadan Amerika Syarikat-Mexico. Video dari lokasi menunjukkan penyelamat memasang tali untuk memasuki lubang di mana mayat-mayat ditemui. Lokasi itu dikawal selia manakala sebuah kapal tentera laut juga kelihatan di laut berhampiran.

Lokasi di mana mayat-mayat ditemui berhampiran pekan Santo Tomás berhampiran kawasan pantai terpencil di mana khemah mangsa dan kereta pick-up Chevrolet Colorado yang terbakar ditemui Khamis di bahagian pantai terpencil.

Masih belum jelas jenis kecederaan mangsa-mangsa mengalami atau bagaimana mereka meninggal dunia.

“Terdapat banyak maklumat penting yang tidak boleh kami dedahkan,” kata María Elena Andrade Ramírez, ketua pendakwa negeri.

Pendakwa raya Baja California menyatakan pada Jumaat bahawa tiga orang ditahan dan didakwa atas kesalahan setaraf penculikan. Masih belum jelas sama ada mereka mungkin akan menghadapi lebih banyak dakwaan.

Datuk Bandar Ensenada Carlos Ibarra Aguiar menyatakan dalam kenyataan media bahawa seorang wanita berusia 23 tahun telah ditahan dengan dadah dan telefon bimbit yang mempunyai latar belakang foto salah seorang mangsa yang hilang, akhbar San Diego Union-Tribune melaporkan. Pegawai-pegawai tidak menyatakan hubungan tiga orang itu dengan siasatan, hanya menyatakan bahawa sesetengah terlibat secara terus dan yang lain secara tidak langsung.

Penyiasat menyatakan laporan mangsa hilang difailkan 48 jam selepas mangsa-mangsa terakhir dilihat, walaupun pejabat pendakwa raya mula menyiasat sebaik sahaja posting mula beredar di media sosial.

María Elena Andrade Ramírez, ketua pendakwa negeri, berkata walaupun kartel dadah aktif di kawasan itu, beliau berkata, “semua garis siasatan terbuka pada masa ini. Kami tidak boleh menolak apa-apa sehingga kami mendapatkan mereka.”

Pejabat Peguam Negara Baja California telah menyatakan bahawa mereka telah mengekalkan hubungan dengan FBI dan waris mangsa melalui agensi konsular.

Pada Rabu, ibu Australia mangsa-mangsa, Debra Robinson, memaparkan dalam halaman Facebook komuniti tempatan untuk bantuan mencari anak-anak lelakinya dan mencatatkan bahawa Callum adalah penghidap kencing manis.

Media Australia melaporkan bahawa Jake adalah seorang doktor, manakala Callum tinggal di San Diego dan merupakan ahli pasukan lacrosse kebangsaan Australia.

Jabatan Negeri Amerika Syarikat menyenaraikan Baja California di bawah kategori “pertimbangkan semula perjalanan” kerana jenayah dan penculikan.

Pada tahun 2015, dua pelancong Australia, Adam Coleman dan Dean Lucas, terbunuh di negeri Sinaloa, Mexico di seberang Teluk California – juga dikenali sebagai Laut Cortez – dari semenanjung Baja. Pihak berkuasa menyatakan mereka adalah mangsa penyamun lebuh raya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.