Mahkamah tentera menjatuhkan hukuman mati ke atas lapan askar Congo kerana pengecutan, jenayah lain

(SeaPRwire) –   Sebuah mahkamah tentera pada Jumaat menjatuhkan hukuman mati ke atas lapan orang askar kerana kepengecutan dan jenayah lain yang berkaitan dengan melarikan diri dari medan pertempuran, ketika kerajaan berusaha untuk mengawal keganasan dan serangan di kawasan kaya mineral di mana banyak kumpulan bersenjata beroperasi.

Pada Mac, Congo mengangkat larangan lebih 20 tahun terhadap hukuman mati, dengan menyatakan bahawa mereka yang bersalah kerana pengkhianatan dan pengintipan mampu melarikan diri tanpa hukuman yang sewajarnya. mengkritik keputusan itu.

Alexis Olenga, peguam untuk Paluku Olenga, salah seorang askar yang dijatuhkan hukuman mati, berkata kliennya tidak melarikan diri dari medan pertempuran kerana beliau ditangkap di kawasan tugasannya.

“Ini adalah keputusan mengerikan, saya percaya kita mesti segera mencabar ia di hadapan mahkamah tentera tinggi,” katanya kepada Agensi Berita Antarabangsa.

Mahkamah tentera di Goma, ibu negara wilayah North Kivu, membebaskan tiga orang askar daripada semua tuduhan dan melepaskan mereka.

Moïse Hangi, seorang aktivis masyarakat madani, memberitahu AP bahawa “bukan daripada memperbaiki aparatus keselamatan kita, jenis keputusan ini akan semakin melemahkan tentera kita dan menjadikan mereka yang berada di garis pertahanan lebih takut.”

Konflik berdekad-dekad di timur Congo telah menghasilkan salah satu krisis kemanusiaan terburuk di dunia, dengan lebih 100 kumpulan bersenjata berjuang di rantau ini, kebanyakannya untuk tanah dan kawalan lombong dengan mineral bernilai. Sesetengah berjuang untuk cuba melindungi masyarakat mereka.

Banyak kumpulan dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai, rogol dan pelanggaran hak asasi manusia yang lain. Kekerasan ini telah mengusir kira-kira 7 juta orang, banyak di luar jangkauan bantuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.