EU tidak dapat menentukan impak dana pelarian yang diberikan kepada Turki, juruaudit mengatakan

(SeaPRwire) –   Juruaudit berkata pada Rabu bahawa mereka tidak dapat menentukan sama ada sebahagian daripada bilion euro blok itu telah memberikan kepada Turki untuk membantu menangani pelarian Syria sebenarnya mempunyai sebarang kesan.

Di bawah perjanjian yang dicapai antara pemimpin EU dan Turki pada tahun 2016, blok itu bersetuju untuk memberikan sekurang-kurangnya $6.4 bilion kepada Turki untuk membantunya menangani migran yang menyeberang dari Syria. Turki pula bersetuju untuk berhenti membenarkan migran meninggalkan wilayahnya ke Eropah.

Pada bulan Mac 2016, sebulan selepas perjanjian itu berkuat kuasa, kerajaan Turki berkata bilangan migran yang menyeberang secara haram ke Greece telah jatuh daripada kira-kira 6,000 hari ke 130 hari.

Pada tahun 2021, pemimpin mengumumkan rancangan untuk menghantar lagi $3.2 bilion untuk pelarian di Turki. Pekong itu, yang dipuji di Eropah sebagai kejayaan besar, berfungsi sebagai templat untuk perjanjian yang lebih baru dan rumit dengan Tunisia dan Mesir.

Wang dari persetujuan digunakan untuk membekalkan kad tunai kepada beberapa daripada lebih daripada 4 juta pelarian yang didaftarkan, serta untuk meningkatkan pendidikan dan kesihatan, membantu orang untuk lebih baik berintegrasi dan membina kemudahan di Turki yang orang yang melarikan diri dari perang di Syria mungkin memerlukan.

Tetapi , atau ECA, dalam penyiasatan susulan tahun lalu mengenai sama ada wang itu digunakan dengan berkesan, berkata bahawa kementerian pendidikan Turki telah enggan memberikan maklumat yang mungkin membolehkan mereka menilai kesan projek EU.

“Saya agak pasti bahawa warga Eropah akan ingin melihat beberapa hasil daripada pelbagai projek pembangunan dan kemanusiaan yang dibiayai oleh EU,” ahli ECA Bettina Jakobsen berkata kepada wartawan.

Menurut , cabang eksekutif blok itu, sekurang-kurangnya $566 juta ditujukan untuk “menyokong pendidikan inklusif berkualiti pelarian di Turki.” Ia bertujuan untuk membayar gaji guru dan menyediakan peralatan pendidikan, bahasa Turki dan latihan guru, serta kaunseling dan panduan lain.

Juruaudit mencari senarai sekolah yang menerima sokongan EU dan bilangan murid pelarian yang menghadiri, serta maklumat sama ada kanak-kanak yang tidak menerima pendidikan telah disatukan semula ke dalam sistem sekolah dan kadar lulus ujian mereka, dibandingkan dengan pelajar Turki.

Tanpa data itu, Jakobsen menekankan, “kami tidak dapat menyimpulkan mengukur kesan atau kelestarian” projek pendidikan yang dibiayai oleh EU.

Apabila ditanya oleh Associated Press apa yang menghalang juruaudit daripada mendapatkan maklumat daripada kementerian pendidikan, salah seorang juruaudit EU yang terlibat dalam proses itu berkata: “Mereka hanya mendakwa mereka tidak mempunyai data.”

“Kami tahu bahawa data seharusnya wujud,” kata juruaudit itu, yang di bawah peraturan ECA tidak boleh dinamakan. “Ia bukan terletak kepada kami untuk menebak mengapa atau mengapa mereka tidak mahu memberikan data.”

Seorang pegawai ECA menyatakan bahawa ia agak jarang bagi pihak berkuasa enggan bekerjasama dengan juruaudit.

Juruaudit dan pegawai dari , yang bertanggungjawab untuk memastikan wang blok itu digunakan dengan betul, membuat permintaan bersama dan individu untuk maklumat itu, tetapi tanpa kejayaan.

Juruaudit dapat melawat sekolah tertentu, serta hospital, yang menerima manfaat dana EU dan boleh melihat bahawa kemudahan itu digunakan oleh pelarian dan pelajar Turki dan bahawa guru sedang bekerja di sana.

Secara umum, mengambil kira cabaran wabak coronavirus, gempa bumi besar yang melanda Turki dan Syria pada bulan Februari 2023, dan inflasi meruncing Turki, juruaudit mendapati bahawa pakej pembiayaan EU “memberikan sokongan yang relevan kepada pelarian dan masyarakat tuan rumah” di Turki.

Tetapi Jakobsen juga mencatat bahawa juruaudit “mendapati kelemahan dalam penilaian oleh komisen terhadap bajet projek” dan berkata cabang eksekutif EU “tidak secara sistematik menilai sama ada kos projek adalah munasabah atau membandingkan kos yang serupa antara projek yang berbeza.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.