American hadir di mahkamah Rusia berdepan tuduhan dadah

(SeaPRwire) –   Warga negara Amerika Syarikat yang ditahan atas tuduhan dadah di Moscow ketika ketegangan antara Rusia dan Amerika Syarikat meningkat muncul di mahkamah pada Isnin.

Robert Woodland Romanov dihadapkan dengan tuduhan mengedar jumlah besar dadah haram sebagai sebahagian daripada — kesalahan jenayah yang boleh dihukum dengan penjara sehingga 20 tahun. Beliau ditahan dalam tahanan pada Januari, dan perbicaraan bermula di Mahkamah Daerah Ostankino di Moscow pada akhir Mac. Sidang mahkamah baharu dijadualkan minggu hadapan.

Pada Januari, Jabatan Negara Amerika Syarikat menyatakan ia sedar akan laporan penahanan terkini warga negara Amerika Syarikat dan menyatakan bahawa “tiada keutamaan yang lebih tinggi daripada keselamatan dan keselamatan warga negara Amerika Syarikat di luar negara,” tetapi menahan diri daripada ulasan lanjut, dengan mengutamakan privasi.

Media Rusia mencatatkan nama orang yang dituduh sepadan dengan warga negara Amerika Syarikat yang diwawancara oleh akhbar harian popular Komsomolskaya Pravda pada 2020.

Dalam temubual itu, lelaki itu menyatakan bahawa beliau dilahirkan di wilayah Perm di Pergunungan Ural pada 1991 dan diambil anak angkat oleh pasangan Amerika apabila berusia dua tahun. Beliau berkata bahawa beliau pergi ke Rusia untuk mencari ibu kandungnya dan akhirnya bertemu dengannya dalam rancangan TV di Moscow.

Lelaki itu memberitahu Komsomolskaya Pravda bahawa beliau suka tinggal di Rusia dan memutuskan untuk berpindah ke sana. Akhbar itu melaporkan bahawa beliau menetap di bandar Dolgoprudny di luar Moscow dan bekerja sebagai guru bahasa Inggeris di sebuah sekolah tempatan.

Penahanan warga Amerika di Rusia semakin kerap berlaku ketika hubungan antara Moscow dan Washington merosot ke tahap Perang Dingin. Washington menuduh Moscow menyasarkan warganya dan menggunakan mereka sebagai mata pertukaran politik, tetapi pegawai Rusia menegaskan semua mereka melanggar undang-undang.

Beberapa telah ditukar dengan warga Rusia yang ditahan di Amerika Syarikat, manakala bagi yang lain, prospek dibebaskan melalui pertukaran kurang jelas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.