India membantah slogan pemisah di acara Kanada berikutan pembunuhan pemimpin Sikh setahun lalu

(SeaPRwire) –   India memanggil Timbalan Duta Tinggi Kanada pada Isnin dan menyatakan “kebimbangan mendalam dan protes kuat” selepas slogan pemisah menyokong tanah air Sikh dibangkitkan di acara yang dihadiri oleh Perdana Menteri Justin Trudeau.

Hubungan diplomasi dwihuruf merosot tahun lalu selepas Trudeau berkata Kanada “secara aktif menyiasat dakwaan yang boleh dipercayai bahawa ejen India berpotensi terlibat dengan pembunuhan itu pada Jun 2023.

Hardeep Singh Nijjar, 45, ditembak mati di luar sebuah kuil Sikh pada 18 Jun di Surrey, pinggir bandar Vancouver dengan populasi Sikh besar yang menyokong tanah air Sikh berbentuk negara Khalistan merdeka dan ditetapkan oleh India sebagai “pengganas” pada Julai 2020.

New Delhi menafikan sebarang peranan rasmi kerajaan dalam pembunuhan Nijjar.

Kementerian Luar Negeri India berkata pada Isnin ia telah menyatakan “kebimbangan mendalam dan protes kuat” terhadap tindakan sedemikian “dibenarkan terus tanpa sekatan di acara itu”.

Slogan menyokong kebangkitan negara pemisah dibangkitkan di acara itu, menurut ANI news agency, yang Reuters mempunyai pegangan minoriti.

“Kami akan sentiasa ada untuk melindungi hak dan kebebasan anda, dan kami akan sentiasa mempertahankan komuniti anda terhadap kebencian dan diskriminasi,” ANI dilaporkan memberitahu Trudeau.

Kanada mempunyai populasi Sikh tertinggi di luar negeri asal mereka Punjab di India, dan negara itu menjadi tapak banyak demonstrasi yang .

Kementerian Luar Negeri Kanada tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.