Sekolah-sekolah Filipina membatalkan kelas kerana gelombang haba besar merebak di seluruh Asia Tenggara

(SeaPRwire) –   Asia Tenggara sedang berhadapan dengan gelombang haba yang melampau pada Isnin apabila suhu rekod tinggi menyebabkan sekolah-sekolah ditutup di beberapa negara dan amaran kesihatan mendesak di seluruh rantau ini.

Berjuta-juta pelajar di semua sekolah awam di seluruh telah diarahkan untuk tinggal di rumah Isnin selepas pihak berkuasa membatalkan kelas bersemuka selama dua hari. Nasihat utama untuk semua orang, di mana-mana juga ialah mengelakkan aktiviti luar dan minum banyak air, tetapi kanak-kanak dan warga tua telah ditugaskan untuk berhati-hati khususnya.

Kemboja pada tahun ini menghadapi suhu tertinggi dalam 170 tahun, kata Chan Yutha, jurucakap Kementerian Sumber Air dan Meteorologi kepada Agensi Berita Associated Press pada Isnin. Agensinya meramalkan bahawa suhu di kebanyakan bahagian negara boleh mencapai 109 darjah Fahrenheit minggu ini.

Jabatan Meteorologi Myanmar berkata pada Isnin bahawa tujuh daerah di kawasan pusat Magway, Mandalay, Sagaing dan Bago mengalami suhu rekod tertinggi. Beberapa bandar di Myanmar minggu lepas tersenarai antara kawasan paling panas di seluruh dunia.

Chauk township di Magway, secara sejarahnya rantau paling panas negara itu, menyaksikan suhu tertinggi Myanmar pada 118.8 darjah Fahrenheit, memecah rekod terdahulu 117.3 darjah Fahrenheit yang ditetapkan pada tahun 1968.

Filipina tergolong dalam negara yang paling teruk terjejas oleh cuaca panas melampau di Asia Tenggara, di mana haba tropika intensif yang diperburuk oleh kelembapan telah memaksa pembatalan kelas baru-baru ini dan menimbulkan kebimbangan akan kekurangan air, gangguan bekalan elektrik dan kerosakan tanaman pertanian.

Kementerian Pendidikan memerintahkan pelajar di lebih daripada untuk beralih ke pembelajaran berdasarkan rumah dan atas talian kerana risiko kesihatan akibat suhu tertinggi rekod dan mogok tiga hari bermula Isnin oleh pemandu yang membantah program kerajaan yang dikhawatirkan akan menyingkirkan bas penumpang usang dari jalan raya.

Ribuan orang telah mencari kesejukan di pusat membeli-belah berhawa dingin di Metro Manila, ibu negara yang padat dengan penduduk melebihi 14 juta orang di mana suhu meningkat kepada 101.84 Fahrenheit Sabtu, melampaui rekod yang ditetapkan beberapa dekad lalu, menurut pegawai cuaca.

Di Thailand, suhu telah melebihi 111 F di beberapa kawasan di bahagian utara negara itu, manakala ibu negara Bangkok dan kawasan metropolitan menyaksikan suhu melebihi 104 F. Ramalan Jabatan Meteorologi menyatakan musim panas tahun ini, yang biasanya berlangsung dari akhir Februari hingga akhir Mei, dijangka 1-2 darjah lebih panas daripada tahun lalu, dan hujan akan lebih rendah daripada purata.

Jabatan Kawalan Penyakit Thailand minggu lepas berkata sekurang-kurangnya 30 orang telah sehingga kini tahun ini, berbanding 37 untuk keseluruhan tahun lepas.

Ahli sains telah menyatakan bilangan kematian berkaitan haba di seluruh dunia telah meningkat secara signifikan dalam beberapa tahun kebelakangan ini bersama-sama dengan suhu, tetapi trend di Asia tahun ini sehingga kini tidak jelas, sebahagiannya kerana persoalan bagaimana untuk mengklasifikasikan kematian yang kelihatan berkaitan haba.

Sekurang-kurangnya 34 orang telah jatuh sakit akibat haba melampau di Filipina sehingga kini tahun ini, termasuk enam yang meninggal dunia. Kementerian Kesihatan berkata ia sedang mengesahkan apa sebenarnya menyebabkan kematian.

Media di Bangladesh melaporkan bahawa dalam tempoh lima hari awal bulan ini, sekurang-kurangnya 20 orang meninggal akibat haba panas.

Di Kemboja, bagaimanapun, pegawai menunjukkan terdapat sedikit jika ada kematian berkaitan haba. Khmer Times, platform berita dalam talian, mengutip ketua Bahagian Kesihatan Phnom Penh, ibu negara, berkata tiada kematian atau peningkatan berkaitan haba.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.