Persatuan Eropah melaksanakan syarat visa yang lebih ketat untuk rakyat Ethiopia

(SeaPRwire) –   mengumumkan pada Isnin bahawa ia mengetatkan syarat visa untuk rakyat Ethiopia, menuduh kerajaan di sana gagal bekerjasama dalam mengambil semula warganegara yang didapati hidup secara haram di blok 27 negara itu.

Ibu pejabat EU menyatakan masa yang diambil untuk memproses visa bagi warganegara Ethiopia akan bertiga daripada 15 kepada 45 hari. Negara-negara EU tidak akan dibenarkan mengecualikan keperluan untuk dokumen tertentu atau mengeluarkan visa entry berbilang. Diplomat dan pegawai Ethiopia kini perlu membayar untuk visa perjalanan.

Komisen Eksekutif EU, Suruhanjaya Eropah, telah bersumpah untuk menggunakan peraturan visa sebagai cara mengenakan tekanan ke atas negara-negara untuk bekerjasama dalam prosedur pengusiran. Hanya kira-kira satu daripada tiga orang yang diarahkan untuk meninggalkan EU benar-benar meninggalkan.

Suruhanjaya menyatakan tindakan itu diambil kerana “kegagalan pihak berkuasa Ethiopia untuk memberi respons terhadap permintaan penerimaan semula”, serta kekurangan dalam “pengurusan operasi pulang sukarela dan tidak sukarela”, yang merupakan cara EU menggambarkan pengusiran.

Kebanyakan orang yang tinggal secara haram di EU tiba tanpa melanggar sebarang peraturan melalui lapangan terbang atau pelabuhan tetapi tidak pernah pulang selepas tamat tempoh visa, mengatasi bilangan mereka yang tiba melalui bot tidak sesuai atau melalui darat dalam pencarian perlindungan, pekerjaan atau kehidupan yang lebih baik di Eropah.

Ethiopia dilanda dan krisis kemanusiaan. Konflik selama dua tahun di wilayah Tigray utara, yang berakhir dengan perjanjian damai pada November 2022, meninggalkan kebanyakan penduduk wilayah itu berjumlah 6 juta bergantung kepada bantuan antarabangsa.

Negara itu merupakan tempat asal utama dan transit bagi pemigrasan dan pelarian di kawasan Horn of Africa, kerap berfungsi sebagai hab bagi orang dari Eritrea dan Somalia yang bertujuan mencapai Eropah atau bahagian utara lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.