Peluang rundingan damai Cyprus kelihatan kurang cerah kerana ketua Cyprus Turki tidak dapat mencari dasar bersama

(SeaPRwire) –   Peluang untuk memulakan semula perbualan rasmi untuk menyembuhkan perpecahan etnik selama dekad di Cyprus kelihatan kurang cerah Rabu apabila pemimpin Cyprus Turki, Ersin Tatar, memberitahu utusan PBB bahawa beliau tidak melihat apa-apa dasar bersama dengan orang Greek Cyprus untuk kembali ke perbincangan.

Tatar dikatakan oleh media Cyprus Turki bahawa kehadiran tentera Turki yang kekal bersama hak campur tangan tentera adalah syarat penting untuk sebarang persetujuan damai, walaupun usaha orang Greek Cyprus untuk “mengeluarkan Turki” dari persamaan penyelesaian.

Tatar juga menyatakan ketidakpuasan hati dengan perhubungan Holguín dengan kumpulan masyarakat madani yang menyokong persetujuan yang akan menyatukan semula Cyprus sebagai persekutuan yang terdiri daripada zon Cyprus Turki dan Greek Cyprus, selari dengan rangka kerja yang disokong PBB.

Kebanyakan orang Greek Cyprus menolak persetujuan yang akan merasmikan pembahagian melalui perjanjian dua negara, penempatan tetap tentera Turki di pulau itu, hak untuk campur tangan tentera Turki serta tuntutan untuk veto Cyprus Turki di semua keputusan kerajaan persekutuan.

Ucapan pemimpin Cyprus Turki itu tidak berubah daripada garis yang konsisten dikekalkannya sejak kenaikan kuasanya pada 2022. Tetapi fakta bahawa beliau kekal tidak berganjak walaupun empat bulan usaha diplomasi Holguín tidak memberi petanda baik untuk pemulih semula perbualan.

Holguín dilantik pada awal tahun untuk menentukan peluang untuk memulakan semula perbualan rasmi tujuh tahun selepas usaha terakhir untuk persetujuan gagal ditengah-tengah kemarahan yang banyak.

Persetujuan telah mengelakkan beberapa pusingan perbincangan yang disediakan PBB sejak 1974 apabila pulau itu dibahagikan mengikut garis etnik berikutan serangan Turki diikuti oleh rampasan kuasa bertujuan untuk menyatukan pulau itu dengan Greece. Hanya Turki mengiktiraf pengisytiharan kemerdekaan Cyprus Turki, dan walaupun Cyprus adalah sebuah negara ahli PBB, hanya bahagian selatan menikmati kemudahan keahlian penuh.

Holguín menahan diri daripada berbual panjang mengenai perhubungannya selama beberapa bulan kebelakangan ini, tetapi beliau mencatat dalam temubual dengan akhbar Kathimerini bahawa tanggungjawab pemimpin untuk “mendengar rakyat” dan beliau terkejut dengan penolakan Tatar terhadap cadangan untuk pertemuan tiga hala dengan Presiden Cyprus Nikos Christodoulides.

Holguín akan “segera” menyediakan laporan untuk PBB mengenai penemuan beliau selama lima bulan kebelakangan ini, menurut Timbalan Setiausaha Agung PBB Farhan Haq.

Christodoulides menyatakan pandangan yang lebih positif Rabu, dengan mengatakan usaha untuk memulakan semula perbualan berterusan dan masa perlu diberikan kepada diplomasi untuk berfungsi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.