CENTOGENE Memperkukuh Kedudukan Tunai Sekitar $20 Juta

(SeaPRwire) –   Memperluaskan Hubungan Dengan Lifera, Syarikat Biopharma Milik PIF

CAMBRIDGE, Mass. dan ROSTOCK, Jerman, dan BERLIN, 15 Mei 2024 — Centogene N.V. (Nasdaq: CNTG), rakan penting sains hidup untuk jawapan berasaskan data bagi penyakit jarang dan neurodegeneratif, hari ini mengumumkan ia telah memasuki satu set perjanjian dengan Lifera, syarikat biofarma berasaskan Saudi milik PIF (Public Investment Fund) di Arab Saudi. Hubungan diperluaskan ini, yang mengambil bentuk pembelian sebahagian piutang CENTOGENE bernilai $15 juta dan peningkatan pelaburan dalam hubungan usahasama (JV) pihak-pihak, memberikan pembiayaan secara keseluruhan kira-kira $20 juta kepada CENTOGENE untuk menyokong aktiviti semasa dan meletakkan Syarikat untuk pertumbuhan dan keuntungan masa depan.

“Transaksi ini memperkukuh kedudukan kewangan kami dan mempercepat usaha berterusan CENTOGENE untuk mengoptimumkan modal kerja kami,” kata Kim Stratton, Ketua Pegawai Eksekutif di CENTOGENE. “Dengan menyediakan kira-kira $20 juta, kami memberikan lebih banyak likuiditi untuk menyokong operasi kami, inisiatif strategik, dan misi keseluruhan kami untuk memberikan jawapan berasaskan data, mengubah hidup kepada pesakit, doktor, dan syarikat farmaseutikal bagi penyakit jarang dan neurodegeneratif. CENTOGENE komited untuk mencapai keseimbangan EBITDA menjelang akhir tahun ini, dan kami berada di landasan yang sangat baik untuk mencapai sasaran ini.”

Butiran Transaksi

Lifera memberikan pembiayaan ini berdasarkan beberapa aset CENTOGENE, seperti piutang dan penyertaan. Sebagai balasan, beberapa terma pinjaman boleh menukar $30 juta yang disediakan oleh Lifera kepada CENTOGENE sebelum ini akan disesuaikan, termasuk ia akan dilanjutkan ke 24 bulan dan sebahagian akan menukar pada $0.79, dan ekuiti CENTOGENE dalam usahasama sebelum ini akan dikurangkan (tertakluk kepada pilihan untuk membeli semula ekuiti tersebut pada masa hadapan).

Penerangan lengkap mengenai transaksi ini boleh didapati dalam Laporan Sementara Mengenai Borang 6-K dan Laporan Tahunan 20-F yang telah Syarikat failkan hari ini dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat dan Laporan Sementara Mengenai Borang 6-K yang sebelum ini difailkan oleh Syarikat pada 1 Mei 2024, serta 27 Jun, 27 Oktober dan 28 November 2023.

Mengenai CENTOGENE

Misinya CENTOGENE adalah untuk memberikan jawapan berasaskan data, mengubah hidup kepada pesakit, doktor dan syarikat farmaseutikal bagi penyakit jarang dan neurodegeneratif. Kami mengintegrasikan teknologi multiomik dengan Biodatabank CENTOGENE – memberikan analisis dimensi untuk memandu perubatan kecergasan generasi seterusnya. Pendekatan unik kami membolehkan diagnosis pantas dan boleh dipercayai bagi pesakit, menyokong pemahaman doktor yang lebih tepat mengenai keadaan penyakit, dan mempercepat serta mengurangkan risiko penemuan dadah sasaran, pembangunan dan komersialisasi oleh syarikat farmaseutikal.

Sejak penubuhan kami pada tahun 2006, CENTOGENE telah menawarkan diagnosis pantas dan boleh dipercayai – membina rangkaian kira-kira 30,000 doktor aktif. Makmal rujukan multiomik kami di Jerman yang disahkan ISO, CAP dan CLIA menggunakan set data Fenomik, Genomik, Transkriptomik, Epigenomik, Proteomik dan Metabolomik. Data ini dikumpulkan dalam Biodatabank CENTOGENE, dengan lebih daripada 850,000 pesakit diwakili daripada lebih 120 negara yang sangat pelbagai, di mana lebih 70% bukan keturunan Eropah. Setakat ini, Biodatabank CENTOGENE telah menyumbang kepada penemuan konsep baru untuk lebih daripada 300 penerbitan terpilih.

Dengan menterjemah data dan kepakaran kami ke dalam wawasan nyata, kami telah menyokong lebih daripada 50 kolaborasi dengan rakan kongsi farmaseutikal. Bersama, kami mempercepat dan mengurangkan risiko penemuan dadah, pembangunan dan komersialisasi dalam skrin dadah dan sasaran, pembangunan klinikal, capaian pasaran dan pengembangan, serta menawarkan Lesen Data Biodata dan Laporan Wawasan CENTOGENE untuk membolehkan dunia disembuhkan daripada semua penyakit jarang dan neurodegeneratif.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk, saluran paip dan tujuan bersandarkan pesakit kami, lawati dan ikuti kami di .

Kenyataan Pandangan Masa Depan

Kenyataan media ini mengandungi “kenyataan pandangan masa depan” dalam maksud undang-undang sekuriti Amerika Syarikat. Kenyataan ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada, kenyataan mengenai prospek kewangan kami (termasuk rancangan kami untuk mencapai keseimbangan EBITDA dan mencapai keuntungan), pengejaran inisiatif strategik kami dan penerimaan pembiayaan di bawah transaksi yang diumumkan dengan Lifera. Kenyataan yang terkandung di sini yang tidak jelas secara sejarah bersifat pandangan masa depan, dan perkataan “menjangka”, “percaya”, “terus”, “anggar”, “bertujuan”, “merancang”, “direka untuk”, “berpotensi”, “objektif” dan ungkapan serupa dan kata kerja masa depan atau syarat yang serupa seperti “akan”, “mungkin”, “seharusnya”, “boleh”, “boleh”, “mungkin” bertujuan untuk mengenal pasti kenyataan pandangan masa depan. Kenyataan pandangan masa depan sebegini melibatkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui, ketidakpastian dan faktor penting lain yang mungkin menyebabkan keputusan sebenar, prestasi atau pencapaian CENTOGENE berbeza secara material daripada apa-apa keputusan, prestasi atau pencapaian masa depan yang dinyatakan atau disiratkan oleh kenyataan pandangan masa depan. Risiko dan ketidakpastian sebegini termasuk, antara lain, keadaan ekonomi dan geopolitik negatif dan ketidakstabilan serta ketidaktentuan dalam pasaran kewangan global, perubahan yang mungkin dalam undang-undang, peraturan dan dasar kerajaan semasa, tekanan daripada persaingan dan penyatuan industri yang meningkat, perbelanjaan dan ketidakpastian kelulusan peraturan, termasuk daripada Makmal Makanan dan Dadah Amerika Syarikat, bergantung kepada pihak ketiga dan rakan kongsi, termasuk keupayaan kami untuk menguruskan pertumbuhan, keupayaan kami untuk melaksanakan pelan perniagaan dan strategi kami, termasuk untuk memasuki hubungan pelanggan baru, ketergantungan kami kepada industri penyakit jarang, keupayaan kami untuk menguruskan pertumbuhan antarabangsa, bergantung kepada kakitangan kunci, bergantung kepada perlindungan harta intelek, fluktuasi prestasi operasi kami disebabkan kesan pertukaran, keupayaan kami untuk mengoptimumkan penggunaan tunai, pematuhan kami kepada syarat-syarat pra-terima pembiayaan di bawah transaksi yang diumumkan dengan Lifera, pematuhan berterusan kami kepada konvensyen berkaitan instrumen kewangan, keperluan pembiayaan tambahan kami, dan keupayaan kami untuk terus sebagai perniagaan berterusan, atau faktor lain. Untuk maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian yang mungkin menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada kenyataan pandangan masa depan, serta risiko berkaitan perniagaan CENTOGENE secara umum, sila lihat faktor risiko CENTOGENE yang dinyatakan dalam Borang 20-F CENTOGENE yang difailkan pada 15 Mei 2024, dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC) dan penyampaian berikutnya kepada SEC.

HUBUNGAN

CENTOGENE

Melissa Hall
Komunikasi Korporat

Lennart Streibel
Hubungan Pelabur

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.