17 pegawai polis Macedonia didakwa bantu banduan melarikan diri

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa di Macedonia mengatakan 17 pegawai polis yang berkhidmat di penjara di ibu negara Skopje, ditahan Isnin atas syak wasangka membantu dua banduan melarikan diri pada tahun lalu, termasuk seorang banduan.

Pejabat pendakwaan awam mengatakan enam daripada pegawai itu disyaki terlibat dalam pelarian pada bulan Oktober lalu oleh banduan pembunuh semasa lawatan yang telah dirancang ke hospital swasta.

“Diiringi oleh dua daripada pegawai penjara yang disyaki, banduan itu melawat kawasan merokok. Selepas kira-kira setengah jam, pegawai penjara yang disyaki itu meninggalkan, membenarkan banduan itu meninggalkan bilik dan melarikan diri,” kata kenyataan pejabat pendakwaan awam Isnin.

Ia mengatakan dua pegawai dan empat rakan sekerja mereka yang bertugas tidak melaporkan pelarian itu kepada pegawai atasan di penjara Idrizovo bandar. Insiden itu kemudian ditemui oleh pegawai lain yang melaporkan kepada jabatan berasingan, dan banduan itu masih belum ditemui.

Pendakwa mencadangkan supaya enam pegawai polis yang dituduh itu ditahan sebelum perbicaraan.

Dalam kes kedua, 11 pegawai polis dituduh membenarkan seorang banduan meninggalkan hospital semasa lawatan ke kemudahan itu pada tahun lalu, walaupun banduan itu kemudian kembali ke kemudahan itu.

Semua pegawai yang sedang disiasat menghadapi hukuman penjara sehingga lima tahun jika disabitkan atas tuduhan yang mereka hadapi sekarang, termasuk kelalaian tugas dan membantu pelarian orang yang ditahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.