Influenza Burung Merebak ke Lebih Banyak Ternak. Apakah Susu dan Telur Aman?

(SeaPRwire) –   Wabak burung flu kini telah menular ke lebih daripada dua puluh enam kawanan lembu di lapan buah negeri di Amerika Syarikat, hanya beberapa minggu selepas pengeluar telur terbesar negara itu mendapati virus tersebut dalam ayam mereka.

Pegawai kesihatan menekankan bahawa risiko kepada orang awam adalah rendah dan bahawa bekalan makanan AS kekal selamat dan stabil.

“Pada masa ini, tiada kebimbangan bahawa keadaan ini membawa risiko kepada kesihatan pengguna, atau bahawa ia menjejaskan keselamatan bekalan susu komersial antara negeri,” kata Jabatan Makanan dan Dadah AS dalam kenyataan.

Berikut adalah apa yang perlu anda ketahui tentang burung flu dan makanan:

NEGERI MANA YANG MENDAPATI BURUNG FLU DALAM LEMBU SUSU?

Setakat Jumaat, jenis burung flu yang telah membunuh jutaan burung liar dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah dijumpai dalam sekurang-kurangnya 26 kawanan lembu susu di lapan negeri AS: Idaho, Kansas, Michigan, New Mexico, North Carolina, Ohio, Texas dan South Dakota.

Virus, dikenali sebagai Jenis A H5N1, telah dikesan dalam pelbagai mamalia dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi ini adalah kali pertama ia dijumpai dalam lembu, mengikut agensi kesihatan dan haiwan persekutuan.

BAGAIMANA BURUNG FLU MELIHATKAN PENGELUARAN MAKANAN?

Pegawai pertanian di sekurang-kurangnya 17 buah negeri telah mengehadkan import lembu susu dari negeri di mana virus telah dikesan, tetapi sehingga kini, agensi kerajaan mengatakan ia tidak banyak menjejaskan pengeluaran susu komersial. Pegawai percaya lembu mungkin telah dijangkiti melalui pendedahan kepada burung liar, tetapi mengatakan penularan lembu ke lembu “tidak boleh diketepikan.”

Penternak menguji lembu yang menunjukkan gejala jangkitan, termasuk penurunan bekalan susu yang tajam dan lesu. Haiwan yang menunjukkan tanda-tanda atau menguji positif untuk penyakit akan dipisahkan dari haiwan lain di ladang. Haiwan kelihatan pulih dalam tempoh dua minggu.

Pengeluar telur AS sedang memantau situasi dengan teliti selepas burung flu dikesan dalam ayam di Texas dan Michigan. Jutaan ekor burung telah dibunuh, tetapi FDA mengatakan risiko telur yang terjejas memasuki pasaran runcit atau menyebabkan jangkitan manusia adalah rendah kerana pemeriksaan persekutuan dan langkah-langkah keselamatan yang lain.

ADAKAH PENSTERILISAN MEMBUNUH BURUNG FLU?

Ahli sains mengatakan tiada bukti untuk menunjukkan bahawa orang boleh menjangkiti virus dengan mengambil makanan yang telah disterilkan, atau diperlakukan haba – atau dimasak dengan betul.

“Ia bukan kebimbangan keselamatan makanan,” kata Lee-Ann Jaykus, ahli mikrobiologi makanan dan virologi emeritus di Universiti Negeri North Carolina.

Dua orang di AS telah dijangkiti burung flu setakat ini. Seorang pekerja ladang susu di Texas yang berada dalam hubungan rapat dengan lembu yang dijangkiti baru-baru ini membangunkan jangkitan mata ringan dan telah pulih. Pada 2022, banduan dalam program kerja penjara menangkapnya ketika membunuh burung yang dijangkiti di ladang unggas Colorado. Satu-satunya gejala beliau adalah letih, dan beliau pulih.

ADAKAH SUSU RUNCIT SELAMAT DARI BURUNG FLU?

Ya, mengikut pakar keselamatan makanan dan pegawai kerajaan.

Pengeluar AS dilarang menjual susu dari lembu sakit dan mesti memindahkan dan memusnahkannya. Selain itu, susu yang dijual merentasi negeri-negeri diperlukan disterilkan, atau diperlakukan haba menggunakan proses yang membunuh bakteria dan virus, termasuk influenza.

“Kami yakin sepenuhnya bahawa pensterilisan menyediakan bekalan susu yang selamat,” kata Tracey Forfa, pengarah Pusat Perubatan Veterinar FDA kepada penonton web seminar minggu ini.

ADAKAH SUSU SEGAR SELAMAT DARI BURUNG FLU?

FDA dan CDC kurang pasti tentang susu segar atau tidak disterilkan yang dijual di banyak negeri, dengan mengatakan terdapat maklumat terhad tentang kemungkinan penularan virus H5N1 dalam produk sedemikian.

Setakat ini, tiada kawanan yang berkaitan dengan pembekal susu segar melaporkan lembu yang dijangkiti burung flu, tetapi agensi mengesyorkan industri tidak membuat atau menjual susu segar atau keju susu segar yang dibuat dengan susu dari lembu yang menunjukkan gejala – atau terdedah kepada lembu yang dijangkiti.

Pegawai kesihatan awam AS telah lama memperingatkan terhadap risiko penyakit makanan berkaitan susu segar, yang CDC kata menyebabkan lebih daripada 200 wabak yang menular lebih daripada 2,600 orang antara 1998 dan 2018.

Namun, penyokong susu segar seperti Mark McAfee, pemilik Raw Farm USA di Fresno, California, berkata wabak H5N1 dalam lembu komersial kelihatan telah meningkatkan jualan produk tersebut, walaupun amaran persekutuan.

BOLEHKAH ANDA MENGALAMI BURUNG FLU DARIPADA TELUR ATAU DAGING?

Hanya lembu susu, bukan lembu daging, telah dijangkiti atau menunjukkan tanda-tanda penyakit setakat ini, kata pegawai pertanian.

Pengeluar telur terbesar di AS sementara menghentikan operasinya pada 2 April selepas mendapati burung flu dalam ayam mereka. Cal-Maine Foods membunuh kira-kira 1.6 juta ayam penelur dan lagi 337,000 anak ayam, atau ayam muda, selepas pengesanan itu.

Syarikat itu berkata tiada risiko kepada telur di pasaran dan tiada telur ditarik balik.

Telur yang diurus dengan betul dan dimasak dengan sempurna selamat dimakan, kata Barbara Kowalcyk, pengarah Pusat Keselamatan Makanan dan Nutrisi di Universiti George Washington.

“Ramai orang suka telur rebus. Peribadi saya, jika saya makan telur, ia sangat dimasak,” katanya.

Namun, Kowalcyk dan yang lain memberi amaran bahawa situasi mungkin berubah.

“Ini adalah isu muncul dan jelas patogen ini sedang berkembang dan masih banyak yang kita tidak ketahui,” katanya. “Saya fikir semua orang sedang cuba menyelesaikannya secepat mungkin.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.