atai Life Sciences Mengesahkan Penerbitan Kajian Fasa 1 BPL-003 Beckley Psytech dalam Jurnal Psychopharmacology

  • BPL-003 adalah formulasi garam benzoat bentukan Beckley Psytech yang bersifat paten dari 5-MeO-DMT yang diberikan melalui hidung.
  • BPL-003 telah ditunjukkan selamat dan ditoleransi dengan profil farmakokinetik yang boleh diramalkan dan pemicu yang boleh diharapkan kesan psikedelik subjektif dengan dos tunggal sehingga 12 mg pada peserta sihat.
  • Kesan psikedelik subjektif berkorelasi dengan pendedahan 5-MeO-DMT dan mempunyai permulaan yang cepat dan tempoh yang singkat, dengan kesan akut yang selesai dalam kurang daripada dua jam.

(SeaPRwire) –   NEW YORK dan BERLIN, 17 April 2024 — (NASDAQ: ATAI) (“atai” atau “Syarikat”), syarikat biofarmaselen yang berada dalam peringkat klinikal yang bertujuan untuk mengubah rawatan gangguan mental, hari ini mengumumkan penerbitan keputusan Fasa 1 BPL-003, formula Beckley Psytech yang bersifat sintetik, bentukan garam benzoat 5-MeO-DMT yang diberikan melalui hidung, dalam The Journal of Psychopharmacology.

Kajian Fasa 1 tunggal dos buta ganda, dikawal plasebo mengenai keselamatan, ketoleranan, farmakokinetik (PK) dan farmakodinamik (PD) BPL-003 bersama sokongan psikologi ke atas 44 sukarelawan sihat yang belum pernah menerima psikedelik. Peserta dalam tujuh kohort diberi sama ada dos tunggal BPL-003 antara 1 mg hingga 12 mg atau plasebo.

Kertas ini menunjukkan bahawa BPL-003 selamat dan ditoleransi dengan tiada kejadian buruk atau teruk dilaporkan. BPL-003 diserap dan dikeluarkan dengan pantas, dengan pendedahan sistemik 5-MeO-DMT meningkat kira-kira berkadar dengan dos. Terdapat permulaan yang boleh diharapkan kesan psikedelik subjektif dalam masa beberapa minit, yang selesai dalam kurang daripada dua jam. Jika disahkan dalam kajian lebih besar, mendapati ini boleh menyokong model rawatan dos tunggal yang boleh diskala semula menyesuaikan dalam paradigma rawatan antara yang sedia ada.

Ketumpatan kesan pengalaman psikedelik subjektif ditunjukkan berkorelasi dengan pendedahan kepada sebatian itu. Skor titik akhir PD Soal Selidik Pengalaman Mistikal (MEQ-30) dan Indeks Pencairan Diri (EDI) meningkat dengan peningkatan dos BPL-003. Enam puluh peratus peserta mempunyai ‘pengalaman mistikal yang lengkap’, yang ditakrifkan mencapai atau melebihi skor tiga pada keempat-empat subdomain skala MEQ-30, pada dos 10 mg dan 12 mg BPL-003. Perlu dicatatkan, 87% peserta yang menerima BPL-003 berkata mereka akan menerima dos yang sama atau lebih tinggi sekali lagi, dengan 100% peserta yang menerima dos tertinggi (12 mg) menyatakan mereka akan menerima dos yang sama atau lebih tinggi sekali lagi.

Berkomentar mengenai penerbitan itu, Florian Brand, CEO dan Pengasas bersama atai, berkata: “Kami gembira dengan penerbitan data Fasa 1 BPL-003 dalam Journal of Psychopharmacology, jurnal yang dihormati dan dinilai rakan, Ia menunjukkan bahawa BPL-003 selamat dan ditoleransi dan menekankan potensinya sebagai rawatan antara yang boleh diskala semula yang memerlukan dua jam atau kurang di klinik, selari dengan paradigma rawatan yang berjaya ditubuhkan oleh Spravato®.”

BPL-003 kini sedang disiasat dalam kajian Fasa 2a sebagai rawatan potensial untuk Ketagihan Minuman Keras () dan Depresi Berlawanan Rawatan (), Ia juga sedang dieksplorasi dalam kajian Fasa 2b pelbagai tapak () untuk TRD. Ujian itu menilai kesan dos tunggal, sederhana, atau tinggi BPL-003 berbanding dos sub-persepsi terhadap pesakit TRD yang tidak mengambil ubat antidepressan secara serentak. Keputusan awal dari kajian itu dijangka pada H2 2024.

Mengenai Beckley Psytech dan BPL-003

Beckley Psytech ialah syarikat biofarmaselen klinikal yang sedang membangunakan BPL-003, yang merupakan 5-MeO-DMT, tryptamin psikedelik berjangka pendek yang mengikat kepada pelbagai reseptor serotonin. Kajian epidemiologi dan pemerhatian telah melaporkan bahawa 5-MeO-DMT berkaitan dengan peningkatan mood, kebimbangan, pengurangan tekanan, peningkatan kepuasan hidup dan kesedaran. 5-MeO-DMT dilaporkan menghasilkan pengalaman mistikal dengan ketumpatan perbandingan seperti dos tinggi psilosibin tetapi mempunyai tempoh kesan yang jauh lebih singkat.

Pada Januari 2024, , mengakibatkan pegangan ekuiti 35.5% dan 1: 1 cagaran warrant pada harga 30% premium terhadap penerbitan asal. atai memegang hak pertama menolak jualan masa hadapan syarikat dan hak pertama rundingan yang tidak terhad selama-lamanya untuk BPL-003 dan ELE-101. atai dan Beckley Psytech juga bersetuju untuk bekerjasama dalam terapi digital, aktiviti komersial dan capaian pasaran dalam persiapan untuk komersialisasi masa depan yang berpotensi.

Mengenai atai Life Sciences

atai adalah syarikat biofarmaselen klinikal yang bertujuan untuk mengubah rawatan gangguan mental dan diasaskan sebagai tindak balas kepada keperluan yang tidak dipenuhi dan ketiadaan inovasi dalam landskap rawatan mental. atai komited untuk membangunkan rawatan inovatif secara cekap untuk merawat depresi, kebimbangan, ketagihan, dan gangguan mental lain. Dengan menggabungkan sumber dan amalan terbaik, atai bertujuan untuk mempercepatkan pembangunan ubat-ubatan baru secara bertanggungjawab untuk mencapai perubahan tingkah laku yang bermakna secara klinikal dan berterusan dalam pesakit gangguan mental. Visi atai adalah untuk menyembuhkan gangguan mental supaya semua orang, di mana-mana boleh hidup kehidupan yang lebih memuaskan. Untuk maklumat lanjut, sila lawati .

Kenyataan Prospektif

Kenyataan berita ini mengandungi kenyataan prospektif dalam maksud Akta Pembaharuan Litigasi Sekuriti Swasta 1995. Perkataan “percaya”, “mungkin”, “akan”, “anggaran”, “terus”, “menjangka”, “boleh”, “mungkin”, “berpotensi” dan ungkapan serupa bertujuan untuk mengenal pasti kenyataan prospektif, walaupun bukan semua kenyataan prospektif menggunakan perkataan atau ungkapan ini. Semua kenyataan yang terkandung dalam kenyataan berita ini selain kenyataan fakta sejarah harus dipertimbangkan sebagai kenyataan prospektif, termasuk tanpa had kepada jangkaan dan ramalan kami mengenai kejayaan, kegunaan potensi dan jadual pembangunan BPL-003 dan ujian berkaitan, dan strategi dan rancangan perniagaan kami.

Oleh kerana kenyataan prospektif tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian, keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang diekspresikan atau tersirat oleh kenyataan prospektif tersebut. Risiko dan ketidakpastian ini termasuk, antara lain: pembangunan klinikal dan praklinikal adalah tidak pasti, dan program kami mungkin mengalami penangguhan atau mungkin tidak pernah maju ke ujian klinikal; bergantung kepada pihak ketiga untuk membantu menjalankan ujian klinikal kami termasuk kegagalan pihak ketiga untuk memenuhi tarikh ujian atau pengujian; bergantung kepada pakar rawatan berkelayakan yang bekerja di tapak ujian klinikal pihak ketiga untuk mentadbir sebahagian daripada calon produk kami; masa dan hasil peninjauan dan / atau kelulusan peraturan; penyelidikan dan pembangunan ubat-ubatan yang menyasar sistem saraf pusat, atau SSP, adalah sangat sukar, dan boleh sukar untuk meramalkan mengapa ubat mempunyai kesan positif ke atas sesetengah pesakit tetapi tidak yang lain; persaingan yang ketat; memperoleh, mengekalkan dan melindungi harta intelek kami; aktiviti pengoperasian terhad akibat daripada perjanjian pembiayaan; dan aktiviti pengoperasian.

Semua kenyataan prospektif dibuat pada tarikh kenyataan akhbar ini dan kami tidak menanggung sebarang kewajipan untuk mengemaskini mana-mana kenyataan prospektif untuk mencerminkan peristiwa atau keadaan selepas tarikh kenyataan akhbar ini atau untuk menyesuaikan kenyataan-kenyataan tersebut dengan keputusan sebenar atau jangkaan yang disemak semula.

Maklumat Hubungan

Hubungan Pelabur:

Hubungan Media:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.