Paris polis membersihkan 100 pendatang tanpa izin dari kem berhampiran Dewan Bandaraya Paris menjelang Sukan Olimpik

(SeaPRwire) –   Polis Perancis mengusir para pendatang tanpa izin dari kem berbentuk pondok-pondok di sebelah Balai Bandaraya Paris awal pagi Selasa, operasi pembersihan terkini terhadap orang-orang tanpa rumah yang dakwaan kumpulan bantuan menunjukkan ia satu kempen untuk mempercantik ibu negara Perancis menjelang Sukan Olimpik Musim Panas.

Dalam operasi yang bermula sebelum subuh, polis membangunkan kira-kira 100 orang remaja lelaki dan pemuda dari Afrika Barat, memberitahu mereka untuk memungutkan pondok-pondok dan barang-barang mereka.

Polis Paris berkata operasi itu dijalankan atas sebab-sebab keselamatan, terutamanya kerana kem itu berhampiran sekolah-sekolah.

Pegawai-pegawai Wilayah Paris memberitahu lelaki-lelaki itu – kebanyakan mereka adalah pemuda dan dalam proses memohon kertas kependudukan – bahawa mereka boleh ditempatkan sementara selama tiga minggu di bandar Angers, Wilayah Loire, jika mereka mahu. Satu bas menunggu di jalan berhampiran untuk mengambil mereka terlebih dahulu ke pusat peralihan Wilayah Paris.

Hanya dua atau tiga orang lelaki menaiki bas itu. Kebanyakan yang lain berjalan pergi sambil membawa barang-barang mereka. Sesetengah berkata mereka bimbang akan ditinggalkan terpencil dan ditinggalkan di Angers, 150 batu barat daya ibu negara Perancis, sebaik sahaja tamat tempoh penginapan sementara tiga minggu itu.

Kem-kem dan khemah-khemah sementara yang dibongkar adalah berkemungkinan menetap semula di tempat-tempat lain di ibu negara Perancis dan dibersihkan semula, menurut kumpulan kempen yang telah memberi amaran mengenai kesan ke atas orang-orang yang terpinggir.

“Ia satu kitaran yang tidak berkesudahan,” kata Antoine de Clerck, jurucakap Kumpulan Revers de la Médaille, yang bermaksud “sebelah lain pinggan”.

“Kami memanggilnya ‘nettoyage social’, atau pembersihan sosial, kerana tiada penyelesaian yang sesuai yang dicadangkan kepada orang-orang,” tambahnya. Beliau mendakwa orang-orang sedang disingkirkan untuk “membuat ruang untuk kad Paris yang cantik”.

Dalam perintah bertulis yang mengumumkan pembersihan Selasa di Paris awal, ketua polis Paris Laurent Nunez berkata kem sementara itu terdiri daripada lebih 80 buah pondok dan menghalang jalan kaki. Perintah itu juga mencatat bahawa kem itu berhampiran bangunan awam, termasuklah sebuah gereja dan Balai Bandaraya, di mana keselamatan telah ditingkatkan kerana Perancis berada dalam keadaan berjaga-jaga tinggi terhadap ancaman keganasan yang mungkin.

Kem-kem pendatang biasanya dibongkar setiap musim bunga dengan berakhirnya “gencatan senjata” tahunan yang menghadkan pengusiran dan pengosongan apabila cuaca sejuk. Balai Bandaraya Paris menyatakan bilangan orang yang tidur di jalanan telah meningkat kepada 3,500, 500 lebih banyak berbanding pada masa yang sama tahun lalu.

Kumpulan bantuan bekerja dengan pendatang dan orang-orang lain yang terdedah mengatakan pembersihan sedang dipertingkatkan menjelang Sukan Olimpik 26 Julai hingga 11 Ogos. Mereka mengatakan orang-orang sedang dihantar jauh dari ibu negara dan bukannya ditawarkan perlindungan di Wilayah Paris, di mana kebanyakan pemohon suaka mempunyai temu janji mahkamah dan mesyuarat dengan pegawai-pegawai mengenai permohonan kediaman mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.