Perjanjian Penyelidikan & Kolaborasi Global Medigene bersama BioNTech Diperpanjang dari Jangka Waktu yang Diumumkan Awalnya

(SeaPRwire) –   Planegg/Martinsried, 21 Mei, 2024. Medigene AG (Medigene atau “Syarikat”, FSE: MDG1, Standard Utama), sebuah syarikat platform imun-onkologi yang memberi tumpuan kepada penemuan dan pembangunan imunoterapi sel T yang berbeza untuk tumor pepejal dan BioNTech SE (Nasdaq: BNTX, “BioNTech”) telah mengumumkan bahawa kerjasama mereka untuk memajukan imunoterapi reseptor sel T (TCR) terhadap kanser akan dilanjutkan melebihi tempoh tiga tahun asal yang digariskan semasa penandatanganan perjanjian pada Februari 2022. Pelanjutan ini akan membolehkan kerja berterusan dan masa depan yang diperlukan untuk berpotensi menjana TCR baharu yang diarahkan terhadap pelbagai sasaran antigen yang baru dicalonkan yang boleh mengembangkan lagi gudang calon TCR BioNTech.

Kami berbesar hati dengan lanjutan perkongsian kami dengan BioNTech yang bertujuan membangunkan terapi berasaskan TCR yang sangat berbeza untuk pesakit yang menghidap tumor pepejal. Kolaborasi ini mengukuhkan kedudukan kami sebagai peneraju dalam bidang penjanaan TCR sambil kami terus menyampaikan calon TCR yang sangat menjanjikan,” kata Dr. Selwyn Ho, Ketua Pegawai Eksekutif di Medigene. “Kerja berterusan antara pasukan saintifik kami mencerminkan kekuatan perkongsian kami dalam memerangi kanser, dan kami berharap dapat membuat kemajuan selanjutnya dalam membuat perubahan dalam kehidupan pesakit kanser.”

Pada bulan Februari 2022, Medigene dan BioNTech telah memeterai kolaborasi pelbagai sasaran global untuk mencari dan membangunkan imunoterapi reseptor sel T terhadap pelbagai sasaran kanser termasuk PRAME (Antigen Dinyatakan Istimewa dalam Melanoma). Perjanjian itu juga termasuk lesen bukan eksklusif untuk beberapa teknologi proprietari yang terkandung dalam Platform End-to-End Medigene termasuk protein suis kostimulasi PD1-41BB.


Tentang Medigene AG

Medigene AG (FSE: MDG1) adalah sebuah syarikat platform imun-onkologi yang berdedikasi untuk membangunkan terapi sel T berbeza untuk menghapuskan kanser dengan berkesan. Platform End-to-End terdiri daripada pelbagai teknologi proprietari dan eksklusif yang menghasilkan reseptor, perisai sel T optimum dan meningkatkan sel T ini untuk mengatasi persekitaran mikro tumor imunosupresif (TME), dan memastikan komposisi produk dadah sel T memaksimumkan keselamatan, keberkesanan dan ketahanan tindak balas. Ini mewujudkan terapi sel T yang direka bentuk reseptor sel T (TCR-T) terbaik dalam kelasnya untuk merawat pelbagai petunjuk tumor pepejal untuk saluran paip produk dalaman dan perkongsiannya. Program TCR-T utama Medigene MDG1015 berada di landasan yang betul untuk pemfailan IND pada suku ketiga 2024 dan pemfailan CTA pada suku keempat 2024. Untuk maklumat lanjut, sila lawati


Tentang Platform End-to-End Medigene

Imunoterapi Medigene membantu mengaktifkan mekanisme pertahanan pesakit sendiri dengan memanfaatkan sel T dalam memerangi kanser. Platform End-to-End Medigene menggabungkan pelbagai teknologi eksklusif dan proprietari untuk mencipta terapi TCR-T yang berbeza dan terbaik dalam kelasnya. Platform tersebut merangkumi pelbagai teknologi penjanaan dan pengoptimuman TCR (cth., Priming TCR HLA-Alogen (Allo-HLA)), serta teknologi peningkatan produk (cth., Protein Suis Kostimulasi PD1-41BB dan CD40L-CD28, iM-TCR) untuk menangani cabaran dalam membangunkan terapi TCR-T yang berkesan, tahan lama dan selamat. Perkongsian dengan pelbagai syarikat termasuk BioNTech dan Regeneron terus mengesahkan aset dan teknologi platform tersebut.


Tentang Protein Suis Kostimulasi PD1-41BB Medigene 

Perencatan titik pemeriksaan melalui laluan PD-1/PD-L1: 

Sel-sel tumor pepejal sensitif untuk dibunuh oleh sel T yang diaktifkan tetapi boleh melepaskan aktiviti pembunuhan ini dengan menghasilkan molekul penghalang yang dikenali sebagai ‘protein titik pemeriksaan’, seperti Ligand Kematian Teratur 1 (PD-L1), pada permukaannya. Apabila ini berlaku, sel T diaktifkan yang menyatakan PD-1, reseptor semula jadi untuk PD-L1, dinyahaktifkan. Ekspresi PD-L1 adalah mekanisme rintangan imun adaptif untuk tumor yang dapat membantunya bertahan dan membesar. 

Laluan isyarat kostimulasi 4-1BB (CD137): 

Respons imun sel T yang berkesan terhadap antigen biasanya memerlukan rangsangan antigenik utama melalui reseptor sel T (TCR) dan isyarat kostimulasi. Domain isyarat intraselular protein 4-1BB menawarkan laluan yang dicirikan dengan baik untuk kostimulasi dan respons sel T yang lebih baik. 

Reseptor suis PD1-41BB Medigene mengubah mekanisme pertahanan diri tumor terhadap tumor dengan menggantikan domain isyarat penghalang PD-1 dengan domain isyarat pengaktifan 4-1BB. Oleh itu, berbanding menyahaktifkan sel T, reseptor suis menyampaikan isyarat pengaktifan kepada sel TCR-T. Sel TCR-T yang dimodifikasi PD1-41BB berproliferasi dengan kuat dengan adanya sel tumor positif PD-L1 dan membunuh lebih banyak sel tumor setelah pendedahan berulang. Di samping itu, isyarat reseptor suis membolehkan sel TCR-T berfungsi lebih baik dengan tahap glukosa yang rendah atau tahap TGFß yang tinggi, dua keadaan yang merupakan ciri persekitaran mikro tumor yang sangat tidak mesra. 


Tentang PRAME

PRAME (Antigen Dinyatakan Istimewa dalam Melanoma) adalah antigen tumor bagi keluarga antigen ujian-kanser yang dinyatakan secara berlebihan dalam pelbagai kanser pepejal dan darah. Ekspresi dalam tisu yang sihat terhad kepada testis, yang merupakan tisu yang diistimewakan oleh imun yang biasanya tidak dapat diserang oleh sel imun badan sendiri. Ini menjadikan PRAME sangat sesuai sebagai antigen sasaran untuk terapi TCR-T.

Siaran akhbar ini mengandungi kenyataan berwawasan ke hadapan yang mewakili pendapat Medigene pada tarikh siaran ini. Keputusan sebenar yang dicapai oleh Medigene mungkin berbeza dengan ketara berbanding kenyataan berwawasan ke hadapan yang dibuat di sini. Medigene tidak terikat untuk mengemas kini mana-mana kenyataan berwawasan ke hadapan ini. Medigene® adalah tanda dagang berdaftar Medigene AG. Tanda dagang ini hanya boleh dimiliki atau dilesenkan di lokasi tertentu.

Medigene AG
Pamela Keck
Telefon: +49 89 2000 3333 01
E-mel:

Jika anda tidak lagi ingin menerima apa-apa maklumat tentang Medigene, sila maklumkan kami melalui e-mel (). Kami kemudian akan memadamkan alamat anda daripada senarai edaran kami.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.