Penjenayah Finland dihukum penjara enam tahun tiga bulan kerana mengugut pesakit terapi selepas mengakses rekod beribu-ribu selepas mengakses rekod beribu-ribu selepas mengakses rekod beribu-ribu selepas mengakses rekod beribu-ribu selepas mengakses rekod

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki berusia 26 tahun dari Finland telah dijatuhkan hukuman penjara selama enam tahun dan tiga bulan pada hari Selasa kerana memecah masuk ke dalam sistem maklumat pusat rawatan psikoterapi swasta dan mencari wang tebusan daripada sesetengah pesakit mengenai data sensitif.

Kes ini telah menimbulkan kemarahan di negara Nordik itu, dengan rekod jumlah orang – kira-kira 24,000 – memfailkan aduan jenayah dengan polis.

Pada bulan Februari 2023, polis Perancis telah menangkap hacker Finland yang terkenal, Aleksanteri Kivimäki, yang tinggal dengan identiti palsu berhampiran Paris. Beliau telah diekstradisi ke Finland. Perbicaraannya berakhir bulan lalu.

Mahkamah Daerah Länsi-Uusimaa menyatakan Kivimäki bersalah, antara lain, pendedahan data yang diperparah, hampir 21,000 cubaan pemerasan yang diperparah dan lebih 9,200 pendedahan maklumat yang melanggar privasi.

Mahkamah menggambarkan jenayah itu sebagai “kejam” dan “sangat merosakkan” memandangkan keadaan orang yang terlibat.

Menurut pertuduhan, pada tahun 2018 Kivimäki memecah masuk ke dalam sistem maklumat pusat rawatan psikoterapi Vastaamo dan memuat turun pangkalan data lebih 33,000 pelanggan.

Vastaamo, yang mengisytiharkan muflis pada tahun 2021, mempunyai cawangan di seluruh negara berpenduduk 5.6 juta orang dan beroperasi sebagai sub-kontraktor untuk sistem kesihatan Finland.

Penuntut berkata Kivimäki pertama kali menuntut supaya Vastaamo membayar beliau jumlah setara dengan kira-kira $396,000 dalam bitcoin sebagai pertukaran untuk tidak menerbitkan rekod pesakit.

Apabila pusat itu enggan, pada tahun 2020 Kivimäki mula menerbitkan maklumat pesakit di dark web dan menghantar pesanan kepada pesakit yang menuntut wang tebusan 200 euro atau 500 euro. Kira-kira 20 orang pesakit membayar, kata penuntut.

Kivimäki menafikan semua pertuduhan. Peguamnya berkata beliau mungkin akan merayu. Penuntut telah meminta hukuman penjara tujuh tahun, maksimum untuk jenayah sedemikian di bawah undang-undang Finland.

Kivimäki pernah disabitkan kesalahan pada usia 15 tahun selepas memecah masuk ke lebih 50,000 pelayan dengan perisian yang dibangunkannya, akhbar Finland Ilta-Sanomat melaporkan pada tahun 2022.

Di Amerika Syarikat, beliau disabitkan kesalahan berkaitan kes memecah masuk melibatkan Tentera Udara Amerika Syarikat dan Sony Online Entertainment.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.