Program kapal selam Taiwan akan terus berjalan selepas peletakan jawatan ketua projek

(SeaPRwire) –   Program kapal selam domestik Taiwan akan terus berjalan, menteri pertahanan berkata pada Rabu, selepas ketua program itu meletak jawatan kerana apa yang dikatakannya sebagai serangan tidak adil terhadapnya dan .

Taiwan, yang China lihat sebagai wilayahnya sendiri, telah menjadikan program kapal selam sebagai bahagian utama projek berani untuk memodenkan pasukannya apabila Beijing menjalankan hampir latihan tentera setiap hari untuk menegaskan tuntutan kedaulatan yang ditolak Taipei.

kapal selam pertama daripada lapan kapal selam baru pada akhir September, walaupun ia tidak akan memasuki perkhidmatan sehingga tahun depan. Program itu telah menggunakan kepakaran dan teknologi dari beberapa negara – satu kemajuan bagi Taiwan yang terasing diplomatik.

Dalam kenyataan pada Selasa malam, Huang Shu-kuang berkata beliau meletak jawatan sebagai ketua projek kapal selam kerana beliau dan program itu telah dikenakan serangan tidak adil daripada orang yang tidak dinamakan.

Huang memberitahu Reuters bahawa pasukan tugasan kapal selam, yang merangkumi tentera laut dan pembina CSBC Corp, akan terus beroperasi walaupun keberangkatannya.

“Adalah mustahil bahawa pasukan itu akan dibubarkan kerana kepergian seorang lelaki,” katanya.

Menteri Pertahanan Chiu Kuo-cheng berkata kepada wartawan pada Rabu bahawa Huang adalah orang yang “bertanggungjawab” tetapi tambah: “Anggota pasukan tugasan semuanya berada dalam perkhidmatan aktif dan boleh bekerja untuk jangka masa lama. Ia tidak akan berubah disebabkan perubahan peribadi tunggal.”

Huang sebelum ini menggambarkan kapal selam itu sebagai “penahan strategik” yang juga boleh membantu mengekalkan “lifeline” Taiwan dengan mengekalkan pelabuhan sepanjang pantai timur Taiwan terbuka.

Taiwan berharap untuk melancarkan sekurang-kurangnya dua kapal selam domestik yang dibangunkan secara domestik menjelang 2027, dan mungkin menyediakan model kemudian dengan peluru berpandu anti-kapal yang dilancarkan dari kapal selam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.