Lelaki UK ditangkap dengan pedang selepas kejadian mengamuk meninggalkan budak lelaki berumur 13 tahun mati, 4 dirawat di hospital

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki berusia 36 tahun telah ditahan selepas didakwa membunuh seorang budak lelaki berusia 13 tahun dan mencederakan empat orang lain dengan pedang pada pagi Selasa.

Identiti lelaki itu tidak didedahkan, telah ditangkap di kawasan perumahan berhampiran stesen bawah tanah Hainault selepas ditangkap dengan taser, polis berkata. Insiden itu tidak kelihatan berkaitan dengan keganasan.

Polis dipanggil sedikit sebelum jam 7 pagi kerana laporan kenderaan yang dipandu ke dalam sebuah rumah di kawasan Thurlow Gardens, dengan laporan beberapa orang ditikam. Suspek ditangkap 22 minit selepas panggilan polis pertama diterima.

“Orang akan mahu mengetahui apa yang berlaku dan kami akan memberi maklumat lebih lanjut secepat mungkin,” Timbalan Penolong Komisioner Polis Metropolitan Ade Adelekan

Dua ahli masyarakat masih berada di hospital dengan kecederaan tidak mengancam nyawa, polis berkata Selasa. Dua pegawai Met berada di hospital dengan luka tikam. Kedua-duanya memerlukan pembedahan kerana kecederaan yang signifikan, tidak mengancam nyawa.

Video media British menunjukkan seorang lelaki berjaket kuning memegang pedang panjang atau pisau berjalan berhampiran rumah-rumah di kawasan itu.

Saksi-saksi mengatakan mereka mendengar polis mendesaknya meletakkan senjata itu ketika mengejarnya.

Perdana Menteri Rishi Sunak berkata insiden itu “mengejutkan”, dengan menambah: “Keganasan sedemikian tidak ada tempat di jalanan kita.”

Transport for London berkata stesen bawah tanah Hainault ditutup kerana siasatan polis di kawasan itu.

polis mahu mengetahui apa yang berlaku, dan meminta sesiapa yang mempunyai maklumat untuk memanggil mereka. Mereka tidak mencari suspek tambahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.