Perdana Menteri Jepun Kishida berkata beliau tidak akan meletak jawatan selepas kekalahan parti kerajaannya dalam pilihan raya khas akibat skandal

(SeaPRwire) –   mengatakan pada Selasa bahawa kekalahan besar parti pemerintahnya dalam pilihan raya khas akhir minggu lalu kebanyakannya disebabkan oleh skandal pembiayaan politik dan bahawa beliau tidak akan meletak jawatan atau menggantikan pegawai parti untuk menanggung tanggungjawab.

Sebaliknya, Kishida berkata beliau akan menekankan langkah-langkah anti-rasuah dan reformasi politik.

“Apabila saya mengambil keputusan serius, saya percaya sebagai presiden parti pemerintah kita mesti menangani cabaran yang dihadapi satu demi satu dan mencapai keputusan, dan inilah cara saya akan menanggung tanggungjawab,” kata Kishida. “Dengan cara ini, saya akan memulihkan kepercayaan rakyat.”

Kishida berkata skandal itu telah menimbulkan “halangan besar dan berat” kepada parti. Skandal itu berpusat kepada puluhan ahli undang-undang dalam Parti Demokratik Liberal Kishida yang didakwa menyimpan keuntungan daripada jualan tiket untuk acara politik dengan memalsukan laporan perakaunan.

Apabila ditanya sama ada beliau akan menanggung tanggungjawab atas kekalahan pilihan raya, Kishida menafikan beliau akan meletak jawatan atau menggantikan jawatan teratas LDP, dan berikrar untuk mengejar reformasi parti dan politik, termasuk pindaan kepada undang-undang dana politik. Beliau juga berjanji untuk menangani isu-isu ekonomi.

Parti Konservatif Demokratik Liberal kehilangan semua tiga kerusi dalam pilihan raya parlimen Ahad lalu di Nagasaki, Shimane dan Tokyo. Hanya calon Parti LDP yang ditandingkan di Shimane, kubu kuat konservatif, manakala pembangkang liberal utama memenangi semua tiga kerusi yang sebelumnya dipegang oleh LDP.

Kehilangan itu dianggap sebagai hukuman oleh pengundi terhadap parti pemerintah berikutan skandal itu, yang meletus tahun lalu dan telah merosakkan kepimpinan Kishida.

Parti itu tidak mungkin kehilangan kuasa kerana pembangkang terpecah. Tetapi kekalahan Ahad lalu menandakan satu lagi kemunduran bagi Kishida, yang akan mencari pemilihan semula sebagai ketua parti pada musim gugur.

Pakar politik mengatakan Kishida berharap untuk memanggil pilihan raya awal mungkin selepas penggal semasa Parlimen berakhir pada akhir Jun, mencari mandat awam, dan kemudian memenangi penggal lain dalam undian presiden parti September.

awal bulan ini dianggap sebagai kejayaan, tetapi kekalahan Ahad lalu boleh merosakkan pengaruhnya dan ahli undang-undang LDP mungkin akan cuba menjatuhkannya demi wajah baru sebelum pilihan raya umum berikutnya.

Langkah sedemikian akan menjadikannya sukar bagi Kishida untuk bertanding untuk penggal tiga tahun berikutnya dalam perlumbaan presiden parti September. Sebagai perdana menteri, beliau boleh memanggil pilihan raya awal pada bila-bila masa sebelum penggal semasa Dewan Rakyat tamat pada Oktober 2025.

Kishida pada Selasa menafikan beliau mempunyai rancangan untuk memanggil pilihan raya awal.

Beliau telah berjuang dengan penarafan kelulusan yang merosot sejak skandal pecah. Beliau telah mengeluarkan beberapa menteri kabinet dan orang lain daripada jawatan parti eksekutif, mengadakan perbincangan dalaman dan merangka langkah-langkah reformasi, tetapi sokongan untuk kerajaannya merosot kepada kira-kira 20%.

Skandal itu berpusat kepada dana politik yang tidak dilaporkan yang dikumpul melalui tiket dijual untuk acara parti dan melibatkan lebih 80 ahli undang-undang LDP, kebanyakannya terdiri daripada faksi utama parti yang dahulu diketuai oleh bekas Perdana Menteri Jepun yang dibunuh Shinzo Abe. Sepuluh orang – ahli undang-undang dan pembantu mereka – didakwa pada Januari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.