Festival Kebudayaan Teh Antarabangsa Diadakan di Chaoyang, Beijing

(SeaPRwire) –   BEIJING, 20 Mei, 2024 — 2024 Beijing Chaoyang International Tea Culture Festival baru-baru ini diadakan di Chaoyang Park dan Hotel Junwangfu, yang mengumpulkan lebih dari 100 jenama teh untuk parti teh, bacaan puisi berkaitan teh dan persembahan tradisional ala Cina, yang menarik perhatian banyak tetamu dari dalam dan luar negara.

International Tea Culture Festival Held in Chaoyang, Beijing: A foreign guest experiences tea culture.

Setelah memasuki Hotel Junwangfu, orang boleh mendengar bunyi yang merdu dari guqin dari jauh. Bangunan ala taman yang unik ini telah bertukar menjadi dewan penerimaan budaya teh dengan empat kawasan tersendiri untuk pameran dan pertunjukan, pengalaman interaktif, beli-belah mendalam dan pengalaman budaya baharu, masing-masing memberikan pengunjung dengan lawatan mendalam yang menampilkan budaya teh tradisional Cina.

Terdapat juga aktiviti khas seperti upacara kemenyan, ikebana, persembahan Hanfu, puisi berkaitan teh, merasa teh dan mengenal pasti bunga, serta senario penggunaan yang baharu seperti “Salun Tema Teh & Kopi” dan “Parti Muzik Senja”, memberikan peluang kepada golongan muda untuk berjumpa kawan sambil minum teh.

Walaupun Daerah Chaoyang Beijing tidak mengeluarkan teh, ia merupakan satu kawasan yang melihat penggunaan teh yang besar, dengan rumah teh tradisional dan gedung minuman teh yang inovatif berada di kedudukan pertama di Beijing.

Pada hari perasmian festival, Chaoyang telah mengeluarkan Peta Jelajah Wangian Teh, yang mengetengahkan indeks wangian teh tertinggi dalam 12 daerah perniagaan, termasuk CBD, Sanlitun, Wangjing, dan Shuangjing.

Pada masa hadapan, Daerah Chaoyang akan terus memperkaya bentuk penggunaan budaya untuk menyokong usaha Beijing dalam membangunkan diri sebagai sebuah pusat penggunaan antarabangsa, “Bandar Wangian Teh”, dan “Bandar Taman”.

Dikenali sebagai “Daerah Nombor Satu China untuk Hal Ehwal Luar Negara”, Daerah Chaoyang mengumpulkan sejumlah kedutaan di China, organisasi media antarabangsa, organisasi antarabangsa, dan pejabat wilayah syarikat multinasional. Mencuba teh Cina memberikan ramai kawan antarabangsa satu pengalaman yang unik dalam budaya dan estetika Cina. Selain itu, minuman teh dari seluruh dunia, seperti teh hitam Inggeris dan teh mate Argentina, tersedia di sini. Menggunakan teh sebagai medium untuk berkawan, Chaoyang berharap dapat mengalu-alukan tetamu dari seluruh dunia untuk menikmati wangian dan daya tarikan teh bersama-sama.

Sumber: Jawatankuasa Pengelola 2024 Beijing Chaoyang International Tea Culture Festival

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGI: Orang yang dihubungi:
Cik Yang, Tel: 86-10-63074558