Membina Ekonomi Digital Titan: AGBA dan Triller Bergabung dalam Penggabungan $4 Bilion

(SeaPRwire) –   LOS ANGELES, 30 April 2024 — AGBA Group Holding Limited (“AGBA” atau “Syarikat” atau “Kumpulan”) yang disenaraikan di NASDAQ, sebelum ini mengumumkan bahawa pada 16 April 2024, ia telah menandatangani perjanjian penggabungan ( “Perjanjian Penggabungan”) untuk menggabungkan AGBA dengan Triller Corp. (“Triller”), platform video sosial terkemuka yang dipacu oleh Kecerdasan Buatan (bersama-sama, “Penggabungan” atau “Transaksi”). Bersama-sama, penggabungan ini mewakili langkah seterusnya dalam visi strategik bersama AGBA dan Triller dalam ekonomi digital.

Penggabungan ini mewakili penyatuan yang unik antara media sosial, kandungan, fintech dan kesihatan, didorong oleh keupayaan Kecerdasan Buatan yang kuat Kumpulan Gabungan. Sinergi ini ditunjukkan oleh pameran yang disediakan di bawah, yang menunjukkan penyepaduan yang licin antara domain utama ini.

Bersama-sama dengan pasukan Triller, AGBA dijangka akan memacu Kumpulan Gabungan dalam tiga fokus pelaksanaan:
(1) Memperluaskan skop untuk memanfaatkan peluang yang muncul dengan cepat dalam persekitaran pasaran yang sangat menggalakkan;
(2) Membangunkan keupayaan monetisasi melalui teknologi maju dan strategi pemasaran inovatif;
(3) Mengenal pasti dan melaksanakan pengambilalihan strategik dan perkongsian untuk mempercepatkan jalan kami menjadi kuasa global dalam media digital dan perkhidmatan kewangan.

AGBA menjangkakan rekod terbuktinya dalam pembangunan dan pelaburan dalam perniagaan fintech di seluruh dunia akan memberikan asas kukuh dan berfungsi sebagai pilar kelima untuk melengkapkan empat pilar perniagaan Triller yang sedia ada – seperti yang digambarkan di bawah:

Encik Wing-Fai Ng, Presiden Kumpulan AGBA Group Holding Limited berkata, “Kami yakin dalam keupayaan AGBA/Triller untuk merevolusikan cara orang menggunakan media sosial dan perkhidmatan kewangan digital – disesuaikan dengan preferensi pengguna yang sentiasa berubah di seluruh dunia.”

Beliau menambah “Kami menjangka pertumbuhan eksponen dalam setiap daripada lima pilar perniagaan kami yang digabungkan pada tahun 2024 dan 2025. Pengumuman terkini mengenai Conor McGregor menyertai pasukan pemilikan BKFC Triller berfungsi sebagai contoh cemerlang peluang pertumbuhan yang terbuka untuk semua usaha kami.”

Kenyataan akhbar terbaru tersedia di laman web Syarikat, sila lawati

# # #

Tentang AGBA Group:
Ditubuhkan pada tahun 1993, AGBA Group Holding Limited (NASDAQ: “AGBA”) ialah super pasaran kewangan terkemuka berpangkalan di Hong Kong menawarkan set perkhidmatan kewangan dan produk kesihatan yang paling meluas di Kawasan Teluk Guangdong-Hong Kong-Macao (GBA) melalui ekosistem berasaskan teknologi, membolehkan pelanggan memanfaatkan pilihan yang terbaik mengikut keperluan mereka. Dipercayai oleh lebih daripada 400,000 pelanggan individu dan korporat, Kumpulan ini dibahagikan kepada empat perniagaan terkemuka: Perniagaan Platform, Perniagaan Pengedaran, Perniagaan Kesihatan dan Perniagaan Fintech.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati

Tentang Triller Corp:
Triller ialah platform teknologi terbuka berasaskan Kecerdasan Buatan untuk pencipta. Menghubungkan budaya muzik dengan sukan, fesyen, hiburan dan pengaruh melalui pandangan 360 darjah kandungan dan teknologi, Triller menggunakan teknologi Kecerdasan Buatan proprietari untuk menggerakkan dan menjejak kandungan secara viral ke laman web dan rangkaian berkaitan dan tidak berkaitan, membolehkannya mencapai jutaan pengguna tambahan. Triller juga memiliki Triller Sports, Kejuaraan Berlawan Tanpa Sarung Tangan; Amplify.ai, platform AI generatif terkemuka; FITE, perkhidmatan streaming PPV, AVOD dan SVOD terkemuka di peringkat global; dan Thuzio, pemimpin dalam acara dan pengalaman pengaruh premium B2B.

Untuk maklumat lanjut, lawati

Hubungan Pelabur dan Media:

Cik Bethany Lai

+852 5529 4500

Saluran Media Sosial:
agbagroup
| | | |

Maklumat Penting Mengenai Penggabungan yang Dicadangkan dan Di Mana Untuk Mencari

Berhubung dengan Perjanjian Penggabungan dan Penggabungan yang dicadangkan, AGBA bercadang untuk memfailkan bahan berkaitan dengan SEC, termasuk penyata proksi di Jadual 14A, yang akan diedarkan atau diedarkan dengan cara lain kepada pemegang saham AGBA pada tarikh rekod yang ditetapkan untuk mengundi mengenai transaksi yang dicadangkan yang dinyatakan dalam Perjanjian Penggabungan. Syarikat juga mungkin memfailkan dokumen berkaitan lain mengenai Penggabungan yang dicadangkan dengan SEC. KENYATAAN AKHBAR INI TIDAK MENGANDUNGI SEMUA MAKLUMAT YANG PERLU DIPERTIMBANGKAN BERKAITAN DENGAN PENGGABUNGAN YANG DICADANGKAN DAN TIDAK BERTUJUAN UNTUK MEMBENTUK ASAS SEBARANG KEPUTUSAN PELABURAN ATAU SEBARANG KEPUTUSAN LAIN BERKAITAN PENGGABUNGAN. SEBELUM MEMBUAT SEBARANG KEPUTUSAN MENGENAI PENGUNDIAN ATAU PELABURAN, PELABUR DAN PEMEGANG SAHAM AGBA DIHENDAKI MEMBACA PENYATA PROKSI DEFINITIF DAN SEMUA DOKUMEN BERKAITAN LAIN YANG DIFAILKAN ATAU AKAN DIFAILKAN DENGAN SEC BERKAITAN PENGGABUNGAN YANG DICADANGKAN KETIKA IA MENJADI TERSEDIA, TERMASUK SEBARANG PENAMAN ATAU PELENGKAPAN KEPADA DOKUMEN-DOKUMEN INI, DENGAN TELITI DAN KESELURUHANNYA, KERANA MEREKA AKAN MENGANDUNGI MAKLUMAT PENTING MENGENAI PENGGABUNGAN YANG DICADANGKAN.

Pelabur dan pemegang saham boleh mendapatkan salinan percuma penyata proksi definitif (jika dan apabila tersedia) dan dokumen lain yang difailkan atau akan difailkan dengan SEC oleh AGBA melalui laman web yang dikendalikan oleh SEC di . Salinan dokumen yang difailkan dengan SEC oleh AGBA akan tersedia percuma daripada: AGBA Group Holding Limited, AGBA Tower, 68 Johnston Road, Wan Chai, Hong Kong SAR, perhatian: Encik Ng Wing Fai, Ketua Pegawai Eksekutif.

Peserta dalam Sokongan

AGBA dan Triller, dan pengarah dan pegawai eksekutif masing-masing, mungkin dianggap sebagai peserta dalam sokongan proksi daripada pemegang saham AGBA berhubung Penggabungan yang dicadangkan. Pemegang saham AGBA dan orang lain yang berminat boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai nama dan kepentingan pengarah dan pegawai ini dalam penyata proksi Jadual 14A AGBA, apabila ia difailkan dengan SEC. Maklumat mengenai pengarah dan pegawai eksekutif AGBA dan pemilikan saham biasa AGBA mereka ditetapkan dalam laporan tahunan AGBA pada Form 10-K, difailkan dengan SEC pada 28 Mac 2024. Dokumen-dokumen ini boleh diperolehi percuma daripada sumber-sumber yang dinyatakan di atas dan di laman web SEC di .

Kenyataan akhbar ini tidak mengandungi semua maklumat yang perlu dipertimbangkan berhubung Penggabungan dan tidak bertujuan untuk membentuk asas sebarang keputusan pelaburan atau sebarang keputusan lain berhubung Penggabungan. Sebelum membuat sebarang keputusan mengenai pengundian atau pelaburan, pelabur dan pemegang saham digalakkan membaca penyata proksi Jadual 14A AGBA dan semua dokumen berkaitan lain yang difailkan atau akan difailkan dengan SEC berhubung Penggabungan yang dicadangkan apabila ia menjadi tersedia kerana ia akan mengandungi maklumat penting mengenai Penggabungan yang dicadangkan.

Tiada Tawaran atau Sokongan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Kenyataan akhbar ini tidak akan membentuk sokongan proksi, kebenaran atau kuasa berhubung sebarang sekuriti atau berhubung Penggabungan. Kenyataan akhbar ini juga tidak akan membentuk tawaran untuk menjual atau sokongan untuk tawaran membeli sebarang sekuriti, dan tidak akan terdapat jualan sekuriti