Menteri Luar Negeri Taiwan menyeru kesatuan global menentang ‘ekspansionisme’ oleh China dan Rusia

(SeaPRwire) –   Rusia dan China saling membantu memperluas jangkauan wilayah mereka, dan demokrasi mesti mendorong balik terhadap negara-negara otoritarian yang mengancam hak dan kedaulatan mereka, kata Menteri Luar Negeri Taiwan yang akan berakhir, Joseph Wu, dalam temu bual dengan The Associated Press.

Komentarnya datang ketika Presiden Rusia Vladimir Putin dalam lawatan ketika pencerobohan Rusia terhadap Ukraine berterusan. Putin dan pemimpin China Xi Jinping mengesahkan semula “tanpa sempadan” perkongsian mereka ketika kedua-dua negara menghadapi ketegangan meningkat dengan Barat.

Wu menyeru demokrasi untuk berpadu menentang ketegasan tentera Rusia dan China di Eropah, Laut China Selatan dan seterusnya. China mengancam untuk menyerang Taiwan, sebuah demokrasi berdaulat yang dituntut sebagai wilayahnya sendiri.

“Lawatan Putin ke Beijing adalah contoh dua negara otoritarian besar yang saling menyokong, bekerja bersama-sama, menyokong ekspansionisme masing-masing,” katanya.

Khususnya, Wu menyeru kuasa-kuasa Barat untuk terus menyokong Ukraine dalam perjuangannya menentang Rusia untuk menghantar mesej bahawa demokrasi akan mempertahankan satu sama lain.

“Jika Ukraine tewas pada akhirnya, saya fikir China akan terinspirasi, dan mereka mungkin akan mengambil langkah yang lebih berani dalam memperluas kuasa mereka di Indo-Pasifik, dan ia akan menjadi bencana untuk komuniti antarabangsa,” kata Wu.

Wu memberi amaran tentang risiko konflik berpotensi di Laut China Selatan, kawasan kaya sumber dan laluan perdagangan global utama, di mana China mempunyai tuntutan wilayah bertindih dengan beberapa jiran mereka. Filipina khususnya telah mengalami beberapa pertembungan wilayah dengan China dalam bulan-bulan kebelakangan ini, beberapa yang menyebabkan perlanggaran ringan, mencederakan anggota tentera laut Filipina dan merosakkan bot bekalan.

Wu berkata ketegangan di Laut China Selatan “lebih berbahaya” daripada yang di Selat Taiwan, dan ia menunjukkan ambisi China untuk memproyeksikan kuasa di rantau ini.

“(China) mahu masyarakat antarabangsa memberi fokus kepada Selat Taiwan dan lupa tentang tindakan China di bahagian dunia yang berbeza,” kata Wu. “Dan saya fikir … kita tidak seharusnya kehilangan visi bahawa ekspansionisme autoritarianisme ada di mana-mana di Indo-Pasifik.”

Wu berkata latihan tentera bersama antara China dan Rusia di rantau itu meningkatkan ketegangan di Jepun dan negara-negara jiran yang lain. Beliau juga mengkritik strategi Beijing untuk mengejar perjanjian keselamatan dengan negara seperti Kepulauan Solomon, bekas sekutu diplomatik Taiwan, dan kehadiran tentera yang meningkat di Afrika.

Wu berkata Taipei berkomitmen untuk terus mengekalkan dasar mengekalkan keamanan dan status quo dalam hubungan dengan Beijing, ketika pulau itu bersiap untuk melantik presiden baru mereka, Lai Ching-te, pada Isnin.

China menuntut Taiwan sebagai wilayahnya sendiri, untuk ditawan semula jika perlu, dan mengekalkan tekanan tentera dan ekonomi terhadap pulau itu dengan menghantar kapal perang dan kapal tentera berhampiran hampir setiap hari. China dan Taiwan mempunyai kerajaan berasingan sejak Parti Nasionalis, atau Kuomintang, berundur ke pulau itu selepas kalah dalam perang saudara kepada Parti Komunis pada 1949.

“Kami tidak mencetuskan pihak seberang Selat Taiwan, dan kami tidak membungkuk kepada tekanan,” kata Wu. “Tetapi pada masa yang sama, pendekatan dasar dari Taiwan ialah kami mengekalkan pintu terbuka untuk sebarang jenis hubungan, dialog atau rundingan di antara kedua-dua pihak dengan cara aman. Dan pintu itu akan kekal terbuka.”

Beliau menambah Beijing cuba mengubah status quo dengan Taiwan melalui siri tindakan, termasuk dengan meningkatkan tekanan tentera, melancarkan peperangan maklumat dan memperkenalkan laluan penerbangan baru sepanjang garis tengah Selat Taiwan, zon pemisah tidak rasmi.

Wu berkata pakatan keselamatan seperti yang antara AS, Australia dan Jepun, dan perkongsian baharu AUKUS antara Australia, Britain dan AS berfungsi untuk menghalang China daripada menjadi lebih agresif di rantau ini.

Tentang hubungan Taiwan dengan AS, Wu berkata beliau yakin Taipei akan terus mempunyai hubungan yang “sangat rapat” dengan Washington tidak kira siapa yang menang pilihan raya presiden November.

Wu, yang pernah menggambarkan kerjanya sebagai “mungkin menteri luar negara paling sukar di dunia,” akan meninggalkan jawatannya selepas enam tahun dan kembali ke pekerjaan terdahulunya sebagai setiausaha agung Majlis Keselamatan Negara. Beliau akan digantikan oleh setiausaha kepada presiden, Lin Chia-lung. Diplomat berlepas itu berkata jawatan menteri luar negara Taiwan masih datang dengan banyak cabaran.

China menghalang rakan-rakan diplomatiknya daripada mempunyai pertukaran rasmi dengan Taipei, dan semasa tempoh jawatan Tsai, Beijing merampas beberapa sekutu diplomatik Taiwan, mengurangkan jumlah yang tinggal kepada 12.

Walaupun kehilangan itu, Wu telah bekerja untuk memperbaiki hubungan tidak rasmi dengan negara-negara Eropah dan Asia, dan AS yang kekal sebagai sekutu tidak rasmi terkuat Taiwan dan terikat undang-undang untuk menyediakan pulau itu dengan cara untuk mempertahankan diri. Delegasi beberapa negara Eropah telah melawat Taiwan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan Lithuania membuka pejabat wakil perdagangan – kedutaan de facto – di Taipei.

Wu berkata negara-negara Eropah menjadi lebih berbelas kasihan terhadap sebab Taiwan dan berwaspada terhadap China disebabkan oleh siri faktor termasuk tindakan China di Laut China Selatan, serangan hak asasi manusia di Hong Kong dan Xinjiang, dan pengendalian Beijing terhadap wabak coronavirus.

“Tidak sesiapa sepatutnya … fikir mereka kebal dari pengaruh otoritarian,” kata Wu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.