Perniagaan penyulingan pertama dibuka di Abu Dhabi kerana bahagian Emiriah Arab Bersatu melonggarkan undang-undang alkohol

(SeaPRwire) –   Pada tahun 2018, Chad McGehee membuka Side Hustle Brews and Spirits, kilang bir dan pengedaran wiski Abu Dhabi dengan kamels yang lucu pada kotaknya dan nama-nama yang menyeronokkan yang dikenali oleh sesiapa yang tinggal di Emiriah Arab Bersatu.

Masalahnya ialah ia adalah haram untuk menghasilkan alkohol di negara itu, jadi syarikatnya menghasilkan birnya di Amerika Syarikat dan kemudian mengimportnya ke Emiriah Arab Bersatu untuk dijual.

Itu semua berubah kerana Abu Dhabi telah menyemak semula undang-undangnya untuk membenarkan kilang bir mikro dan kraft yang telah menggemparkan dunia. Ia adalah sebahagian daripada penilaian semula dasar alkohol lebih luas di negara Islam yang semakin menarik pelancong.

“Kerajaan telah mencipta peraturan mengenai penapaian, tetapi langkah-langkah mendapatkan permit, langkah-langkah pemeriksaan, semua perkara-perkara ini belum ditulis pada kertas. Jadi ia perlu dibangunkan semula ketika kami melalui proses ini,” kata McGehee pada petang baru-baru ini di pub birnya di Pulau Al Maryah, Abu Dhabi.

Abu Dhabi selama ini dianggap oleh mereka yang tinggal di Emiriah Arab Bersatu lebih berkancing daripada emirat jiran Dubai yang berisik, rumah kepada kelab malam, bar pantai dan pub menarik pelancong dan penduduk untuk minum.

Tetapi bermula pada tahun 2020, Abu Dhabi mengubah dasarnya. Ia memansuhkan sistem pelesenan untuk pembelian alkohol bagi minum untuk meningkatkan jualan dan pelancongan semasa wabak coronavirus. Memansuhkan lesen membolehkan Muslim, jika mereka memilih, untuk minum, serta menghapuskan kesalahan memiliki alkohol bagi mereka tanpa lesen.

“Saya fikir kemajuan di negara ini adalah sebahagian daripada proses, mereka sentiasa memindahkan perkara-perkara ke hadapan,” kata Nadeem Selbak, salah seorang rakan kongsi Craft, yang merupakan pub bir Side Hustle.

Emiriah masih mengekalkan dasar sifar toleransi terhadap pemanduan dalam keadaan mabuk dan mabuk awam.

Tetapi jualan alkohol selama ini merupakan pemacu utama hasil cukai dan pencipta wang bagi Emiriah Arab Bersatu. Dubai Duty Free, misalnya, menjual 6 juta tin bir tahun lalu, serta 3.8 juta botol wiski dan 2.3 juta botol wiski untuk pelancong haus.

Tetapi walaupun permintaan itu, tiada peralatan tempatan yang tersedia untuk membuka kilang bir di Emiriah Arab Bersatu. McGehee akhirnya mengimport hampir segala-galanya untuk kilang bir, hampir kesemuanya datang dari Amerika Syarikat.

Abu Dhabi mewakili pasaran sepenuhnya tidak tersentuh bagi Side Hustle.

“Idea saya ialah seperti kembali ke masa lalu, ketika saya memulakan hampir 20 tahun lalu,” kata Mitchell Dougherty, tukang bir Side Hustle.

Pada setiap masa, Craft mempunyai 14 bir di tap. Setakat ini tahun ini mereka telah membuat 34 bir dan bertujuan untuk mencapai sehingga 100 menjelang akhir tahun. Nama-nama bir termasuk beberapa ingatan menyindir tentang kehidupan di Emiriah Arab Bersatu, termasuk satu dipanggil “Massage Card Ninja” – mengingati kad perniagaan menunjukkan wanita separuh bogel yang muncul di bawah pembersih kaca kereta di beberapa kawasan Dubai.

McGehee berkata bahan-bahan termasuk bahan-bahan dari Republik Czech, United Kingdom, Jepun dan Amerika Syarikat, meliputi pelbagai lidah untuk pelanggan antarabangsa mereka.

“Jika anda melihat Abu Dhabi, anda mempunyai orang dari hampir 200 negara,” katanya. “Mereka semua mempunyai definisi mereka sendiri tentang apa bir itu, apa kraft bir itu, atau apa lager itu, atau apa IPA itu, jadi kami cuba melayani sebanyak mungkin daripadanya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.