Afrika Selatan mengakhiri usaha menyelamat di bangunan yang runtuh dengan 33 orang disahkan mati, 19 masih hilang

(SeaPRwire) –   Operasi menyelamat yang teliti untuk mencari pekerja pembinaan yang terperangkap dalam puing-puing bangunan lima tingkat yang runtuh di George akan berakhir pada Jumaat selepas hampir dua minggu dan dengan 19 orang masih hilang, pihak berkuasa berkata.

Sekurang-kurangnya 33 orang disahkan mati selepas runtuhnya kompleks apartmen tidak siap lima tingkat di bandar George di pantai selatan negara pada 6 Mei.

Jumlah kematian dijangka akan meningkat ke lebih 50 kerana ia bertukar ke operasi pemulihan dan pembersihan. Keputusan itu, yang diumumkan oleh pihak berkuasa bandar George dan unitnya, bermakna penyelamat tidak menjangkakan mereka akan menemui sesiapa lagi yang masih hidup dalam puing-puing dan menganggap bahawa 19 pekerja lagi yang hilang selama 12 hari adalah mati.

Malapetaka itu adalah salah satu runtuhan bangunan terburuk di Afrika Selatan. Pihak berkuasa menyatakan terdapat 81 pekerja di tapak ketika bangunan itu runtuh. Mereka menyatakan bahawa 29 mangsa telah diselamatkan dari puing-puing, dengan sesetengah daripada mereka masih dirawat di hospital.

Presiden Afrika Selatan Cyril Ramaphosa melawat tapak bangunan runtuh pada Khamis untuk menunjukkan sokongan kepada keluarga mangsa, pekerja kecemasan dan orang lain yang berada di tapak selama lebih daripada 250 jam, bekerja sepanjang malam dalam shift untuk cuba menemui mangsa selamat.

Lebih daripada 600 responden kecemasan dan peribadi lain telah menjadi sebahagian daripada operasi mencari selama beberapa hari selepas runtuh, walaupun ia telah diturunkan skala.

Terdapat beberapa kisah luar biasa keselamatan di kalangan beribu-ribu tan konkrit yang runtuh, termasuk seorang lelaki yang dijumpai hidup selepas terperangkap selama enam hari tanpa makanan dan air. Penyelamat berkata beliau hanya menderita kecederaan kecil.

Apabila operasi menyelamat berakhir, tapak itu akan diserahkan kepada jabatan pekerjaan dan buruh kebangsaan untuk menjalankan siasatan ke atas runtuhan itu, pihak berkuasa bandar berkata. Akan ada pelbagai siasatan lain, termasuk pihak berkuasa dan kerajaan Wilayah Barat Cape.

Kebanyakan pekerja adalah warga asing dari Mozambik, Zimbabwe dan Malawi.

Kontraktor pembinaan yang bertanggungjawab atas bangunan itu telah menjadi tumpuan dan siasatan akan menyiasat sama ada mereka mematuhi piawaian keselamatan. Bangunan itu sepatutnya siap pada Julai atau Ogos.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.