Ahli sains Cina pertama untuk menerbitkan urutan COVID, membantah penguncian makmal

(SeaPRwire) –   Ahli sains pertama untuk menerbitkan susunan virus COVID-19 mengadakan protes duduk di luar makmalnya selepas pihak berkuasa mengunci beliau keluar daripada kemudahan — tanda tekanan Beijing yang berterusan ke atas para saintis yang menjalankan kajian mengenai coronavirus.

Zhang Yongzhen menulis dalam satu kenyataan dalam talian pada Isnin bahawa beliau dan pasukannya tiba-tiba dimaklumkan bahawa mereka akan diusir dari makmal, terkini dalam siri kekecewaan, penurunan pangkat dan penyingkiran sejak ahli virologi itu menerbitkan susunan pada Januari 2020 tanpa kelulusan negara.

Apabila Zhang cuba pergi ke makmal pada hujung minggu, pengawal menghalangnya daripada memasuki. Sebagai protes, beliau duduk di luar pada kad yang rata dalam hujan gerimis, menurut gambar daripada kejadian yang dimuat naik dalam talian. Berita mengenai protes itu tersebar meluas dalam media sosial Cina dan Zhang memberitahu rakan sekerja bahawa beliau tidur di luar makmal — tetapi tidak jelas pada Selasa sama ada beliau masih kekal di situ.

“Saya tidak akan pergi, saya tidak akan berhenti, saya mengejar sains dan kebenaran!” tulis beliau dalam satu kenyataan dalam talian Weibo Cina yang kemudian dipadamkan.

Dalam satu kenyataan dalam talian, Pusat Kesihatan Klinikal Awam Shanghai menyatakan bahawa makmal Zhang sedang dibaiki dan ditutup untuk “sebab-sebab keselamatan.” Ia menambah bahawa ia telah menyediakan ruang makmal alternatif untuk pasukan Zhang.

Tetapi Zhang menulis dalam talian bahawa pasukannya tidak ditawarkan pilihan alternatif sehingga selepas mereka dimaklumkan mengenai pengusiran mereka, dan bahawa makmal yang ditawarkan tidak memenuhi piawaian keselamatan untuk menjalankan penyelidikan mereka, meninggalkan pasukannya dalam keadaan tidak tentu arah.

Kesukaran Zhang yang terkini mencerminkan bagaimana China telah cuba mengawal maklumat berkaitan dengan : Siasatan Associated Press mendapati bahawa kerajaan membekukan usaha domestik dan antarabangsa yang bermakna untuk melacaknya dari minggu-minggu pertama wabak. Corak itu terus berterusan sehingga hari ini, dengan makmal ditutup, kerjasama musnah, saintis asing dipaksa keluar dan penyelidik Cina dilarang meninggalkan negara.

Apabila dihubungi melalui telefon pada Selasa, Zhang berkata ia adalah “tidak selesa” baginya untuk bercakap, dengan berkata terdapat orang lain yang mendengar.

Seorang wartawan AP diblok oleh seorang pengawal di satu pintu masuk ke kompleks yang menempatkan makmal Zhang. Seorang ahli staf Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan Cina, pihak berkuasa kesihatan tertinggi negara itu, berkata melalui telefon bahawa ia bukan kementerian utama yang bertanggungjawab dan merujuk soalan kepada kerajaan Shanghai. Kerajaan Shanghai tidak segera menjawab permintaan komen.

Kesukaran Zhang bermula apabila beliau dan pasukannya mengenalkod virus itu pada 5 Januari 2020, dan menulis notis dalaman memberi amaran kepada pihak berkuasa Cina mengenai potensinya untuk menular — tetapi tidak membuat susunan awam. Keesokan harinya, makmal Zhang diarahkan ditutup sementara oleh pegawai kesihatan tertinggi negara Cina, dan Zhang mula diperasi tekanan oleh pihak berkuasa Cina.

Kira-kira masa itu, China melaporkan berpuluh-puluh orang sedang dirawat kerana penyakit pernafasan di bandar Wuhan, pusat negara. Kemungkinan kes sama penyakit dilaporkan di Hong Kong, Korea Selatan dan Taiwan melibatkan pelancong baru-baru ini ke bandar itu.

Ahli sains asing segera mengetahui bahawa Zhang dan saintis Cina lain telah memecahkan virus itu dan memanggil beliau untuk menerbitkan. Zhang menerbitkan susunan pada 11 Januari 2020, walaupun kekurangan kelulusan kerajaan.

Mengenalkod virus adalah penting untuk pembangunan kit ujian, langkah kawalan penyakit dan vaksinasi. Virus akhirnya menyebar ke setiap penjuru dunia, memicu wabak yang mengganggu kehidupan dan perdagangan, mencetuskan penguncian meluas dan membunuh jutaan orang.

Zhang kemudian dianugerahkan hadiah pengiktirafan atas kerjanya.

Tetapi penerbitan susunan Zhang juga memicu pemeriksaan tambahan terhadap makmalnya, menurut Holmes, kolaborator Zhang dan ahli virologi di Universiti Sydney. Zhang dikeluarkan daripada jawatan di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Cina dan dilarang bekerjasama dengan sebahagian daripada rakan sekerja terdahulunya, menghalang penyelidikannya.

“Sejak dia melawan pihak berkuasa dengan menerbitkan susunan genom virus yang menyebabkan COVID-19, terdapat kempen terhadapnya,” kata Holmes. “Dia telah dipecahkan oleh proses ini dan saya kagum beliau mampu bekerja sama sekali.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.