Yunani melantik seorang ahli politik yang didapati bersalah dari minoriti Yunani Albania sebagai calon dalam pilihan raya EU

(SeaPRwire) –   ATHENS, Greece (AP) — memajukan parti konservatif memerintah menambahkan seorang ahli politik yang didapati bersalah dari minoriti etnik Yunani Albania sebagai calon dalam pilihan raya Parlimen Eropah, menambah ketegangan yang sudah ada antara dua negara.

Fredi Beleris telah dipilih sebagai datuk bandar bandar Himare di selatan Albania tahun lalu tetapi ditangkap atas tuduhan membeli undi dan tidak dilantik. Kemudian dia diberi hukuman penjara selama dua tahun pada bulan Mac.

Politikus itu menafikan tuduhan terhadapnya, dan kerajaan Yunani memanggil penahanan pra-perbicaraannya tidak adil, mengancam untuk menghalang usaha Albania untuk menyertai EU.

Parti New Democracy yang memerintah membuat pengumuman mengejutkan pada hari Isnin lewat, membenarkan Beleris untuk bersaing dalam pilihan raya yang akan diadakan antara 6-9 Jun di seluruh 27 negara anggota. Orang Yunani dijangka akan mengundi pada 9 Jun.

“Perjuangan saya bukanlah peribadi. Ini adalah perjuangan untuk kedaulatan undang-undang dan demokrasi,” tulis Beleris di Facebook Selasa selepas upacara mengumumkan senarai calon di Athens, dipimpin oleh Perdana Menteri Yunani Kyriakos Mitsotakis.

“Ini adalah perjuangan untuk nilai-nilai yang dianuti Barat dan Eropah dan yang harus dihormati oleh mereka yang ingin menyertai keluarga besar Eropah,” tulis Beleris, yang masih ditahan di Albania.

Enam negara di rantau Balkan barat – Albania, Bosnia, Kosovo, Montenegro, Macedonia Utara dan Serbia – berada pada peringkat berbeza dalam permohonan mereka untuk keahlian EU. Croatia adalah negara terakhir yang diterima ke EU pada tahun 2013.

Kebimbangan Barat terhadap kestabilan serantau yang dipicu oleh pencerobohan Rusia ke Ukraine telah menambah keperluan proses penyertaan.

Yunani dan Albania, bekas negara komunis dan kini ahli NATO, mempunyai hubungan yang tegang secara sejarah.

Athens menuduh Tirana bertindak terlalu perlahan dalam memulihkan hak lebih daripada 100,000 warganya etnik Yunani berikutan jatuhnya pemerintahan komunis pada awal 1990-an. Ramai anggota minoriti telah bekerja di Yunani dan mempunyai kewarganegaraan ganda.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.