Letupan di pangkalan tentera Cambodia yang membunuh 20 orang dipercayai disebabkan oleh pengendalian amunisi yang tidak betul, kata pegawai tentera

(SeaPRwire) –   Ledakan besar pada hujung minggu lalu yang mengorbankan 20 orang askar di pangkalan tentera nampaknya disebabkan oleh salah urus senjata oleh anggota tentera, kata seorang pegawai tentera kanan selasa.

Letupan pada petang Sabtu di wilayah Kampong Speu juga memusnahkan empat bangunan di pangkalan itu, dan merosakkan rumah-rumah di kampung berhampiran.

Jurucakap Tentera Maj. Jen. Mao Phalla berkata askar-askar itu sedang memindahkan bekalan peluru dari trak ke kemudahan penyimpanan apabila letupan berlaku, membunuh mereka serta-merta. Beliau berkata 11 lagi orang, termasuk askar dan penduduk kampung berhampiran, cedera ringan, kebanyakannya daripada serpihan bangunan yang rosak, bukan serpihan peluru.

Kemboja mengadakan upacara pengebumian beramai-ramai pada Ahad untuk mereka yang terbunuh dalam letupan itu.

Teori awal tetapi belum disahkan rasmi ialah bahawa askar-askar itu sedang menurunkan bekalan peluru dari trak dan menyusunnya di atas tanah sebelum memindahkannya ke kemudahan penyimpanan, menyebabkan satu item meletup, katanya. Ini memicu tindak balas rantai, tambah Mao Phalla.

Walau bagaimanapun, beliau berkata ia akan sukar untuk menentukan tepat urutan peristiwa kerana semua yang terlibat dalam menurunkan bekalan terbunuh.

Mao Phalla berkata tapak itu telah disegel dan bahawa penyahledak dari Pusat Tindakan Perang Mina Kemboja sedang membersihkan kawasan sebarang bahan letupan tak meletup.

Pada Mac 2005, letupan pada waktu malam di gudang senjata di bandar wilayah barat laut Battambang memicu guyuran peluru dan butir selama berjam-jam yang mengorbankan sekurang-kurangnya enam orang dan menimbulkan kepanikan.

Laporan 2014 oleh kumpulan Switzerland Small Arms Survey menekankan bahaya senjata yang disimpan atau tidak dengan baik, menamakannya “masalah global.” Ia mencatat bahawa dari 1979 hingga 2013 terdapat lebih 500 insiden melibatkan letupan tidak dirancang di tapak peluru.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.