Parlimen Sweden meluluskan undang-undang untuk memudahkan orang muda mengubah gender secara sah

(SeaPRwire) –   COPENHAGEN, Denmark (AP) – Parlimen Sweden telah meluluskan undang-undang pada hari Rabu untuk memudahkan orang muda mengubah tahap gender secara sah.

Tidak lagi diperlukan, yang ditakrifkan oleh pakar perubatan sebagai kegelisahan psikologi yang dialami oleh mereka yang ekspresi gender tidak sepadan dengan identiti gender mereka.

Sweden menyertai beberapa negara dengan undang-undang serupa termasuk Norway, Finland dan Sepanyol.

Undi di Sweden diluluskan 234-94 dengan 21 ahli parlimen tidak hadir, mengikuti perbahasan yang berlangsung hampir enam jam.

Sweden Democrats, parti populis dengan akar sayap kanan yang menyokong kerajaan di parlimen tetapi tidak menjadi sebahagian daripada kerajaan, menentang undang-undang itu.

Jimmie Akesson, ketua Sweden Democrats, memberitahu wartawan bahawa ia adalah “menyedihkan bahawa cadangan yang jelas tidak mendapat sokongan penduduk diluluskan dengan begitu mudah.”

Tetapi Johan Hultberg dengan Moderates Sweden Perdana Menteri Ulf Kristersson, memanggil hasilnya “memberangsangkan.” Hultberg memanggil ia “reform berhati-hati tetapi penting untuk kumpulan yang rentan. Saya gembira kita telah selesai dengannya.”

Koalisi tengah kanan Kristersson telah terbahagi mengenai isu ini, dengan Moderates dan Liberal sebahagian besar menyokong undang-undang manakala Kristian Demokrat kecil menentangnya.

Peter Sidlund Ponkala, pengerusi Persatuan Sweden untuk Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender, Queer dan Hak Interseks, dikenali dengan singkatan bahasa Sweden RFSL, memanggil laluan undang-undang “langkah dalam arah yang betul” dan “pengiktirafan untuk semua orang yang telah menunggu selama dekad untuk undang-undang baru.”

Elias Fjellander, pengerusi cabang belia organisasi itu, berkata ia akan membuat hidup lebih baik untuk ahli-ahlinya. “Memajukan, kami akan terus menekan untuk memperkukuh penjagaan yang menyokong gender, untuk memperkenalkan gender undang-undang ketiga dan untuk melarang cubaan penukaran,” kata Fjellander dalam kenyataan.

Jumaat lalu, ahli parlimen Jerman meluluskan undang-undang serupa, memudahkan orang transgender, interseks dan bukan binari untuk menukar nama dan gender mereka dalam rekod rasmi terus di pejabat pendaftaran.

Di UK, parlimen Scotland pada tahun 2022 meluluskan rang undang-undang yang membolehkan orang berusia 16 tahun ke atas menukar pengenalan gender mereka melalui pengisytiharan sendiri. Ia telah ditolak oleh kerajaan British, keputusan yang Mahkamah Sivil Scotland tertinggi teguhkan pada bulan Disember. Undang-undang itu menetapkan Scotland berbeza daripada baki UK, di mana umur minimum adalah 18 tahun dan diagnosis perubatan diperlukan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.