45 mati kerana kesan banjir kilat di Kenya berterusan

(SeaPRwire) –   dan tanah runtuh melalui rumah-rumah dan memotong jalan utama di Kenya, membunuh sekurang-kurangnya 45 orang dan meninggalkan puluhan lagi hilang pada Isnin, Kementerian Dalam Negeri berkata.

Polis Stephen Kirui pada mulanya memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa Empangan Lama Kijabe, terletak di kawasan Mai Mahiu di kawasan Lembah Besar Rift yang cenderung kepada banjir kilat, runtuh, membawa lumpur, batu dan pokok-pokok yang dicabut.

Tetapi dalam kenyataan lewat Isnin, Daerah Nakuru berkata bahawa jumlah air yang menyebabkan banjir kilat adalah terowong keretapi tersumbat.

Kenderaan terlibat dalam sisa-sisa di salah satu lebuh raya sibuk di Kenya dan paramedic memberi rawatan kepada mangsa-mangsa sementara air tenggelamkan kawasan-kawasan yang luas.

Salib Merah Kenya berkata 109 orang dimasukkan ke hospital manakala 49 lagi dilaporkan hilang.

William Lokai memberitahu TV Warga bahawa dia terjaga oleh bunyi kuat dan tidak lama kemudian, air memenuhi rumahnya. Dia melarikan diri melalui bumbung bersama-sama dengan adik-beradik dan anak-anaknya.

Hujan lebat yang berterusan di Kenya telah menyebabkan banjir yang telah membunuh sekurang-kurangnya 169 orang sejak pertengahan Mac, dan Jabatan Meteorologi negara itu telah memberi amaran tentang hujan lebih.

Menteri Dalam Negeri Kenya Kithure Kindiki mengarahkan pemeriksaan semua empangan awam dan persendirian dan takungan air dalam tempoh 24 jam bermula petang Isnin untuk mengelakkan insiden akan datang. Kementerian itu berkata cadangan untuk pemindahan dan penempatan semula akan dilakukan selepas pemeriksaan.

Lembaga Lebuh Raya Kebangsaan Kenya mengeluarkan amaran memaklumkan pemandu untuk bersedia menghadapi lalu lintas berat dan sisa-sisa yang menghalang jalan-jalan di sekitar Naivasha dan Narok, barat ibu negara Nairobi.

Wilayah lebih luas mengalami banjir disebabkan hujan lebat, dan 155 orang dilaporkan mati di Tanzania manakala lebih daripada 200,000 orang terjejas di negara jiran Burundi.

Bot karam di daerah Garissa utara Kenya pada malam Ahad, dan Salib Merah Kenya berkata ia menyelamatkan 23 orang tetapi lebih daripada setengah dozen lagi masih hilang.

Lapangan terbang utama Kenya banjir pada hujung minggu, memaksa sesetengah penerbangan dialihkan, apabila video landasan terbang, terminal dan bahagian kargo banjir dikongsi di talian.

Lebih daripada 200,000 orang di seluruh Kenya terjejas oleh banjir, dengan rumah-rumah di kawasan yang cenderung kepada banjir tenggelam dan orang mencari perlindungan di sekolah-sekolah.

telah mengarahkan Perkhidmatan Belia Kebangsaan untuk menyediakan tanah untuk digunakan sebagai kem sementara bagi mereka yang terjejas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.