Ribut hamburkan rekod hujan di negara gurun UAE dan banjir lapangan terbang Dubai

(SeaPRwire) –   DUBAI, Emiriah Arab Bersatu (AP) — Negara gurun di Emiriah Arab Bersatu (UAE) cuba mengeringkan diri Rabu ini selepas hujan lebat yang pernah direkodkan disertai banjir melanda Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai, pusat perjalanan udara paling sibuk di dunia.

WAM, agensi berita kerajaan, menggelar hujan Selasa “peristiwa cuaca bersejarah” yang melepasi “apa-apa yang didokumenkan sejak permulaan pengumpulan data pada 1949.” Ia sebelum penemuan minyak mentah di negara kaya tenaga ini yang ketika itu sebahagian daripada naungan British dikenali sebagai Negeri-Negeri Perjanjian.

Hujan juga turun di Bahrain, Oman, Qatar dan negara-negara lain. Walau bagaimanapun, hujan lebat berlaku di seluruh UAE.

Banjir menimbulkan spekulasi bahawa penyemaian awan – terbangkan pesawat kecil melalui awan menyebarkan bahan kimia bertujuan mendapatkan hujan turun – mungkin menyebabkan banjir. Tetapi pakar berkata sistem ribut yang menghasilkan hujan diramalkan jauh lebih awal dan penyemaian awan tidak akan menyebabkan banjir sebegitu rupa.

Beberapa laporan menyatakan ahli meteorologi Pusat Cuaca Kebangsaan berkata mereka terbangkan enam atau tujuh penerbangan penyemaian awan sebelum hujan. Data pelacakan penerbangan dianalisis oleh Associated Press menunjukkan satu kapal terbang berafiliasi dengan usaha penyemaian awan UAE terbang di seluruh negara Isnin.

The National, akhbar Bahasa Inggeris berkaitan kerajaan di Abu Dhabi, menyatakan seorang pegawai tanpa nama di pusat itu Rabu menyatakan tiada penyemaian awan berlaku Selasa, tanpa mengakui penerbangan awal.

Pusat itu tidak menjawab soalan Rabu dari AP.

UAE bergantung kepada loji penyahgaraman memakan tenaga untuk menyediakan air, melakukan penyemaian awan sebahagiannya untuk meningkatkan bekalan air tanah terhad dan semakin berkurangannya.

Jeff Masters, ahli meteorologi untuk Yale Climate Connections, berkata banjir di Dubai disebabkan sistem tekanan rendah luar biasa kuat yang menghasilkan banyak pusingan hujan lebat.

“Anda tidak perlu pengaruh penyemaian awan untuk menjelaskan hujan rekod di Dubai,” kata Masters.

Ahli sains juga berkata perubahan iklim secara umum bertanggungjawab terhadap ribut dan banjir lebih kuat dan kerap di seluruh dunia. Dubai menganjurkan perbualan PBB mengenai iklim COP28 tahun lalu. Peningkatan suhu dan kesan pemanasan global lain lama dianggap ancaman kepada kehidupan di rantau yang sudah panas ini.

Hujan bermula lewat Isnin, membasahi pasir dan jalan Dubai dengan kira-kira 20 milimeter (0.79 inci) hujan mengikut data meteorologi dikumpul di Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai. Ribut meningkat kira-kira 9 pagi Selasa dan berterusan sepanjang hari, menumpahkan lebih hujan dan batu ais ke bandar yang sudah kebanjiran.

Menjelang akhir Selasa, lebih 142 milimeter (5.59 inci) hujan membasahi Dubai dalam 24 jam. Purata setahun menyaksikan 94.7 milimeter (3.73 inci) hujan di lapangan terbang itu, hab penerbangan jauh Emirates.

Di lapangan terbang, air berdiri di landasan pendaratan ketika kapal terbang mendarat. Kedatangan diberhentikan malam Selasa, dan penumpang berjuang mencapai terminal melalui jalan banjir.

Sepasang yang berbual dengan AP dengan syarat tanpa nama untuk bercakap bebas di negara dengan undang-undang keras mengkriminalisasi ucapan kritikal, menggelar keadaan di lapangan terbang “kemusnahan mutlak.”

“Anda tidak boleh dapatkan teksi. Ada orang tidur di stesen Metro. Ada orang tidur di lapangan terbang,” kata lelaki itu Rabu.

Mereka akhirnya dapat teksi hampir rumah 30 kilometer jauh, tetapi air banjir menghalang mereka. Seorang orang ramai membantu mereka merentasi halangan lebuh raya dengan beg tangan, botol gin duty-free berdenting.

Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai mengakui Rabu pagi banjir meninggalkan “pilihan pengangkutan terhad” dan menjejaskan penerbangan kerana anak kapal tidak dapat capai landasan.

“Pemulihan akan mengambil masa,” kata lapangan terbang itu di platform sosial X.

Emirates berkata syarikat penerbangan menangguhkan daftar masuk penumpang berlepas dari Dubai sendiri antara 8 pagi hingga tengah malam Rabu sambil cuba membersihkan lapangan terbang daripada penumpang transit – kebanyakan tidur di mana boleh di terminal besarnya.

Penumpang FlyDubai, syarikat penerbangan berkos rendah bersekutu Emirates, juga menghadapi gangguan.

Paul Griffiths, ketua eksekutif lapangan terbang, mengakui isu banjir berterusan Rabu pagi, dengan setiap tempat kapal terbang boleh diparkir selamat digunakan. Beberapa kapal terbang dialih ke Lapangan Terbang Antarabangsa Al Maktoum di Dubai World Central, lapangan terbang kedua bandar.

“Ia masih merupakan masa mencabar luar biasa. Dalam ingatan saya, saya tidak fikir sesiapa pernah melihat keadaan seperti ini,” kata Griffiths kepada stesen radio bicara kerajaan Dubai Eye. “Kami berada dalam wilayah tidak dikenali, tetapi saya boleh pastikan kami bekerja sekeras mungkin untuk memastikan pelanggan dan staf kami dijaga.”

EgyptAir, syarikat penerbangan kebangsaan Mesir, sementara menangguhkan penerbangan antara Kaherah dan Dubai kerana cuaca buruk.

Sekolah di seluruh UAE menutup kebanyakannya menjelang ribut dan pekerja kerajaan bekerja dari jauh jika boleh. Ramai pekerja tinggal di rumah juga, walaupun sesetengah terperangkap banjir lebih dalam daripada dijangka menutup bahagian jalan. Itu termasuk bahagian Lebuh Raya Sheikh Zayed, lebuh raya 12 lorong melalui bandar Dubai.

Pihak berkuasa menghantar trak tangki ke jalan dan lebuh raya untuk mengepam air. Air mengalir ke beberapa rumah, memaksa orang menyelamatkan rumah.

Pemerintah warisan negara itu tidak memberikan maklumat keseluruhan kerosakan atau kecederaan untuk negara, dengan sesetengah tidur di kenderaan banjir Selasa malam. Di Ras al-Khaimah, emirat paling utara, polis berkata seorang lelaki 70 tahun mati apabila kenderaannya ditenggelami banjir.

Khatm al-Shakla, kawasan berhampiran Al Ain di Abu Dhabi, menyaksikan 254 milimeter (10 inci) hujan Selasa, paling banyak di mana-mana di negara, kata pihak berkuasa.

Pihak berkuasa membatalkan sekolah dan kerajaan melaksanakan kerja dari jauh sekali lagi Rabu. Dubai kemudian menutup sekolah untuk minggu.

Hujan jarang berlaku di UAE, negara gurun Semenanjung Arab, tetapi berlaku sekali-sekala pada bulan-bulan sejuk. Ramai jalan dan kawasan lain kekurangan longkang disebabkan kekurangan hujan kerap, menyebabkan banjir.

Sementara itu di jiran Oman, naungan yang berpusat di tepi timur Semenanjung Arab, sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dalam hujan lebat beberapa hari lalu, mengikut kenyataan Rabu daripada Jawatankuasa Kecemasan Kebangsaan negara itu. Itu termasuk 10 kanak-kanak sekolah dibawa arus air bersama dewasa, yang mendapat ucapan takziah daripada pemimpin rantau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.