Pemimpin EU pertimbangkan sekatan lebih ketat ke atas Iran pada sidang puncak sementara Zelenskyy mohon lebih banyak sokongan

(SeaPRwire) –   BRUSSELS (AP) – Pemimpin Eropah membincangkan cara untuk mengetatkan sanksi terhadap Iran dalam satu sidang kemuncak pada Rabu apabila kebimbangan meningkat bahawa serangan tidak pernah berlaku Iran terhadap Israel boleh menyalakan perang lebih besar di Timur Tengah. mengingatkan perhimpunan bahawa negaranya masih sangat memerlukan sokongan untuk melawan pencerobohan Rusia.

mendesak rakan Eropahnya di Brussels untuk “menyesuaikan” dan “memperluaskan” sanksi terhadap Iran.

EU sudah mengenakan sanksi terhadap Republik Islam tetapi Macron berkata langkah baru perlu menyasarkan “mereka yang membantu menghasilkan peluru berpandu dan drone yang digunakan” dalam serangan akhir minggu.

Menurut satu draf kenyataan yang disediakan untuk mesyuarat juga memberi tumpuan kepada perang di Ukraine dan cara untuk meningkatkan daya saing ekonomi blok, pemimpin akan memberi amaran bahawa “EU bersedia mengambil langkah-langkah pembatasan tambahan terhadap Iran, terutamanya berkaitan dengan kenderaan udara tanpa pemandu dan peluru berpandu.”

Kenyataan itu juga menyeru “Iran dan wakilnya untuk menghentikan semua serangan” dan mendesak semua pihak untuk “mengamalkan kesederhanaan dan menahan diri daripada sebarang tindakan yang boleh meningkatkan ketegangan di rantau ini.”

Ketua Dasar Luar EU Josep Borrell telah menugaskan kakitangannya untuk menyediakan langkah-langkah baru tetapi memperluaskan sanksi bukanlah langkah mudah – EU sudah menyasarkan mereka yang bertanggungjawab menghasilkan drone yang dijual Iran kepada Rusia untuk digunakan dalam perangnya menentang Ukraine.

Gagasannya adalah untuk memperluaskan senarai itu untuk merangkumi peluru berpandu, walaupun tiada bukti Iran menjual peluru berpandu kepada Rusia. Borrell berkata pasukan wakil yang disokong Iran di Lubnan, Iraq dan Syria juga boleh disasarkan dengan sanksi.

Beberapa mencadangkan sanksi ke atas mereka yang menyediakan Iran dengan komponen untuk membuat drone, langkah yang sudah diluluskan Julai 2023. Borrell berkata pasukannya akan melihat sama ada untuk memperluaskan senarai komponen, atau membangunkan cara untuk menghalang sanksi daripada dielak.

Perdana Menteri Belgium Alexander De Croo, negara yang kini memegang jawatan presiden berpusat EU, berkata kedudukannya ialah “Pasukan Pengawal Revolusi Iran perlu dimasukkan dalam senarai sanksi” dan ini “akan menjadi isyarat yang sangat penting.”

Tetapi ia akan menimbulkan cabaran undang-undang. Borrell berkata negara anggota EU perlu menyediakan bukti bahawa Pasukan Pengawal Revolusi terlibat dalam tindakan keganasan terhadap negara itu – sesuatu yang tiada negara klaim sehingga kini.

Amerika Syarikat juga sedang menyediakan sanksi baru menyasarkan program peluru berpandu dan drone Iran serta entiti menyokong Pasukan Pengawal Revolusi dan Kementerian Pertahanan Iran, menurut Penasihat Keselamatan Negara Beyen Jake Sullivan.

Pemimpin EU di Brussels juga dijangka memperbaharui seruan mereka untuk gencatan senjata serta-merta di Gaza dan pembebasan tebusan, “serta meningkatkan bantuan kemanusiaan secara besar-besaran kepada orang Palestin yang memerlukan.”

Ketegangan serantau meningkat sejak permulaan peperangan Israel-Hamas terkini pada 7 Oktober, apabila kumpulan militan Hamas dan Jihad Islam, disokong Iran, melancarkan serangan silang sempadan yang meragut 1,200 nyawa di Israel dan menawan 250 sebagai tebusan. Israel membalas dengan serangan di Gaza yang menyebabkan kemusnahan meluas dan meragut lebih 33,800 nyawa, menurut pegawai kesihatan Gaza.

Perang Rusia selama dua tahun di Ukraine juga dipaparkan, dengan Zelenskyy menyampaikan ucapan ke mesyuarat Brussels secara jarak jauh dan mengulangi desakannya untuk lebih sistem pertahanan udara, termasuk sistem peluru berpandu Patriot.

“Mereka diperlukan di Ukraine sekarang, diperlukan untuk menghalang Putin bergantung kepada kaedah pengganas,” katanya mengikut transkrip yang disediakan EU. Zelensky juga meminta lebih “senjata untuk askar kami” dan “peluru meriam. Kenderaan. Drone. Semuanya yang membantu memegang barisan hadapan.”

Sejak melancarkan pencerobohan penuh skala Februari 2022, Rusia telah menawan hampir suku Ukraine.

Askar Ukranian dilampaui bilangan, senjata dan memerlukan lebih askar dan peluru ketika keraguan meningkat tentang bantuan tentera Barat. Zelenskyy berulang kali berkata Ukraine perlu memperkukuh pertahanan udara dan mengisi semula bekalan pelurunya bersempena dorongan Rusia di barisan hadapan.

“Putin kini berharap beliau akan berjaya dalam serangan balas, dan satu-satunya akar harapan ini ialah kekurangan senjata di kalangan askar kami,” kata Zelenskyy.

Perbualan Khamis akan memberi tumpuan bagaimana untuk memperkukuh daya saing EU dan memperbaiki pasaran tunggal. Pemimpin akan membincangkan cadangan oleh bekas Perdana Menteri Itali Enrico Letta untuk usaha seluruh EU untuk menyubsidi industri berikutan sokongan Pentadbiran Biden untuk pelaburan dalam teknologi mesra alam, dan subsidi China untuk kereta elektrik dan panel suria.

Suruhanjaya Eropah dan negara ahli meminta Letta menyediakan laporan tahun lalu berikutan kebimbangan meluas bahawa subsidi AS, yang mengutamakan pengeluaran dalam negara, menarik pelaburan dari Eropah dan mengancam kehilangan pekerjaan perindustrian di benua itu.

Peraturan EU mengehadkan bantuan kerajaan kepada syarikat untuk mengelakkan gangguan persaingan perniagaan di kawasan perdagangan bebas blok. Satu penyelesaian, Letta cadangkan, ialah meminta negara menggunakan sebahagian bantuan itu untuk projek seluruh EU bukannya hanya kebangsaan.

Laporan itu juga menyeru pengintegrasian lebih baik pasaran kewangan blok supaya syarikat boleh mengumpul dana untuk projek tenaga boleh baharu daripada pelabur saham, bon dan modal usahasama berbanding bergantung kepada pembiayaan bank.

Sebarang cadangan baru hanya akan diambil berikutan pilihan Parlimen EU 6-9 Jun dan perlantikan suruhanjaya baharu tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.