Kapal bendera Portugal menjadi sasaran serangan drone di Laut Arab; Pemberontak Houthi mengaku bertanggungjawab

(SeaPRwire) –   Sebuah kapal kontena berbendera Portugal diserang oleh drone di perairan jauh Laut Arab; pemberontak Houthi mengaku bertanggungjawab

Serangan terhadap MSC Orion, berlaku kira-kira 375 batu dari pantai Yemen, kelihatan menjadi serangan jauh laut pertama yang didakwa oleh Houthi sejak mereka memulakan menyerang kapal pada November. Ini menunjukkan Houthi – atau mungkin sekutu utama mereka Iran – mungkin mempunyai kemampuan menyerang ke jarak jauh Lautan Hindi seperti yang sebelumnya diancam mereka dalam kempen berterusan mengenai peperangan Israel terhadap Hamas di Gaza.

Serangan itu berlaku Jumaat lalu, menurut Pusat Maklumat Maritim Bersama, yang beroperasi sebagai sebahagian daripada Pasukan Maritim Gabungan AS di Timur Tengah. Selepas serangan itu, anak kapal mendapati serpihan yang kelihatan dari drone di atas kapal, kata pusat itu.

“Hanya mengalami kerosakan kecil dan semua anak kapal di atas kapal selamat,” kata pusat itu. Data satelit pelacakan kapal dianalisis oleh Associated Press menempatkan kapal kontena itu, menuju ke Salalah, Oman, di kawasan serangan pada hari Sabtu.

MSC Orion telah dikaitkan dengan Zodiac Maritime berpangkalan di London, yang merupakan sebahagian daripada Kumpulan Zodiac syarikat Eyal Ofer. Ia beroperasi bagi pihak Mediterranean Shipping Co., syarikat berpangkalan di Naples, Itali. Zodiac merujuk soalan kepada MSC, yang tidak menjawab permintaan komen Selasa.

Pusat Maklumat Maritim Bersama menilai “bahawa MSC Orion kemungkinan ditargetkan kerana persepsi pengaitannya dengan Israel,” kata pusat itu dalam laporan.

Brigadir Jeneral Yahya Saree, jurucakap tentera Houthi, mendakwa serangan terhadap Orion awal Selasa. Beliau tidak menjelaskan mengapa pemberontak itu membuat pengakuan serangan beberapa hari kemudian.

Serangan itu segera menimbulkan persoalan bagaimana Houthi dapat melaksanakan serangan beratus-ratus kilometer (batu) dari pantai Yemen ke sasaran bergerak. Kawasan serangan utama mereka sehingga kini adalah di Laut Merah, Teluk Aden dan Selat Sempit Bab el-Mandeb yang menghubungkan dua laluan air penting untuk perdagangan antarabangsa. Ia berhampiran pantai Yemen – berbeza dengan lokasi serangan MSC Orion.

Houthi tidak diketahui mengendalikan armada laut ekspedisi, atau mempunyai capaian kepada satelit atau cara canggih lain untuk mengawal drone jauh.

Iran, yang dipercayai menyokong pemberontak Syiah dalam perang bertahun lamanya di Yemen, dinilai Barat dan pakar terlibat sekurang-kurangnya dalam satu serangan kompleks yang didakwa Houthi – serangan 2019 terhadap medan minyak Arab Saudi yang sementara menggandakan pengeluaran tenaga negara itu. Iran juga secara rutin mengendalikan kapal tentera di Laut Arab dan baru sahaja merampas MSC Aries berbendera Portugal dan anak kapalnya sebelum serangan drone dan peluru berpandu tanpa prasedennya terhadap Israel pada 13 April.

Media negara Iran secara seragam melaporkan tuntutan Houthi melaksanakan serangan terhadap Orion. Misi PBB Iran tidak menjawab permintaan komen.

Houthi mengatakan serangan mereka terhadap perkapalan di Laut Merah dan Teluk Aden bertujuan memaksa Israel mengakhiri peperangannya terhadap Hamas di Gaza, yang telah meragut lebih 34,000 nyawa Palestin di sana. Peperangan itu bermula selepas militan Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober, membunuh 1,200 orang dan menawan lebih 250 orang sebagai tebusan.

Houthi telah melancarkan lebih 50 serangan terhadap perkapalan, merampas satu kapal dan menenggelamkan lagi sejak November, menurut Pentadbiran Maritim AS. Lalu lintas melalui Laut Merah dan Teluk Aden menurun kerana ancaman itu.

Serangan Houthi menurun dalam minggu-minggu kebelakangan ini kerana pemberontak itu menjadi sasaran serangan udara berpihak AS.

Tetapi pemberontak itu memperbaharui serangan mereka dalam minggu lepas. Selasa, pemberontak melepaskan rakaman serangan drone mereka terhadap Cyclades, kapal kargo berbendera Malta milik Greece, hari sebelumnya. Rakaman itu kelihatan menunjukkan bom Samad yang dibawa drone, dipercayai dibekalkan kepada Houthi oleh Iran, digunakan dalam serangan itu.

Houthi juga mendakwa mereka menembak jatuh lagi drone MQ-9 Reaper tentera udara AS, melayari rakaman bahagian yang sepadan dengan bahagian diketahui drone tanpa pemandu itu. Tentera AS mengakui drone itu terhempas, tetapi menyatakan siasatan sedang dijalankan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.