Meskipun berisiko dari segi keselamatan, rencana untuk acara pembukaan Olimpiade Paris di Sungai Seine terus berlanjut dan sesuai

(SeaPRwire) –   PARIS (AP) — Ketika jam hitung mundur ke Olimpik Paris melepasi tanda 100 hari, persoalan mengadakan upacara pembukaan di Sungai Seine menjadi perhatian utama dalam sambutan ulang tahun ke-100 pada Rabu.

Penganjur telah merancang parade kira-kira 10,500 atlet melalui jantung ibu negara Perancis di atas bot di Sungai Seine sepanjang laluan 6 kilometer (3.7 batu) dalam upacara pembukaan pada matahari terbenam pada 26 Julai.

Tetapi Macron berkata pada Isnin bahawa acara luar biasa terbuka di pusat Paris itu mungkin dipindahkan ke upacara pembukaan lebih konvensional di Stade de France jika ancaman keselamatan dianggap terlalu tinggi.

“Jika kami fikir ada risiko, bergantung kepada analisis konteks kami, kami mempunyai senario cadangan. Ada rancangan B dan rancangan C,” kata Macron.

Perancis berada dalam keadaan siaga keselamatan tinggi menjelang Olimpik dan Paralimpik Paris, yang dijangka menarik jutaan pelawat ke negara itu. Penganjur, pegawai kerajaan Perancis dan atlet Perancis dalam acara J-100 (“100 Hari Sehingga”) pada Rabu semua mengakui kebimbangan keselamatan terhadap upacara pembukaan, yang akan menarik kerumunan besar dan lebih 100 pemimpin dunia ke tepi sungai.

Mereka menekankan bahawa persiapan untuk perarakan di Sungai Seine masih berjalan dengan lancar dan seharusnya terus seperti dirancang.

“Kami sedang bekerja sangat keras pada Rancangan A yang kekal sebagai senario pusat dan senario yang sangat, sangat dominan,” kata Menteri Sukan Perancis Amélie Oudéa-Castéra.

Beliau menambah dengan penuh semangat dan senyuman lebar: “Kami terus bekerja pada upacara hebat itu di Sungai Seine.”

Menteri Sukan menekankan bahawa pelawat ke Paris akan selamat semasa Olimpik.

“Kami tahu bahawa risiko wujud,” kata Oudéa-Castéra. “Kami tahu dunia kompleks, kadang-kadang tidak stabil, kadang-kadang tidak dapat diramal, kadang-kadang berbahaya,” katanya, sebelum menekankan. “Kami benar-benar mahu memberitahu seluruh dunia bahawa, dalam sebarang kes, Perancis akan menjadi tempat yang selamat.”

Tony Estanguet, ketua jawatankuasa penganjur Sukan Paris, berkata rancangan untuk membuka Sukan dengan perarakan matahari terbenam di Sungai Seine kekal tidak berubah dan “ia menjadi tugas kami, peranan kami untuk memastikan ia akan berlaku.”

Walau bagaimanapun, terdapat rancangan cadangan yang belum ditentukan untuk membolehkan penganjur menyesuaikan diri dengan sebarang keadaan yang mungkin timbul, tambah Estanguet.

David Lappartient, presiden Jawatankuasa Olimpik dan Sukan Kebangsaan Perancis, menerima terdapat cabaran dalam mempersiapkan acara seperti Olimpik di bandar seperti Paris pada masa ketegangan dan perang meluas.

“Situasi di seluruh dunia agak rumit,” kata Lappartient, yang juga ahli Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa. Terdapat cabaran dengan pengangkutan dan keselamatan, dan ia munasabah dan menenangkan bahawa “kerajaan cuba melihat semua pilihan di atas meja.”

Bekas bintang handbol Perancis Michaël Guigou, yang memenangi pelbagai gelaran Olimpik dan dunia, berkata risiko keselamatan menjadi sebahagian daripada realiti kehidupan seharian di Perancis, seperti apabila beliau pergi ke konsert. Tetapi beliau mempunyai kepercayaan penuh terhadap pengurusan keselamatan dalam upacara pembukaan — di mana sahaja ia mungkin berlaku — dan di zon peminat, venue Olimpik dan bandar Paris itu sendiri.

“Ia menjadi sebahagian daripada kehidupan hari ini, sayangnya,” kata Guigou. “Kami mempunyai cukup orang pintar dan berkompeten untuk menjaga perkara itu, jadi saya tidak meragui perkara-perkara.”

Dany Dann, seorang penari brek Perancis yang akan mengambil bahagian dalam Olimpik pertamanya apabila brek membuat kemunculan sulungnya, tidak mempunyai kebimbangan.

Dia hanya gembira untuk memulakan, di Sungai Seine, di Stade de France atau di mana-mana lagi di Paris.

“Saya hanya mahu mengalami Sukan,” kata Dann. “Kami tahu jika dipindahkan kiri atau kanan, segala-galanya akan diatur supaya semuanya baik-baik saja. Saya memberi tumpuan kepada persiapan saya untuk Sukan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.