Penganjur Perancis mengecualikan Putin daripada acara ulang tahun D-Day ke-80 kerana perang Ukraine

(SeaPRwire) –   tidak akan dijemput ke sambutan ulang tahun ke-80 pendaratan D-Day pada Jun, penganjur Perancis berkata, walaupun beberapa wakil Rusia akan disambut mengiktiraf pengorbanan negara itu semasa perang.

“Selama lebih dua tahun, Persekutuan Rusia telah melancarkan perang agresi , yang ditentang dengan kuat oleh Perancis,” kata penganjur dalam kenyataan kepada Reuters.

“Memandangkan keadaan ini, Presiden Putin tidak akan dijemput untuk mengambil bahagian dalam upacara memperingati pendaratan Normandy. Walau bagaimanapun, Rusia akan dijemput untuk diwakili, memandangkan kepentingan peranan dan pengorbanan rakyat Soviet, supaya sumbangan mereka kepada kemenangan pada 1945 boleh dihormati,” tambah mereka.

Peringatan pada Jun itu menandakan hari 150,000 tentera Bersekutu menyerang Perancis untuk mengusir tentera Jerman Nazi.

Jutaan tentera Soviet mati semasa perang.

Putin mungkin tidak akan hadir ke acara Normandy. Beliau jarang meninggalkan Rusia sejak pencerobohan Ukraine, sebahagiannya kerana waran penangkapan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) untuk beliau yang Moskow kata tidak diiktiraf.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.