Pemimpin Scotland berhadapan pertempuran untuk terus hidup selepas menamatkan perkongsian kuasa atas pertelingkahan perubahan iklim

(SeaPRwire) –   Pemimpin Scotland berhadapan pertempuran untuk terus hidup selepas menamatkan perkongsian kuasa berikutan perselisihan perubahan iklim

Keputusan Ketua Menteri Scotland, Yousaf pada Khamis untuk memutuskan perjanjian itu dengan Parti Hijau yang lebih kecil dengan kesan serta merta telah melancarkan siri peristiwa yang boleh menyaksikan beliau kehilangan jawatan teratas minggu depan dan bahkan menyebabkan pilihan raya awal.

Penghentian Perjanjian Bute House 2021 antara dua parti yang menyokong kemerdekaan Scotland daripada UK itu telah mencetuskan parti pembangkang utama di parlimen Edinburgh, untuk berkata mereka akan mengemukakan undi tidak percaya terhadap ketua menteri minggu depan.

Jika semua ahli parlimen pembangkang, yang kini termasuk Parti Hijau, mengundi menentang beliau, Yousaf akan hilang dan beliau akan datang di bawah tekanan besar untuk meletak jawatan, yang boleh menetapkan laluan ke arah pilihan raya awal — pilihan raya parlimen Scotland seterusnya tidak akan datang sehingga 2026.

Daripada 129 kerusi Parlimen, SNP memegang 63, dua kurang daripada majoriti.

Parti Hijau mengesahkan pada Khamis malam bahawa mereka akan mengundi menentang Yousaf, bersama-sama dengan parti pembangkang utama yang lain, termasuk Konservatif dan Buruh.

“Kami tidak lagi mempunyai keyakinan dalam kerajaan progresif di Scotland yang melakukan perkara yang betul untuk iklim dan alam sekitar,” kata ketua bersama Lorna Slater.

Yousaf, yang menggantikan pemimpin lama Nicola Sturgeon, mungkin memerlukan undi seorang ahli bebas, untuk terus hidup. Beliau telah menunjukkan bahawa beliau akan cuba mengekstrak harga daripada Yousaf untuk menyokong beliau dalam undi tidak percaya.

Sokongan beliau akan menyebabkan kedua-dua pihak mempunyai 64 undian, bermakna bahawa pengerusi dewan — setaraf dengan speaker Scotland — akan mengundi untuk memutuskan. Dalam senario itu, Alison Johnstone dijangka akan mengundi untuk status quo.

Pengumuman oleh Parti Hijau menamatkan hari dramatik dalam politik Scotland.

Hubungan antara SNP dan Parti Hijau, yang kedua-duanya menyokong kemerdekaan Scotland daripada UK, merosot baru-baru ini, terutamanya dalam minggu terakhir selepas Yousaf meninggalkan sasaran perubahan iklim utama, khususnya matlamat mengurangkan pelepasan sebanyak 75% menjelang 2030, dengan mengatakan bahawa ia “melebihi apa yang kami mampu capai.”

Ramai ahli Parti Hijau marah dengan keputusan itu, dan undian dirancang sama ada ia akan terus menyertai kerajaan. Yousaf menafikan beliau menamatkan perjanjian itu untuk -undian untuk menamatkan pakatan.

“Ia tidak lagi menjamin susunan yang stabil di Parlimen — peristiwa beberapa hari lalu telah membuktikan itu, dan oleh itu, selepas pertimbangan teliti, saya percaya bahawa ke depannya adalah dalam kepentingan terbaik rakyat Scotland untuk mengejar susunan yang berbeza,” katanya dalam sidang akhbar.

Ia merupakan keputusan berisiko kerana SNP tidak mempunyai majoriti dan, jika ia terus sebagai pentadbiran, akan bergantung kepada undian parti lain untuk meluluskan undang-undang dan belanjawan Parlimen.

Yousaf berkata bahawa SNP sering memerintah sebagai pentadbiran minoriti sejak ia pertama kali berkuasa pada 2007.

Keputusan untuk menamatkan perjanjian itu juga datang ketika SNP digoyang berita awal bulan ini bahawa suami Sturgeon, Peter Murrell, telah didakwa dengan penggelapan dalam siasatan kewangan parti.

Pola pendapat menunjukkan bahawa SNP, yang telah mendominasi politik di Scotland sejak 2007, berhadapan tentangan keras daripada Parti Buruh ketika pilihan raya umum UK semakin hampir. Undian akan diadakan pada beberapa bulan akan datang. Jika Buruh boleh merampas banyak kerusi di Scotland, ia mungkin akan berjalan untuk memenangi majoriti, bahkan satu yang besar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.