Portugal menandakan ulang tahun ke-50 revolusi tentera Carnation yang membawa demokrasi

(SeaPRwire) –   Kenderaan tentera dan bunga mawar merah kembali ke jalan-jalan dan perkarangan bandar Lisbon pada Khamis apabila Portugal memperagakan momen dramatik dari rampasan kuasa tentera yang membawa demokrasi ke negara itu 50 tahun lalu.

Puluhan ribu orang menghadiri sambutan Revolusi Mawar, yang mengakhiri diktator empat dekad yang menyekat yang ditubuhkan oleh Antonio Salazar. Ia juga membuka jalan kepada penyertaan Portugal kepada , yang ketika itu dikenali sebagai Komuniti Ekonomi Eropah, pada tahun 1986.

Ketika itu, kekeliruan dan ketidaktentuan politik di Portugal, sebuah negara, menimbulkan kebimbangan di ibu negara Barat kerana Parti Komunis Portugal kelihatan bersedia mengambil kuasa. Walau bagaimanapun, parti-parti sederhana memenangi undi di kotak undi.

Presiden Portugal dan Perdana Menteri Luis Montenegro mengawasi parad tentera dan kenderaan berperisai berwarna-warni dengan ramai penonton memegang bunga mawar merah, simbol revolusi. Seorang kanak-kanak boleh dilihat di atas sebuah kereta perisai memegang mawar merah.

Bunga mawar merah banyak terdapat di kedai-kedai dan gerai jalanan Portugal pada musim bunga 1974 dan orang-orang menyematkan mereka dalam laras senjata para pemberontak.

Paulo Simões, 71, yang mengambil bahagian dalam pemberontakan, berkata beliau “hidup dengan rasa kewajipan terpenuhi.”

“Saya mempunyai 2 orang anak,” katanya. “Saya cuba menanamkan dalam mereka idea kebebasan, demokrasi, kebenaran, kejujuran dan saya berjaya.”

Maria Monteiro, 68, isteri seorang askar yang mengambil bahagian dalam pemberontakan, berkata beliau berasa sangat emosi “atas kebebasan yang kita tawan, tetapi kita perlu tahu bagaimana mempertahankannya dengan baik.”

Sepanjang hari, tentera dan kenderaan berperisai bergerak ke perkarangan bandar sebagai sebahagian daripada peragaaan salah satu peringkat awal pemberontakan, apabila unit mengambil kedudukan dirancang di tempat-tempat penting di ibu negara.

Tentera juga memperagakan pertemuan pemberontak dengan kubu paramiliter di perkarangan berhiasan pohon jacaranda bernama Largo do Carmo. Di situ Marcelo Caetano, pemimpin Portugal ketika itu, berkubu dan dikelilingi tentera dan awam gembira sebelum menyerah kalah.

Puluhan ribu orang berkumpul untuk perarakan petang tahunan sepanjang jalan raya utama bandar, Avenida da Liberdade, atau Lebuhraya Kebebasan.

Ketidakpuasan yang meresap terhadap peperangan penjajahan yang berlarutan menentang gerakan kemerdekaan di Afrika mencetuskan pemberontakan pegawai muda, yang berjaya menjatuhkan diktator dalam tempoh 24 jam, dengan hanya lima kematian.

Salazar, yang meninggal dunia pada tahun 1970, berpegang teguh kepada jajahan Afrika jauh selepas kuasa-kuasa Eropah lain menarik diri dari benua itu dan menentang pemodenan negaranya di tengah perubahan budaya Eropah pada tahun 1960-an.

Pemerintahan Salazar berlangsung kira-kira tempoh yang sama dengan Jeneral Francisco Franco di negara jiran Sepanyol, walaupun tempoh kuasanya jauh kurang berdarah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.