Kongo soal Apple mengenai pengetahuan tentang bahan konflik dalam rantai bekalan syarikat itu

(SeaPRwire) –   sedang mempersoalkan Apple mengenai pengetahuan syarikat teknologi tentang “darah bijih” dari kawasan konflik di negara Afrika itu yang mungkin disabot ke dalam rantai bekalan mereka dan menuntut jawapan dalam tempoh tiga minggu.

Kumpulan peguam antarabangsa mewakili Congo menyatakan pada Khamis bahawa mereka telah menghantar surat kepada Apple dan anak syarikat Perancisnya minggu ini, menimbulkan kebimbangan tentang pelanggaran hak asasi manusia yang melibatkan bijih yang diekstrak dari lombong di timur negara yang bermasalah itu yang mungkin akan digunakan dalam produk syarikat.

Mereka memasukkan senarai soalan yang mencabar Apple untuk menunjukkan bagaimana mereka memantau rantai bekalan mereka di rantau di mana lebih 100 kumpulan pemberontak bersenjata beroperasi, beberapa daripada mereka dituduh melakukan pembunuhan besar-besaran orang awam.

Menulis kepada Cook, peguam berkata “ia telah menjadi jelas kepada kami bahawa tahun demi tahun, Apple telah menjual teknologi yang dibuat dengan bijih yang diperolehi dari rantau yang penduduknya dilanda oleh pelanggaran hak asasi manusia yang teruk.”

“iPhone, komputer Mac dan aksesori yang dijual Apple kepada pelanggannya di seluruh dunia bergantung kepada rantai bekalan yang terlalu tidak telus, dan yang tercemar oleh darah rakyat Congo,” kata peguam.

merupakan salah satu kawasan paling kaya mineral di dunia tetapi juga tapak bencana kemanusiaan besar-besaran, dengan kumpulan bersenjata bertempur selama bertahun-tahun untuk kawalan lombong dan mineral bernilai di dalamnya, dan jutaan orang terpaksa berpindah dan terjejas oleh keganasan yang semakin meningkat. Keadaan telah memburuk dengan teruk dalam beberapa bulan terakhir.

Apple, yang mempunyai nilai pasaran sekitar AS$2.6 trilion, telah menafikan menggunakan bijih dari lombong dan rantau di mana pelanggaran hak asasi berlaku, menyatakan ia melakukan perniagaan secara etika dan “bertanggungjawab” mendapatkan bijih di Congo dan negara jiran.

Bijih yang dibeli tidak membiayai peperangan atau kumpulan bersenjata, katanya. Peguam untuk kerajaan Congo berkata “dakwaan itu tidak kelihatan berdasarkan bukti konkrit, boleh dipastikan.”

Kerajaan Congo mendakwa Rwanda “dipaparkan” sebagai pembekal kebanyakan bijih walaupun mempunyai sedikit simpanan sendiri.

Congo menuduh Rwanda membiayai dan mengarahkan kumpulan pemberontak bersenjata terkenal M23 di timur Congo untuk membantu mengekstrak bijih secara haram. PBB juga menyatakan M23 disokong oleh Rwanda.

Rwanda menafikan itu tetapi ketegangan antara negara sedang meningkat, manakala M23 dan kumpulan lain dituduh secara kerap melakukan serangan termasuk membunuh dan merogol orang awam, menurut Hak Asasi Manusia Watch.

Peguam untuk kerajaan Congo menyatakan laporan 2022 oleh kumpulan bukan keuntungan Global Witness yang mendakwa Apple sebelum ini mengaplikasikan “sedikit langkah mitigasi bermakna” untuk mengelakkan penggunaan bijih disabot.

Kerajaan Congo kini sedang mencari “pembetulan berkesan” terhadap “pengguna akhir bijih darah” di seluruh dunia, kata peguam.

Mereka meminta Apple untuk menjawab soalan mengenai kawalan rantai bekalan mereka dalam tempoh tiga minggu dan berkata mereka telah menyusun laporan tentang “pengubahan” bijih Congo oleh Rwanda dan entiti swasta yang akan diterbitkan bulan ini.

Mereka juga akan mencari arahan daripada kerajaan Congo mengenai langkah undang-undang apa yang sedang dipertimbangkan terhadap Apple, kata surat itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.