Pembantu ahli politik Jerman ditahan atas syak wasangka mengintip untuk China di Parlimen Eropah

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki yang bekerja untuk seorang ahli politik sayap kanan Jerman di Parlimen Eropah telah ditahan atas syak wasangka mengintip untuk China di Parlimen Eropah,

Penangkapan itu berlaku kurang 24 jam selepas tiga orang ditangkap atas dakwaan mengintip untuk China dalam kes berasingan di Jerman.

Suspek itu ditahan Isnin di bandar Dresden, pejabat pendakwaan persekutuan berkata dalam kenyataan. Mereka berkata bahawa beliau telah bekerja untuk seorang wakil Jerman di perundangan Kesatuan Eropah sejak 2019.

Warganegara Jerman itu didakwa bekerja untuk agensi perisikan China dan berulang kali menyerahkan maklumat mengenai perbincangan dan keputusan di Parlimen Eropah pada Januari. Pendakwa mendakwa bahawa beliau juga mengintip aktivis Cina di Jerman.

Pendakwa tidak mengenal pasti wakil yang beliau bekerja, tetapi Maximilian Krah dari parti sayap kanan Alternative for Germany, yang merupakan calon utama parti itu dalam pilihan raya Parlimen Eropah awal Jun, berkata dalam kenyataan bahawa beliau mengetahui tentang penangkapan pekerja Jian Guo daripada akhbar Selasa.

“Saya tidak mempunyai maklumat lanjut,” kata Krah. Beliau menambah bahawa “aktiviti mengintip untuk negara asing adalah dakwaan serius” yang, jika terbukti, akan menyebabkan pemecatan pekerja itu segera.

Menteri Dalam Negeri Jerman Nancy Faeser berkata dakwaan mengintip itu “sangat serius”.

“Jika disahkan bahawa terdapat pengintipan untuk perisikan China dari dalam Parlimen Eropah, maka itu merupakan serangan dari dalam terhadap demokrasi Eropah,” kata Faeser dalam kenyataan.

“Sesiapa yang menggaji staf sedemikian juga membawa tanggungjawab,” tambahnya. “Kes ini perlu diselesaikan dengan tepat. … Semua kaitan dan latar belakang perlu diterangkan.”

Berita penangkapan itu datang sehari selepas tiga orang Jerman disyaki mengintip untuk China dan mengatur pemindahan maklumat mengenai teknologi yang boleh digunakan untuk tujuan ketenteraan ditangkap dalam kes berasingan.

Juga pada Isnin, pendakwa British berkata bekas penyelidik bekerja Parlimen dan lelaki lain didakwa mengintip untuk China.

Apabila ditanya di Beijing mengenai penangkapan terbaru di Jerman, jurucakap Kementerian Luar Negeri China Wang Wenbin berkata bahawa “laporan baru-baru ini di Eropah mengenai pengintipan China semuanya melebih-lebihkan dengan tujuan menfitnah dan menindas China.”

Beijing mendesak “pihak-pihak berkenaan berhenti menyebarkan maklumat palsu tentang ancaman pengintipan China dan berhenti manipulasi politik dan fitnah jahat terhadap China,” tambahnya.

Seminggu lalu, Canselor Jerman Olaf Scholz bertemu pemimpin tertinggi China di Beijing pada penghujung lawatan tiga hari ke negara itu.

Dalam strategi hubungan dengan China yang dikeluarkan tahun lalu, kerajaan Jerman menyatakan “persaingan sistemik” dengan kuasa Asia dan perlu mengurangkan risiko ketergantungan ekonomi, tetapi menekankan keinginannya bekerjasama dengan Beijing terhadap cabaran seperti perubahan iklim dan mengekalkan hubungan perdagangan yang kuat.

Dokumen itu berjanji “tindakan tegas” untuk menangani aktiviti pengintipan China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.