Letupan di kem pelarian membunuh 5 orang termasuk kanak-kanak di timur Congo

(SeaPRwire) –   Serangan bom di kem pelarian di timur Congo telah membunuh sekurang-kurangnya 5 orang, termasuk kanak-kanak, jurucakap untuk tentera Congo berkata Jumaat.

Dua orang kanak-kanak dan ibu mereka tergolong dalam yang terbunuh, dan lebih 20 orang lagi cedera, John Banyene, seorang aktivis masyarakat madani berpangkalan di Goma, ibu negara wilayah North Kivu, memberitahu Agensi Berita Associated Press.

Leftenan Kolonel Ndjike Kaiko, jurucakap tentera, menyalahkan serangan ke atas kem pelarian Mugunga di North Kivu kepada kumpulan pemberontak, dikenali sebagai M23, dengan kaitan didakwa dengan Rwanda, dalam kenyataan yang disediakan kepada AP.

Jurucakap tentera untuk kumpulan pemberontak, Leftenan Kolonel Willy Ngoma, menafikan sebarang peranan dan menuduh telah meletakkan bom itu.

M23 telah merampas lebih wilayah minggu ini, menawan bandar penambangan Rubaya.

Bandar itu memegang deposit tantalum, yang diekstrak dari coltan, komponen utama dalam pengeluaran telefon pintar. Ia tergolong dalam logam yang dinamakan awal bulan ini dalam surat kerajaan Congo mempersoalkan Apple tentang pengetahuan syarikat teknologi tentang “logam berdarah” yang dicuri dalam rantaian bekalan mereka.

Konflik berdekad-dekad di telah menghasilkan salah satu krisis kemanusiaan terburuk di dunia, dengan lebih 100 kumpulan bersenjata berjuang di rantau itu, kebanyakannya untuk tanah dan kawalan lombong dengan logam bernilai. Sesetengah berjuang untuk cuba melindungi masyarakat mereka.

Kebanyakan kumpulan dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai, rogol dan pelanggaran hak asasi manusia yang lain. Kekerasan itu telah mengusir kira-kira 7 juta orang, banyak melampaui jangkauan bantuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.