Juruucap Kremlin mengkritik Presiden Perancis, Setiausaha Luar Negeri UK, memanggil kritikan terhadap perang di Ukraine ‘membahayakan’

(SeaPRwire) –   Pernyataan terbaru Presiden Perancis dan Setiausaha Luar Negeri Britain tentang perang adalah “berbahaya” dan akan memperdalam ketegangan antarabangsa berkaitan konflik itu, kata jurucakap Kremlin Jumaat.

Presiden Perancis Emmanuel Macron, dalam temubual yang diterbitkan Khamis, mengulangi komen sebelumnya bahawa beliau tidak menolak menghantar tentera ke Ukraine. Setiausaha Luar Negeri Britain David Cameron pula, ketika lawatan ke Kyiv pada hari yang sama, berkata Ukraine akan dapat menggunakan senjata jarak jauh British untuk menyerang sasaran di dalam Rusia – kemungkinan yang beberapa negara NATO lain yang menyediakan senjata telah bimbang.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov menggelar komen Macron “pernyataan yang sangat penting dan sangat berbahaya.” Kata-kata Macron tentang kemungkinan penglibatan langsung Perancis dalam konflik mewakili “trend yang sangat berbahaya,” katanya.

Pernyataan Cameron tentang hak Ukraine menggunakan senjata yang disediakan Britain untuk menyerang kemudahan adalah “pernyataan yang sangat berbahaya lagi,” kata Peskov kepada wartawan.

“Ini adalah peningkatan ketegangan secara langsung di sekitar konflik Ukraine, yang boleh mengancam keselamatan Eropah, seluruh seni bina keselamatan Eropah,” kata Peskov.

Serangan penuh skala Rusia ke atas Ukraine pada Februari 2022 meningkatkan ketegangan secara mendadak antara Kremlin dan negara-negara NATO. Negara-negara pakatan itu telah menyediakan kebanyakan peralatan tentera yang digunakan Kyiv untuk melawan Rusia, memastikan ketegangan itu terus meresap. Rusia pula telah meminta bantuan daripada China, Iran dan Korea Utara, menurut Amerika Syarikat.

Dengan Rusia menumpukan tekanan medan pertempuran ke atas pasukan Ukraine yang terkandas dan kini tampak bersedia melancarkan serangan besar-besaran, permusuhan itu menjadi lebih tajam.

Menteri Pertahanan Rusia Sergei Shoigu mendakwa Jumaat tentera Rusia telah menawan lebih 200 batu persegi wilayah daripada pasukan Ukraine sejak permulaan tahun ini.

“Kumpulan tentera Rusia terus memecah belah kubu musuh di sepanjang garis pertembungan,” kata Shoigu dalam mesyuarat bersama pucuk pimpinan tentera.

Tiada cara untuk mengesahkan secara bebas dakwaan mengenai medan pertempuran.

Pegawai Ukraine mengakui Rusia mempunyai kelebihan besar dalam tentera, senjata dan peluru.

Presiden Ukraine dan menteri luar negerinya menekan Cameron semasa lawatannya untuk mempercepatkan penghantaran bantuan tentera yang dijanjikan negaranya.

“Penting bahawa senjata yang termasuk dalam pakej sokongan Britain minggu lepas tiba secepat mungkin,” kata Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy di platform X.

Beliau berkata kenderaan berperisai, peluru dan peluru berpandu pelbagai jenis adalah keutamaan.

Menteri Luar Ukraine Dmytro Kuleba, yang juga bertemu Cameron, berkata di X tumpuan adalah “mempercepatkan bantuan tentera.”

Pesanan itu disampaikan dengan lebih tegas oleh timbalan ketua agensi perisikan tentera Ukraine, Mejar Jeneral Vadym Skibitsky, yang berkata Rusia cuba mengambil kesempatan kelebihan senjata dan tenaga manusia sekarang dan merancang serangan besar-besaran musim panas ini.

“Masalah kami sangat mudah: Kami tiada senjata,” kata Skibitsky dalam temubual dengan The Economist yang diterbitkan Jumaat.

Sokongan penting yang dijanjikan sekutu Barat untuk membantu Ukraine menangkis tentera Kremlin telah ditangguhkan oleh perselisihan politik di Amerika Syarikat dan kekurangan kapasiti pengeluaran di Eropah. Ini membuka pintu kepada kemajuan tentera Rusia yang lebih besar dan lebih baik peralatan, terutamanya di garis hadapan timur Ukraine.

Ukraine dan rakan-rakan Baratnya dalam perlumbaan menentang masa untuk menghantar bantuan tentera baru, terutamanya bekalan , dalam minggu-minggu akan datang dan menghalang Rusia menawan lebih banyak tanah.

Kebimbangan utama pada masa ini adalah mengekalkan bandar bukit strategik Chasiv Yar daripada jatuh ke tangan Rusia. Penaklukan bandar akan memberi Rusia peluang menyerang bandar-bandar penting lain lebih dalam di kawasan Donetsk dan menyerang penting laluan bekalan Ukraine.

Chasiv Yar sedang dibedil artileri, drone dan peluru berpandu Rusia. Bom luncur juga telah digunakan. Ia bom setengah tan yang dipasang sayap dan dilancarkan dari kapal terbang dari belakang barisan Rusia. Ia meruntuhkan bangunan dan meninggalkan kawah besar, menakutkan pembela tempatan.

Rusia menggunakan strategi serangan berterusan yang sama untuk memaksa tentera Ukraine keluar dari Avdiivka pada Februari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.