Houthis akan menyambut pelajar yang ditangguhkan kerana protes anti-Israel ke universiti sendiri milisi di Yemen

(SeaPRwire) –   Milisi Houthi Iran yang bersekutu, yang telah menunjukkan sokongannya untuk Palestin dalam konflik Gaza, kini menawarkan peluang kepada pelajar yang digantung dari universiti Amerika Syarikat selepas menganjurkan protes anti-Israel.

Pelajar telah berarak atau mendirikan khemah di puluhan kampus di Amerika Syarikat dalam beberapa hari yang lalu untuk memprotes peperangan Israel di Gaza, kini memasuki bulan ketujuh.

Penunjuk perasaan telah mendesak Presiden Joe Biden, yang menyokong hak Israel untuk mempertahankan diri, untuk lebih banyak menghentikan pertumpahan darah di Gaza dan mendesak sekolah untuk mengeluarkan dana dari syarikat yang menyokong kerajaan Israel.

Banyak sekolah, terutamanya di Bandar Raya New York, telah memanggil polis untuk menenangkan protes tersebut.

“Kami serius menyambut pelajar yang digantung dari universiti Amerika Syarikat kerana menyokong Palestin,” kata seorang pegawai di Universiti Sanaa, yang dikendalikan oleh Houthis, kepada Reuters. “Kami berjuang dalam pertempuran ini bersama Palestin dengan setiap cara yang kami boleh.”

Universiti Sanaa telah mengeluarkan kenyataan memuji sikap “kemanusiaan” pelajar di Amerika Syarikat dan menyatakan mereka boleh meneruskan pengajian di Yemen.

“Lembaga universiti mengutuk apa yang sedang dialami oleh akademik dan pelajar, penindasan kebebasan bersuara,” kata lembaga universiti dalam kenyataan itu, yang turut menyertakan alamat emel bagi mana-mana pelajar yang ingin menerima tawaran mereka.

Amerika Syarikat dan Britain telah memulihkan milisi Houthi ke senarai kumpulan pengganas tahun ini kerana serangan mereka terhadap kapal di dan sekitar Laut Merah yang menjejaskan ekonomi global.

Tawaran pendidikan Houthi untuk pelajar Amerika Syarikat telah memicu gelombang sarkasme oleh rakyat Yemen biasa di media sosial. Seorang pengguna media sosial telah memuat naik gambar dua orang Barat mengunyah daun Qat yang banyak digunakan di Yemen. Dia menggambarkan adegan itu sebagai pelajar Amerika pada tahun kelima mereka di Universiti Sanaa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.