Pasangan Ukraine menuju Eurovision Song Contest dengan pesan: Kami masih di sini

(SeaPRwire) –   Meskipun di tengah perang, Ukraine masih menemukan masa untuk Eurovision Song Contest yang berkilau dan dipenuhi lagu pop. Mungkin sekarang lebih daripada sebelumnya.

Peserta Ukraina dalam kompetisi muzik pan-benua ini – duo wanita penyanyi rapper alyona alyona dan penyanyi Jerry Heil – berlepas dari Kyiv untuk pertandingan pada Khamis. Di masa perang, bermakna perjalanan kereta api yang panjang ke Poland, dari mana mereka akan bepergian ke pertandingan bulan depan di Malmö, Sweden.

“Kami perlu kelihatan untuk dunia,” kata Heil kepada Associated Press di stesen kereta api Kyiv sebelum keberangkatannya. “Kami perlu menunjukkan bahawa walaupun sekarang, semasa perang, budaya kami terus berkembang, dan muzik Ukraine adalah sesuatu yang menanti dunia” untuk ditemui.

“Kami perlu menyebarkannya dan berkongsi dan menunjukkan kepada orang betapa kuatnya wanita dan lelaki Ukraine sekarang,” tambah alyona, yang menulis namanya dengan semua huruf kecil.

Ukraine lama menggunakan Eurovision sebagai bentuk diplomasi budaya, cara untuk menunjukkan kepada dunia bunyi dan gaya unik negara itu. Misi itu menjadi lebih penting selepas serangan penuh skala Rusia pada Februari 2022. Rusia telah menafikan bahawa Ukraine wujud sebagai negara dan rakyat yang tersendiri sebelum zaman Soviet.

Penyanyi Ukraine Jamala memenangi pertandingan pada 2016 – dua tahun selepas Rusia mengambil alih Semenanjung Crimea secara haram – dengan lagu tentang pengusiran Tatars Crimea oleh Stalin pada 1944. Kumpulan folk-rap Kalush Orchestra memenangi gelaran Eurovision 2022 dengan “Stefania”, lagu tentang ibu vokalis yang menjadi lagu keibuan kepada tanah air yang dilanda peperangan, dengan rentak menghantui pada alat angin tradisional Ukraine.

Alyona dan Heil akan mempersembahkan “Maria & Teresa”, lagu anthemik untuk wanita inspirasi. Judul itu merujuk kepada Ibu Theresa dan Bunda Maria, dan liriknya termasuk refren dalam bahasa Inggeris: “All the divas were born as the human beings” – orang yang kita anggap kudus pernah bersalah dan manusia seperti yang lain.

Heil berkata mesejnya ialah “kita semua membuat kesilapan, tetapi tindakan anda yang menentukan anda.”

Dan, tambah alyona: “dengan cukup tenaga anda boleh memenangi perang, anda boleh mengubah dunia.”

Lagu itu menggabungkan gaya rap berkuasa alyona dengan melodi Heil yang meninggi dan gaya vokal yang jelas Ukraine.

“Alyona adalah penyanyi rap hebat, dia mempunyai tenaga yang kuat,” kata Heil. “Dan saya lebih lembut.”

“Tapi melodi hebat,” tambah alyona. “Jadi dia mencipta semua melodi dan saya hanya melompat masuk.”

Ukraine telah berada di garis hadapan mengubah Eurovision dari pertandingan yang didominasi lagu pop bahasa Inggeris ke acara yang lebih pelbagai dan berbilang bahasa. Jamala menyanyikan sebahagian lagu dalam bahasa Tatar Crimea, manakala Kalush Orchestra menyanyi dan merap dalam bahasa Ukraine.

Kemenangan Ukraine dalam Eurovision 2022 memberikan hak kepada negara itu untuk menjadi tuan rumah tahun berikutnya, tetapi kerana perang, pertandingan 2023 diadakan di bandar Inggeris Liverpool, yang dihiasi dengan bendera biru dan kuning Ukraine untuk acara itu – perayaan semangat dan budaya Ukraine.

Tiga puluh tujuh negara dari seluruh Eropah dan luar – termasuk Israel dan Australia – akan bersaing dalam dua separuh akhir Eurovision pada 7 dan 9 Mei, diikuti final pada 11 Mei. Ukraine kini berada di kalangan kegemaran buku tipster bersama penyanyi seperti Nemo dari Switzerland dan penyanyi-penulis lagu Croatia Baby Lasagna.

Rusia, pesaing Eurovision lama, telah dikeluarkan dari pertandingan kerana pencerobohan.

Duo Ukraine menaiki kereta api selepas mengadakan sidang akhbar di mana mereka mengumumkan pembiayaan untuk sekolah yang musnah akibat serangan Rusia.

Duo itu akan bergabung dengan platform pungutan derma amal United 24 untuk mengumpul 10 juta hryvnia (kira-kira AS$250,000) untuk membina semula sekolah di kampung Velyka Kostromka di Ukraine selatan yang musnah akibat serangan Rusia pada Oktober 2022. Seramai 250 murid sekolah itu tidak dapat menghadiri kelas sejak itu, bergantung kepada pembelajaran dalam talian.

Dari puing-puing, seorang guru berjaya menyelamatkan salah satu harta karun sekolah – kunci kayu besar yang biasanya diberikan kepada murid Darjah Satu untuk menyimbolkan bahawa pendidikan adalah kunci masa depan mereka.

Alyona dan Heil juga telah mengambil kunci sebagai simbol, memakai t-shirt diliputi kunci logam kecil rumah.

“Ia merupakan simbol sesuatu yang mungkin tidak ada pada sesetengah orang di Ukraine, kerana banyak orang kehilangan rumah mereka,” kata Heil. “Tetapi mereka memegang kunci-kunci ini dalam poket mereka, dan mereka memegang harapan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.