Parlimen Switzerland meluluskan pengharaman simbol Nazi

(SeaPRwire) –   Rumah rendah Parlimen Switzerland pada Rabu mengikuti langkah-langkah Senat, atau rumah atas, dalam meluluskan langkah yang akan mengharamkan penggunaan, memakai awam atau pameran simbol Nazi dan rasis yang boleh menghasut.

Cadangan — tahun dalam pembuatan — melepasi larangan sederhana pada kenangan Nazi, yang gagal dalam masa lalu di parlimen, untuk memasukkan bentuk lain simbol ekstremis yang boleh menghasut kebencian atau keganasan. Majlis Kebangsaan di ibu negara, Bern, dalam undian 133-38 dengan 17 penahanan, lulus.

Kebanyakan kumpulan politik menyokong langkah dan mengatasi tentangan dari Parti Rakyat Swiss sayap kanan, yang mempunyai kerusi terbanyak dalam dua dewan. Undian meletakkan Switzerland di landasan untuk menyertai negara-negara Eropah lain yang telah melaksanakan larangan serupa.

Usaha untuk mendorong undang-undang lebih tegas telah dipercepatkan dalam bulan-bulan kebelakangan ini berikutan lonjakan serangan anti-Semit dan luar yang menyertai permulaan perang Israel-Hamas terbaru di Gaza lebih enam bulan lalu.

Perang meletus selepas kumpulan militan Hamas dan Jihad Islam menyerang selatan Israel pada 7 Oktober, membunuh 1,200 orang di Israel dan menawan 250 sebagai tebusan. Israel menanggap dengan serangan di Gaza yang telah menyebabkan kemusnahan meluas dan membunuh lebih 33,800 orang, mengikut pegawai kesihatan tempatan.

“Hari ini di Switzerland, ia adalah mungkin — malah dibenarkan — untuk terbang bendera dengan swastika di balkoni. Ia adalah mungkin untuk terbang bendera dengan imej ‘SS’ pada kaca depan kereta anda. Ia adalah mungkin untuk melakukan sambutan Hitler di ruang awam,” kata ahli Parlimen Hijau Raphael Mahaim, dalam perdebatan sebelum undian.

Beliau berkata bahawa sehingga undian Rabu, tindakan sedemikian dilarang hanya jika mereka berkaitan dengan simpati untuk ideologi Nazi — bukan sama ada mereka menyebarkannya atau menghasut kebencian.

“Situasi ini tidak dapat diterima,” tambahnya.

Walau bagaimanapun, ahli parlimen Zurich Barbara Steinemann dari Parti Rakyat Swiss tidak bersetuju. “Masyarakat kita mesti dapat menangani fakta bahawa akan sentiasa ada asas beberapa orang tidak penting,” katanya.

Steinemann terus mendakwa bahawa undang-undang baru akan melakukan sedikit untuk menghentikan Yahudi daripada berasa takut dalam iklim anti-Semitik. Dia merujuk kepada tusukan lelaki Yahudi awal bulan lalu di Zurich, menghantar sejuk melalui komuniti Yahudi di Switzerland.

“Yahudi … mengeluarkan anak-anak mereka daripada sekolah, meninggalkan Eropah, kerana mereka tidak lagi berasa selamat,” kata Steinemann.

“Larangan simbol akan mencegah tiada serangan, mencegah tiada sikap anti-Semitik, yang juga berleluasa di universiti kami dan dalam persekitaran intelektual,” tambahnya.

Langkah itu kini akan menuju ke Majlis Persekutuan eksekutif untuk teks terakhir yang boleh ditulis ke dalam undang-undang oleh parlimen.

Menteri Keadilan Beat Jans berkata tujuh ahli majlis minggu lalu menyatakan sokongan untuk langkah itu, dan menyedari perlunya menyesuaikan undang-undang supaya jelas tentang tindakan yang dibenarkan — dan yang tidak — sambil juga memberikan fleksibiliti untuk membuat perubahan dengan mudah jika diperlukan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.