Mahkamah Thailand membebaskan hampir 70 penunjuk perasaan yang menutup lapangan terbang Bangkok pada tahun 2008

(SeaPRwire) –   Pada hari Jumaat, mahkamah di Bangkok membebaskan hampir 70 orang daripada semua tuduhan berkaitan dengan protes besar-besaran yang menutup lapangan terbang Bangkok selama kira-kira 10 hari pada tahun 2008.

Keputusan oleh Mahkamah Jenayah Bangkok merupakan kali kedua tahun ini mendapati bahawa penunjuk perasaan, yang menentang kerajaan yang diketuai oleh sekutu Perdana Menteri Thailand yang digulingkan Thaksin Shinawatra, tidak melakukan kesalahan jenayah serius dalam aktiviti mereka.

Ahli kumpulan, Pertubuhan Rakyat untuk Demokrasi, juga secara ringkas menawan stesen televisyen negara dan menduduki Rumah Kerajaan selama tiga bulan.

membebaskan Jumaat bahawa protes lapangan terbang dilindungi di bawah perlembagaan kerana mereka aman dan penunjuk perasaan tidak bersenjata, penyiar awam Thai PBS dan akhbar Thai Rath melaporkan.

Saksi kepada protes 2008, termasuk jurugambar Associated Press, melihat tindakan keganasan dan intimidasi oleh kadang-kadang pengawal bersenjata yang dilantik oleh PAD, walaupun bukan oleh orang yang dibebaskan pada Januari dan pada Jumaat.

67 orang dalam kes Jumaat telah didakwa dengan tuduhan serius termasuk pemberontakan dan pengganasan, yang membawa hukuman mati yang mungkin.

Panthep Puapongpan, bekas jurucakap PAD dan defendan, menyambut keputusan mahkamah. Beliau berkata mereka dibebaskan kerana tindakan mereka dianggap untuk kebaikan negara kerana mereka berjuang menentang kerajaan yang dituduh penyalahgunaan kuasa dan rasuah.

“Usaha kami tidak sia-sia. Keputusan membantu menyembuhkan perasaan kami, dan banyak defendan menangis,” beliau menulis di Facebook.

Beberapa puluh defendan yang terlibat dalam protes lapangan terbang 2008 dibahagikan kepada dua kumpulan dan didakwa pada tahun 2013. Kumpulan pertama dibebaskan pada Januari, walaupun kira-kira 12 daripada mereka diberi denda 20,000 baht ($550) untuk melanggar perintah kecemasan yang telah melarang perhimpunan awam.

Penunjuk perasaan – dikenali secara popular sebagai Baju Kuning untuk memakai baju dengan warna itu yang menunjukkan kesetiaan kepada raja Thai – menduduki Lapangan Terbang Don Mueang dan Suvarnabhumi. Mereka menuntut peletakan jawatan kerajaan setia kepada Thaksin, yang digulingkan oleh rampasan kuasa tentera 2006 yang menyusul protes besar Baju Kuning menuduh beliau rasuah dan tidak menghormati raja.

Penggulingan Thaksin memulakan tahun-tahun pertentangan kadang-kadang ganas untuk kuasa antara penyokongnya dan lawannya.

Penunjuk perasaan menutup dan menentang injunksi memanggil mereka untuk meninggalkan. Pengepungan itu berakhir hanya selepas keputusan mahkamah memaksa Perdana Menteri Somchai Wongsawat – ipar Thaksin – keluar pejabat.

Pada tahun 2011, Mahkamah Awam memerintahkan pemimpin kumpulan itu membayar 522 juta baht ($14.7 juta) ganti rugi kepada pihak berkuasa lapangan terbang negara. Mereka diisytiharkan muflis dan aset mereka dirampas tahun lalu sebagai pembayaran sebahagian daripada jumlah itu.

Thaksin kembali ke Thailand tahun lalu dari buangan sendiri untuk menghadapi hukuman penjara lapan tahun atas beberapa penghukuman jenayah. Beliau segera dipindahkan dari penjara ke hospital negara kerana kesihatan dilaporkan. Beliau dibebaskan atas kadar selepas enam bulan penahanan hospital.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.