Iran menjatuhkan hukuman penjara kepada pengarah pemenang anugerah sebelum Cannes

(SeaPRwire) –   Pengarah Iran yang berjaya Mohammad Rasoulof telah dijatuhi hukuman penjara lapan tahun dan sebatan hanya sebelum perjalanannya yang dirancang ke Cannes, kata peguamnya kepada Associated Press Khamis.

Rasoulof, 51, terkenal dengan filemnya “There Is No Evil”, menjadi artis terkini yang menjadi sasaran dalam serangan menyeluruh terhadap sebarang bantahan di Republik Islamik berikutan tahun-tahun protes besar-besaran, termasuk atas kematian Mahsa Amini pada 2022.

tidak mengakui hukuman itu tetapi Rasoulof dan artis lain telah menandatangani surat menggesa pihak berkuasa untuk “letakkan senjata anda” ketika berlakunya demonstrasi atas runtuhan bangunan pada 2022 yang mengorbankan sekurang-kurangnya 29 nyawa di bandar Abadan di barat daya.

“Hukuman ini dikeluarkan kerana Tuan Rasoulof menandatangani kenyataan menyokong rakyat Iran,” kata peguamnya Babak Paknia kepada AP. Beliau berkata bahawa kenyataan-kenyataan itu, bersama-sama tweet dan aktiviti sosial lanjutnya, didapati sebagai “tindakan menentang keselamatan negara.”

Rasoulof menghadapi perbicaraan di Mahkamah Revolusi Tehran, tambah Paknia.

Tribunal-tribunal itu, kerap menangani kes mereka yang mempunyai ikatan Barat kemudian digunakan dalam pertukaran tahanan oleh Iran, telah dikritik secara antarabangsa kerana tidak membenarkan mereka yang dituduh memilih peguam sendiri atau bahkan melihat bukti terhadap mereka dalam perbicaraan tertutup.

Pengarah itu juga menghadapi sebatan, denda dan penyitaan aset, kata peguamnya.

Misi Iran kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu tidak menjawab permintaan komen mengenai hukuman Rasoulof. Beliau sepatutnya pergi ke Cannes untuk tayangan perdana filem barunya, “The Seed of the Sacred Fig,” lewat bulan ini.

“There Is No Evil”, yang menceritakan empat kisah longgar berkaitan penggunaan hukuman mati di Iran, memenangi anugerah Golden Bear di Berlin pada 2020. Rasoulof tidak hadir untuk menerima anugerah itu disebabkan larangan perjalanan yang dikenakan ke atasnya oleh pihak berkuasa Iran. Tidak lama selepas menerima anugerah itu, beliau dijatuhi hukuman setahun penjara untuk tiga filem yang dibuatnya dianggap “propaganda terhadap sistem.”

Beliau pernah menghadapi hukuman penjara berulang kali dan larangan filem di Iran kelahirannya, yang sistem theokrasi Syiah lama menuduh artis Barat sebagai sebahagian daripada “perang lembut” terhadap dasar-dasarnya. Walau bagaimanapun, Iran menjadi terkenal dalam litar filem antarabangsa dengan filem-filem berani dan berfikiran mendalam yang menggariskan cabaran kehidupan di Republik Islam.

Pengarah Saeed Roustayi dan penerbitnya juga menghadapi tindakan undang-undang tahun lalu selepas perjalanan ke Cannes untuk mempamerkan “Leila’s Brothers”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.