Rakyat Israel berasa ‘dikhianati’ berikutan ancaman Biden untuk menahan senjata bagi menewaskan Hamas di Rafah

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Selepas membandingkan Hamas dengan Nazi dalam ucapan Hari Peringatan Holocaust pada Selasa, pengkritiknya di Israel mendakwa beliau kini mengundurkan diri dari komitmennya yang tidak tergoyahkan terhadap negara Yahudi dengan menangguhkan penghantaran senjata ketepatan vital ke Jerusalem.

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) sedang mendekati kubu terakhir besar terorisme Hamas di bandar Rafah di Gaza. Walau bagaimanapun, Biden mengumumkan pada Khamis bahawa “Saya jelaskan jika mereka masuk ke Rafah, mereka belum masuk ke Rafah lagi, mereka masuk ke Rafah, saya tidak akan menyediakan senjata yang secara bersejarah digunakan untuk menangani Rafah, untuk menangani bandar-bandar – yang menangani masalah itu.”

Dalam apa yang kelihatan seperti tindak balas tidak langsung kepada arahan Biden, Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant berkata pada Khamis semasa upacara sebelum Hari Peringatan Israel untuk mengenang tentera dan mangsa keganasan negara itu bahawa, “Saya katakan dari sini kepada musuh-musuh Israel dan kawan-kawan terbaiknya: Negara Israel tidak boleh ditundukkan – bukan IDF, bukan Kementerian Pertahanan, bukan penubuhan pertahanan, bukan Negara Israel. Kami akan berdiri, kami akan mencapai matlamat kami, kami akan menyerang Hamas, kami akan memusnahkan Hezbollah, dan kami akan membawa keselamatan.”

Gallant menambah, “Apa pun kosnya, kami akan memastikan kewujudan Negara Israel dan mengingat dengan jelas arahan yang kami tandatangani minggu lalu semasa upacara Peringatan Holocaust, perkataan ‘Tidak Pernah Lagi.’ Bagi saya, ia bukan hanya arahan, ia juga merupakan pelan kerja. Inilah cara penubuhan pertahanan akan bekerja dan inilah cara IDF akan bekerja.”

Komentar Biden telah menyebabkan pertengkaran dalam iklim politik yang dimuatkan Israel. Presiden Israel Isaac Herzog mengambil tindakan Menteri Keselamatan Negara Itamar Ben Gvir yang “Hamas mencintai Biden.” Ben Gvir menggunakan emoji hati daripada kata cinta di X feed beliau.

Herzog memanggil komen Ben Gvir “tidak bertanggungjawab dan menghina.”

Herzog menambah dalam upacara menghormati kemenangan Sekutu ke atas Jerman Nazi bahawa ini adalah “peluang yang baik untuk mengucapkan terima kasih kepada sekutu-sekutu Negara Israel juga hari ini, dan terutamanya sekutu terbesar kami Amerika Syarikat. Saya ingin berkata terima kasih kepada Presiden Biden yang merupakan kawan besar Negara Israel, dan yang telah membuktikannya sejak hari pertama perang.”

Digital menghubungi orang Israel di seluruh negara untuk pandangan mereka mengenai pembekuan senjata Biden.

Akademik Israel Richard Landes, yang tinggal di Jerusalem, memberitahu Digital bahawa “Sama ada secara sengaja atau tidak, AS sedang mengejar laluan yang ditetapkan oleh Hamas. Ini adalah kemenangan kognitif besar bagi Hamas dalam perang media, dan ia tidak mungkin berlaku tanpa kerjasama media dengan tuntutan protokol media Palestin bahawa mereka memanipulasi kemurahan hati barat yang kecanduan penderitaan rakyat Palestin.”

Biden dan Setiausaha Negara Antony Blinken telah meningkatkan amaran mereka dalam beberapa minggu kebelakangan ini bahawa Israel tidak boleh memasuki Rafah kerana bilangan rakyat awam yang besar di bandar itu. “Saya telah jelaskan kepada Bibi dan kabinet perang: Mereka tidak akan mendapat sokongan kami jika mereka memasuki pusat-pusat penduduk,” kata Biden sambil menggunakan nama samaran Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu “Bibi.”

Ribuan pengganas Hamas dan pemimpinnya yang terkenal – bandar berpenduduk lebih 1 juta orang Palestin – dan organisasi jihad itu menggunakan tebusan, beberapa daripada mereka mungkin warga Amerika, sebagai perisai manusia untuk menghalang serbuan Israel.

Tentera Pertahanan Israel mengumumkan minggu ini bahawa ia mempunyai operasi untuk mengawal sempadan dengan Mesir.

Masa serangan roket Hamas pada Ahad yang menyebabkan pembunuhan empat askar berhampiran persimpangan Rafah ke arah Kerem Shalom.

Serangan Hamas juga mencederakan tiga askar tambahan dengan teruk. Seorang jurucakap IDF berkata Hamas melancarkan 14 mortar dan roket kepada pasukan IDF, dan kediaman di Kibbutz telah terkena.

Sesetengah orang Israel percaya, selain beberapa ahli politik Amerika, bahawa Biden sedang menggoda asas sayap kiri dan progresif Parti Demokratik sebelum pilihan raya November dengan keputusannya untuk menarik balik penghantaran senjata ke Israel.

Chaim Noll, seorang penulis Israel yang tinggal di kawasan selatan Beersheva, memberitahu Digital tentang Biden bahawa “dia mengkhianati Israel. Dengan berundur dengan pengecut dari Hamas kerana beberapa undi. Dan ia tidak akan memberinya faedah apa-apa.”

Caroline Glick, bekas penasihat Netanyahu, menyokong komen Noll. Beliau memaparkan komen di X bahawa “Israel tidak ditinggalkan oleh Amerika. Ia telah ditinggalkan dan dikhianati oleh pentadbiran Biden.”

Dan Diker, presiden Pusat Jerusalem untuk Hal Ehwal Awam, memberitahu Digital bahawa, “Pentadbiran Biden menghukum Israel dengan secara terbuka mengancam untuk memotong senjata dan peluru, penting untuk pertahanan diri Israel terhadap axis keganasan jihad Hamas-Palestin ini yang disokong oleh rejim Iran, sebenarnya menggugat kepentingan AS yang vital di rantau ini.”

Beliau berkata Pertubuhan Pembebasan Palestin, Pihak Berkuasa Palestin dan Hamas “berkompetisi untuk menyerang Amerika Syarikat” melalui “sokongan mereka untuk .”

Diker berkata “Hamas membaca retorik hukuman AS terhadap Israel sebagai pembenaran pembunuhan beramai-ramai, rogol, kekejaman dan penculikan tebusan AS, bukan sahaja tebusan Israel, dan ini menghantar isyarat yang sangat merisaukan kepada sekutu-sekutu Amerika di seluruh rantau, bermula dengan Arab Saudi.”

Hamas membunuh hampir 1,200 orang pada 7 Oktober di selatan Israel, termasuk lebih 30 warga Amerika. Satu menyelamatkan lebih 100 tebusan dengan pertukaran pembebasan puluhan pengganas Palestin oleh Israel.

Wim Kortenoeven, bekas Ahli Parlimen Belanda yang memeluk agama Yahudi dan membuat aliyah dan tinggal di Eli di tanah air bersejarah Samaria dengan keluarganya sejak 2019, memberitahu Digital bahawa “Biden tidak pernah menjadi kawan. Dia sentiasa menjadi oportunis politik. Dan ingat pertukaran dengan Menachem Begin?”

Biden dan bekas Perdana Menteri Israel Menachem Begin terkenal berselisih pada tahun 1982 atas ancaman Senator Biden berusia 39 tahun untuk menahan bantuan kepada Israel. Begin berusia 68 tahun membalas Biden, “Jangan ancam kami dengan memotong bantuan untuk menyerahkan prinsip kami. Saya bukan Yahudi dengan lutut gemetar.”

Begin dilaporkan terus berkata “Saya adalah Yahudi yang bangga dengan sejarah beradab 3,700 tahun. Tiada yang datang membantu ketika kami mati di bilik gas dan ketuhar. Tiada yang datang membantu ketika kami berusaha untuk mencipta negara kami. Kami membayarnya. Kami berjuang untuk itu. Kami mati untuk itu. Kami akan berdiri dengan prinsip kami. Kami akan mempertahankannya. Dan, apabila perlu, kami akan mati untuknya lagi, dengan atau tanpa bantuan anda.”

Kortenoeven berkata “Blinken secara peribadi bertanggungjawab untuk menggulingkan dasar pro-Israel / pro-hak Yahudi Donald Trump dan Mike Pompeo. Dia adalah pendukung yang dikhaskan untuk ‘Dua Negara’ dan dengan itu lawan yang diisytiharkan hak orang Yahudi untuk tinggal di tanah air Yahudi sejak 3.5 milenium: Yehuda dan Samaria.” Yehuda dan Samaria lebih dikenali sebagai Tebing Barat.

Biden dan Blinken mendakwa bahawa penyelesaian dua negara – di mana negara Palestin akan wujud bersama Israel – akan memastikan keselamatan negara Yahudi.

Kortenoeven menyatakan bahawa “Ia adalah menjijikkan bahawa Biden dan Blinken kini melakukan perkara yang sama selepas April 14. Mereka mahu memaksakan negara Palestin ke leher Israel dan secara efektif memberi semangat kepada Iran, Hezbollah, Hamas, Jihad Islam Palestin dan PLO, yang semuanya adalah entiti genosid yang mahu memusnahkan Negara Yahudi dan membunuh orang Yahudi.”

‘ Yonat Friling menyumbang kepada laporan ini dari Jerusalem.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.