Tangki penyimpanan kimia besar di Thailand terbakar, 1 mati, 4 cedera

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya seorang terbunuh dan empat lagi cedera selepas kebakaran besar meletus di tangki penyimpanan kimia besar di Thailand pada Khamis.

Kebakaran di Mab Ta Phut Industrial Estate, yang dilaporkan buat kali pertama pada pagi itu, dapat dikawal lebih daripada enam jam kemudian. Pekerja bomba menganggarkan ia mungkin mengambil lebih daripada 10 jam untuk benar-benar memadamkan nyalaan, mengikut jabatan hubungan awam wilayah Rayong.

Kira-kira 400 pekerja dan penduduk telah dipindahkan ke tempat perlindungan sementara, kata jabatan itu.

Pegawai-pegawai berkata tangki itu, yang mempunyai kapasiti penyimpanan 2,500 meter padu, milik syarikat Mab Ta Phut Tank Terminal, yang mengendalikan pelabuhan komersial dan terminal penyimpanan untuk produk petrokimia. Mereka berkata tangki itu mengandungi Pyrolysis gasoline, campuran kimia yang biasanya digunakan dalam pencampuran gasoline.

Video dan gambar daripada tapak itu menunjukkan asap hitam besar dan menyelubungi tangki putih yang berdiri rapat dengan beberapa tangki yang lain.

Syarikat itu berkata dalam kenyataan bahawa ia sedang menyiasat punca kebakaran dan akan melaksanakan langkah-langkah untuk mencegah ia berulang lagi. Ia menyatakan ucapan takziahnya dan berkata syarikat itu bersedia memberikan pampasan kepada mereka yang terjejas.

Pada 2021, syarikat itu diarahkan untuk menghentikan operasinya sementara selepas salah satu tangki penyimpanannya meletup dan , membunuh tiga dan mencederakan dua dengan serius.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.