Koalisi tengah kanan menang pilihan raya parlimen Macedonia Utara, tetapi perlu mencari rakan gabungan kerajaan

(SeaPRwire) –   Kepimpinan koalisi 22 parti tengah kanan yang muncul menang dalam pilihan raya parlimen Macedonia Utara yang dipimpin oleh ketua parti VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, telah jatuh singkat untuk memperoleh majoriti parlimen, meninggalkannya bergantung kepada memasuki perkongsian dengan parti lain untuk membentuk kerajaan.

“Macedonia Anda” koalisi, dipimpin oleh ketua parti VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, memenangi sedikit lebih 43% undian dalam pilihan raya Rabu, memberikan 58 daripada 120 kerusi parlimen negara itu, tiga kurang daripada majoriti mutlak, keputusan rasmi menunjukkan. Mickoski dijangka akan memulakan mencari rakan kerajaan seawal Khamis.

“Malam ini kita mempunyai sebab untuk merayakan, tetapi bermula esok, kita mempunyai kerja untuk dilakukan,” kata Mickoski, 46, lewat Rabu malam. “Saya akan mengadakan mesyuarat pertama pagi ini di mana kita akan menentukan prinsip untuk komposisi kerajaan dari mana kita tidak akan menyimpang.”

Undian parlimen diadakan serentak dengan pusingan kedua untuk pilihan raya presiden negara itu, yang menyaksikan kemenangan dalam kemenangan ganda untuk pembangkang yang disokong tengah kanan. Profesor undang-undang Gordana Siljanovska-Davkova, 70, diisytiharkan sebagai pemenang selepas menerima sokongan hampir 65% dengan lebih daripada dua pertiga undian dihitung, mengalahkan presiden semasa Stevo Pendarovski, disokong oleh Sosial Demokrat, yang mengaku kalah selepas menerima sedikit lebih 29%.

Dalam pilihan raya parlimen, koalisi Sosial Demokrat yang memerintah selama tujuh tahun terakhir berjuang untuk mengekalkan tempat kedua dengan hanya 15.3% undian, memberikan 18 kerusi parlimen -– satu kurang daripada kumpulan parti yang diketuai oleh parti minoriti etnik Albania DUI, yang memenangi 19 kerusi.

Satu lagi koalisi etnik Albania pembangkang, diketuai oleh VLEN, atau BERNILAI, memenangi 13 kerusi, manakala yang lebih kecil Levitsa, atau Kiri, dan gerakan Untuk Macedonia kami, dikenali dengan akronim ZNAM, masing-masing memenangi enam kerusi.

Konservatif membuat keuntungan meluas atas ketidakpuasan terhadap isu-isu rasuah, jalan negara itu ke dan pertumbuhan ekonominya yang perlahan. Semasa kempennya, Mickoski menuduh kerajaan keluaran tidak cekap dan membuat kompromi yang memalukan dalam cubaan untuk menyelesaikan pertikaian dengan jiran Macedonia Utara.

Dalam ucapan kemenangannya, Mickoski memberitahu penyokongnya kerajaannya akan menjadikan memerangi rasuah sebagai keutamaannya.

“Setiap orang yang melakukan jenayah dan rasuah akan dipertanggungjawabkan,” katanya. “Rakyat telah mengajar kerajaan pelajaran paling pentingnya dan menyelamatkan negara mereka. … Kami telah mendapat harapan dan malam ini kami mempunyai sebab untuk merayakan.”

Harapan tinggi bahawa kepimpinan baru negara itu akan menyelia penyertaan Macedonia Utara yang lama ditunggu-tunggu ke EU. Negara Balkan kecil ini telah mengorbit 27 negara blok itu selama hampir dua dekad dengan sedikit untuk ditunjukkan usahanya.

Walaupun kedua-dua belah pihak politik yang bertentangan menyokong penyertaan EU, mereka berbeza tentang bagaimana untuk menangani tuntutan Bulgaria bahawa Macedonia Utara memasukkan dalam perlembagaannya pengakuan minoriti etnik Bulgaria.

Manakala Sosial Demokrat dan parti etnik Albania bersetuju dengan pindaan perlembagaan, VMRO-DPMNE mengatakan ia tidak akan menerima apa yang dipanggil “diktat Bulgaria”, memberikan petunjuk ia mungkin akan menuntut semula syarat-syarat keanggotaan dan mencari jaminan daripada EU bahawa ia akan menjadi tuntutan terakhir Bulgaria untuk mengangkat veto terhadap Macedonia Utara menyertai EU.

Presiden keluaran Kovachevski memberi amaran bahawa negara itu tidak boleh diganggu gugat.

“Jika kita melepasi peluang itu, kita boleh kehilangan satu dekad lagi, mungkin generasi lain, yang boleh menyebabkan piawaian hidup menurun dan ketegangan etnik meningkat, dan boleh “memendedahkan kita kepada risiko keselamatan yang tidak ada satu daripada kita boleh faham betapa besarnya ia boleh menjadi,” katanya, menambah ia boleh membawa kepada piawaian hidup yang menurun dan ketegangan etnik yang meningkat, dan boleh “memendedahkan kita kepada risiko keselamatan yang tidak ada satu daripada kita boleh faham betapa besarnya ia boleh menjadi.”

Sebaik sahaja Suruhanjaya Pilihan Raya Negeri mengumumkan keputusan rasmi terakhir, presiden baru akan dilantik sebelum Mei 12, apabila mandat untuk presiden semasa secara rasmi berakhir. Siljanovska Davkova akan membuat kenyataan sebelum ahli-ahli parlimen lama, dan parlimen baru mesti ditubuhkan dalam tempoh 20 hari.

Ia adalah presiden yang memberi mandat rasmi kepada pemenang pilihan raya parlimen untuk membentuk kerajaan. Langkah ini berlaku dalam tempoh 10 hari selepas parlimen baru ditubuhkan, tetapi perbincangan antara ketua-ketua parti biasanya bermula secara tidak rasmi beberapa hari sebelumnya, tepat selepas pilihan raya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.