155 mati di Tanzania akibat banjir disebabkan El Niño

(SeaPRwire) –   Banjir di Tanzania yang disebabkan oleh mingguan hujan lebat telah menyebabkan 155 orang maut dan menjejaskan lebih daripada 200,000 orang lain, perdana menteri berkata Khamis.

Ini lebih daripada dua kali ganda jumlah kematian yang dilaporkan dua minggu lalu kerana jumlah hujan meningkat, terutamanya di kawasan pantai dan ibu negara, Dar es Salaam.

Perdana Menteri Kassim Majaliwa memberitahu parlimen bahawa corak iklim El Niño telah memperburuk musim hujan semasa, menyebabkan banjir dan memusnahkan jalan, jambatan dan landasan keretapi. Sekolah yang terendam telah ditutup dan perkhidmatan kecemasan menyelamatkan orang yang terperangkap oleh air banjir.

Majaliwa memberi amaran kepada mereka yang tinggal di kawasan rendah untuk berpindah ke kawasan yang lebih tinggi dan mendesak pegawai daerah untuk memastikan bantuan yang dimaksudkan untuk mereka yang rumah mereka dicuci pergi kepada mereka yang memerlukan bekalan.

Wilayah mengalami hujan lebat, dengan banjir juga dilaporkan di negara jiran Burundi dan Kenya.

Di Kenya, 35 orang dilaporkan maut sehingga Isnin, dan jumlah itu dijangka meningkat kerana banjir terus melanda seluruh negara.

Di kawasan penduduk Mathare di ibu negara, Nairobi, sekurang-kurangnya empat mayat diambil dari rumah-rumah yang terendam pada Rabu. Media tempatan melaporkan bahawa lebih mayat diambil dari Sungai Mathare.

mengetuai mesyuarat bertindak balas banjir pelbagai agensi pada Khamis dan mengarahkan Perkhidmatan Belia Negara untuk menyediakan tanah untuk orang di kawasan terjejas banjir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.